+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 24. rujna 2014.
Ažurirano: 24. listopada, 2021.

Vintage moda– suho zlato iz maminog ormara

Print Friendly, PDF & Email

Moda kao i novine, zastarijeva brzinom koju ne možete zaustaviti, ali možda možete ubrzati, pa se tako naći u prednosti. Moda je divna. Ona je umjetnost. Ona je nepredvidljiva. Ona nas može nadživjeti. Na njene sličnosti naići ćemo u nekoliko navrata u jednom životu, ali ona se nikad neće ponoviti na isti način!!

Moda u Milanu i Zagrebu

Moda je obojena, ona je crna, ona je hirovita, nerazumljiva, prozirna i nametljiva. Moda nije uniforma i ne mora biti elegnatna. Može biti prijateljica, ali zna biti i nesklona! Moda je na ulicama Milana, stanuje u Via Napoleone ili Della Spiga, ali u tom okrugu ima je na sve strane. Ima i kultnih mjesta koja je odabrala kako bi se nastanila, kao primjerice bivša Fiatova garaža na trgu u blizini metro stranice Porte Garibaldi u kultnom Corso Como br. 10 

Kad bi Zagreb bio manje uniformiran i manje uštogljen, manje kritičan i više znatiželjan, mogao bi ponovno postati modni, pa čak i centar. Barem Hrvatske. Ali kao da se opire. Nekad nije bio toliko zatvoren. Nekad smo se modirali puno više. Nekad su gradski butici bili stvar prestiža i sve su gradske krojačice šivale po modelima koje su viđale po talijanskim novinama. Bili smo kreativniji i elegantniji. Na žalost, onda su se dogodile različite promjene, pridošlice i priraslice. Ali, nikad nije kasno.

Danas, više nego ikad, moda je dio vlastitog izričaja i osobnog tumačenja. Uz malo volje, puno trikova i pomoć svi mogućih vrsta accessoirea možete biti najmodernija žena u svom društvu.

Šik iz maminog ormara

Ako sad mislite na svoju suknju i košulju, na onaj remen koji ima i vaša prijateljica i na one cipele koje gledate već nekoliko mjeseci ponovo se vraćate u problemsku situaciju, jer ste opet uniformirani. Rješenje problema možete pronaći u očuvanom modnom ormaru svoje mame, koji je danas totalno šik.

Čak i u Milanu vintage je postao veliki hit. Odavno je poznat prihvaćen u drugim svjetskim metropolama, primjerice u Londonu, pa u New Yorku u kojem se jedan od najpoznatijih vintage shopova sa svjetskom slavom zove WGACA ili ‘What goes around comes around’ iliti u slobodnom prijevodu “što je bilo i opet će biti”  (fascinantno ime za vintage shop!). Milano se kao i Pariz (koji je ipak bio brži) malo dulje opirao, no nije odolio.

Ulaganje u Versace torbu za vječnost

Vintage je stari modni detalj koji danas vrijedi kao suho zlato, jer cijelom vašem imageu daje sofisticiranu originalnost i šik. Mene su jedva odvojili od prekrasne male večernje Prada torbice, crne naravno, sa tek zlatnom kopčicom. Za torbicu koja iza sebe sigurno više od desetljeća u najpoznatijem vintage shopu u Milanu, „Jacassi“, tražili su „svega“ 650 eura!? Zato, ako negdje u maminom, tetinom, ili čak i bakinom ormaru postoji kakav modni detalj tipičan za modnu sliku prošlog vremena, a očuvan je i kvalitetan, bilo bi dobro da ga naslijedite. Moda je ulaganje. Tko je prije 15-ak godina mudro oložio u Versace torbu, danas je može ponosno prošetati, a i prodati.

U milanskoj ulicom Breri, u istoimenoj cijenjenoj i skupoj četvrti, naišla sam na izlog koji me ostavio bez daha. Iz njega me gledala Audrey Hepburn u svom najboljem izdanju. Bila je fotografija iz klasika „Doručak u Tiffaniju“. Audrey u maloj crnoj haljini sa crnim rukavicama, kosom podignutom u punđu, s nakitom koji obične smrtnike može oslijepiti i slavnim cigaršpic koji je u ovo vrijeme prohibicije pušenja totalno OUT, ali najveća Givanchijeva muza u izlogu vintage shopa Cavalli e Nastri totalno je IN.

Zagreb nema baš neku ponudu vintage shopova (poštujem i cijenim trud i ponudu ‘Šlic-a’ (opet mrak ime!!), vintage shopa u Frankopanskoj ulici) i ne mora se sramiti toga da su svi dobri komadi su još uvijek u privatnom vlasništvu.

Piše: Andreja Horvatić, image consultant www.profashion.hr 

Ilustrativna fotografija: screenshot, film “Doručak kod Tiffanyja”