+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 15. lipnja 2016.
Ažurirano: 8. prosinca, 2021.

ZIMNICA: Sušenje rajčica na suncu ili u pećnici

Print Friendly, PDF & Email

Omiljeni zimski zalogaj pun sunca bit će sušene rajčice. Jednostavno ih je pripremiti: osim rajčica potrebno je samo nekoliko uzastopnih suhih, vrućih ljetnih dana. Ili ventilatorska pećnica ili dehidrator.

Ako imate vrt, višak zrelih rajčica koje ste ubrali očistite od peteljki, operite, osušite i narežite: manje na polovine, veće na četvrtine. Važno je da komadi budu podjednaki. Najpogodnije za sušenje su mesnate rajčice – primjerice pelati, te sitnije rajčice poput jabučara ili cherry rajčica.

Sušene rajčice
Sušene rajčice Foto: www.zeleni-prsti.si

Narezane rajčice složite na veliki protvan ili poslužavnik tako da s donje strane bude vanjski dio rajčice s kožom te pazite da se međusobno ne dodiruju. Posolite ih kako bi sol iz njih izvukla vodu.

Protvan s paradajzom ostavite tijekom dana na suncu, a predvečer sklonite u neku zatvorenu prostoriju. Ponovite ovakvo sunčanje tijekom tri-četiri dana, koliko je potrebno dok se paradajzi osuše. Sušene rajčice potom spremite na prozračno i sjenovito mjesto u platnenoj ili papirnoj vrećici ili kakvoj kutiji do uporabe. Od 1 kg svježih rajčica dobije se oko 30 dag sušenih rajčica.

Sušene rajčice u staklenki s maslinovim uljem i začinima
Sušene rajčice u staklenki s maslinovim uljem i začinima Foto: www.zeleni-prsti.si

Kad skupite dovoljnu količinu možete ih uložiti u staklenke sa maslinovim uljem i začinskim biljem, ili samo tako, sušene dodavati raznim umacima, juhama i varivima. Sušene rajčice mogu biti i jako zgodan poklon za Božić i Novu godinu – upakirajte ih u celofansku vrećicu, ili poklonite staklenku sušenih rajčica u ulju.

Ako nemate balkon, terasu ili vrt gdje  biste mogli sušiti rajčice, ostavite ih tijekom noći u pećnicu na temperaturu 80 stupnjeva Celzijusovih uz uključenu ventilaciju. Ili ih osušite u dehidratoru.

Čak i ove pripremljene uz potrošnju struje bit će jeftinije od onih u dućanu gdje stoje 25 kuna za 15 dag sušenih rajčica.

Piše: Snježana Ivić Gerovac

Fotografiej: blog Zeleni prsti