+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 2. lipnja 2013.
Ažurirano: 7. prosinca, 2021.

VODA SASSY: Čudo za ljepotu, energiju i mršavljenje

Print Friendly, PDF & Email

Bez obzira na to za koii ste se dijetni režim odlučili (ili niste) čišćenju organizma, topljenju masnoća i povišenju metabolizma doprinijet će tzv. Sassy voda. Imenovana je tako u čast Cynthije Sassy koja ju je osmislila i ponudila klijentima centra za preventivnu prehranu gdje je bila voditeljica. Sassy vodu mnogi hvale kao izvanredno sredstvo za mršavljenje čak i kada se ne odričete hrane, ali se ipak preporuča kao pratnja koja će čudesno pojačati djelovanje dijete, osvježiti kožu, smanjiti umor…

Koliko čaša vode dnevno trebamo ovisi o tjelesnoj težini 

Naša uvažena nutricionistica Mimi Vurdelja, stručnjakinja Hrvatskog olimpijskog odbora, međutim, upozorava da se treba voditi računa o individualnim razlikama te savjetuje da se popije toliko čaša vode koilki broj dobijemo kada svoju težinu u kilogramima podijelimo sa osam. Tako je 8 čaša vode dnevno dovoljno za osobu tešku 64 kg, dok je kod tjelesne težine od 80 kg dnevno potrebno 10 čaša vode. Pri tome se vodu ne može zamijeniti čajem, sokovima ili drugim tekućinama, uz koje uzimamo šećer i druge sastojke, jer čistom vodom ćemo očistiti organizam.

Možemo ju ipak oplemeniti na način kako to preporuča Cynthija Sassy, a tim ćemo se osvježavajućim napitkom i hidratizirati i osvježiti i energizirati i potaknuti mršavljenje, onemogućiti nakupljanje vode u tijelu, konstipaciju i nadimanje.

Sastojci za Sassy vodu (količina za popiti u jednom danu):

  • 2 litre vode
  • 1 čajna žličica sitno naribanog svježeg đumbira
  • 1 srednji krastavac, oguljen i narezan na tanke kolutiće
  • 1 srednji limun, narezan na tanke kolutiće
  • 12 listova svježe mente
Voda s limunom krastavcima i metvicom
Voda s limunom krastavcima i metvicom Foto: Pixabay

Priprema:

Svi sastojci navečer se pomiješaju u velikom vrču i ostave preko noći u hladnjaku. U vodi će se pomiješati arome i sokovi svih sastojaka.

Uporaba:

Ta se voda ujutro procijedi, pa se pije tijekom dana kada ožednimo, a cijelu količinu treba popiti do večeri, kada se pripremi vrč za sljedeći dan.

Priredila: Agatha Borošak