+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 15. listopada 2014.
Ažurirano: 6. prosinca, 2021.

6 pravila kako koristiti medvjeđi luk kod ateroskleroze

Print Friendly, PDF & Email

Medvjeđi luk, srijemuš, divlji luk (Allium ursinum L.) iz porodice lukovki (Alliacea) stanovnik je svijetlih šuma i padina, zaklonjenih od sunca. Njegovi listovi beru se u ožujku, travnju i svibnju, a lukovice nakon cvjetanja, ljeti i ujesen. Medvjeđi luk je bolji čistač krvnih žila i od češnjaka, jer kad se uzima ne smanjuje krvni tlak toliko koliko češnjak. To su već znali i stari Rimljani. Ako je vjerovati uzrečici „Koliko su prohodne krvne žile, toliko je star organizam!“ tada ćemo uključivanjem medvjeđeg luka u prehranu i pomladiti naš organizam.

Primjena u pučkoj medicini i kuhinji

Švicarski svećenik i travar Johann Kuenzle (1857-1945) često je isticao: „Livade, pašnjaci i šume naše su ljekarne!“ Za medvjeđi luk je tvrdio da je najdjelotvornije sredstvo za čišćenje želuca, crijeva i krvi, te da otklanja blijedilo kože, osipe, čireve i lišajeve.

Sok svježih lukovica medvjeđeg luka u pučkoj se medicini upotrebljava za poboljšanje kod bolesti jetre, za tjeranje crijevnih glista, za snižavanje povišenog krvnog tlaka, ispiranje kod bijelog cvijeta kod žena i za čišćenje rana. Isti sok je izvrstan lijek za plućne tegove, osobito kod prekomjerne sluzi u plućima starijih ljudi, jer rastvara sluz i potiče iskašljavanje. Kod ljudi osjetljiva želuca najbolje je razrezane lukovice srijemuša močiti u mlakom mlijeku tijekom tri sata i piti po jednu šalicu svaka tri sata.

Medvjeđi luk prije cvatnje
Medvjeđi luk prije cvatnje Snimila: Marija FIlipaj

Listove medvjeđeg luka upotrebljavamo kao salatu ili kao varivo, pire ili pirjane s povrćem umjesto poriluka. Lukovicu upotrebljavamo kao začin kod pirjanja, u varivu ili juhi.

Opasna zamjena za slične biljke!

No, svako čudo ima svoje zamke. Pri branju morate dobro paziti da umjesto medvjeđeg luka ne uberete neku od sličnih biljaka koje mogu biti i otrovne. Uz to pri upotrebi sirovog medvjeđeg luka  zbog blage otrovnosti merkaptana (tioalkohola) i vinilsulfida u eteričnom ulju medvjeđeg luka važno je držati se šest pravila. Te tvari su biokemijski  reaktivne (lako reagiraju s molekulama u stanicama i izvan njih).

Kod kuhanog medvjeđeg luka te su tvari veoma ublažene, ali je  onda slabija i moć čišćenja krvnih žila kod ateroskleroze.

Šest pravila o upotrebi sirovog medvjeđeg luka za salatu:

  1. Brati cijele, zdrave i nezagađene listove
  2. Upotrijebiti tek ubrane listove u sljedećih 48 sati, dakle jesti samo svježe, a ne povenute listove
  3. Upotrijebiti samo cjelovite listove, jer se usitnjavanjem naglo ubrzavaju kemijski procesi stvaranja toksičnih spojeva
  4. Salatu začiniti samo uljem i odmah je pojesti (sol i ocat ubrzavaju pretvaranje merkaptna u toksičnije spojeve)
  5. U jedonm obroku pojesti do 20 listova, a uz svaki obrok jesti svježe priređenu salatu
  6. Listove dobro sažvakati

Najgore što možemo učiniti kad radimo salatu od medvjeđeg luka:

Usitniti listove srijemuša
Začiniti salatu octom i solju
Suvišni dio salate ostaviti za sljedeći obrok

Iz ovoga proizlazi sljedeći  zaključak: ako se želite pomladiti i produljiti život, onda svakog drugog dana u popodnevnoj šetnji naberite svježih listova srijemuša tijekom ožujka, travnja i svibnja.

Piše: Željko Sobotka, prof., “Ekoherbalia”

Snimila: Marija Filipaj