+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 7. studenoga 2018.
Ažurirano: 2. prosinca, 2021.

APIKOMORE: Kako razviti biznis s ljekovitim zrakom iz košnica

Print Friendly, PDF & Email

Trend apiinhalacija zaživio je napokon u  Hrvatskoj pa je tako proteklog ljeta otvoreno nekoliko apikomora u kojima se može udisati ljekoviti zrak iz košnice. Apikomore su otvorili mladi pčelari odnosno pčelarke koje su nakon završenog tečaja Hrvatskog apiterapijskog društva  “Apiterapija – proizvodnja i korištenje pčelinjih proizvoda” registrirali djelatnost apiterapije i počeli razvijati novu poslovnu djelatnost kojom se mogu baviti pčelari zvanu apiinhalacije i apiturizam. Velikom interesu za ovu poslovnu priliku svjedoče česti upiti koje dobivam o tome kako izraditi apikomoru za inhalacije zrakom iz košnice, a sve češće upoznajem i pčelare koji obilaze susjedne nam zemlje da bi se upoznali s načinom na koji tako nešto funkcionira u praksi.

Piše: dr. sc. Gordana Hegić,mag. ing. agr., Predsjednica Hrvatskog apiterapijskog društva

Moj savjet bi bio da posjetite u Hrvatskoj OPG Rončević u Svetom Jurju kod Senja, OPG Jakupec u Virovitici ili OPG Čubrić u Rakovici kod Plitvičkih jezera i pogledate naše primjere kako treba izgledati apikomora. Također u razgovoru s njima možete saznati i koje je sve korake u Hrvatskoj potrebno poduzeti da biste se bavili ovom inovativnim oblikom apiturizma i apiterapije.

APITERA OPG RONČEVIĆ: Apiturizam prilagođen osobama s invaliditetom

Apiturizam i apiinhalacije odnosno komora koja je prilagođena ulasku osoba s invaliditetom i osobama u invalidskim kolicima na OPG Rončević prva je takve vrste u Hrvatskoj. Početkom ljeta prisustvovala sam otvorenju apikomore u Sv. Jurju kod Senja. Nakon završenoga tečaja “Apiterapija” i čitavog niza birokratskih prepreka pčelarka Ivana Rončević ipak je uspjela registrirati obrt Apitera. Obrt je registriran za apiterapiju s posebnim naglaskom na api-inhalacije. Otvorenje je prošlo u ugodnom druženju i divljenju netaknutoj prirodi, a domaćini su doista vodili brigu o svakome detalju. Za djecu različitih uzrasta bilo je igračaka i to onih koje je danas teško pronaći, od tradicionalnih drvenih do  kaleidoskopa.

Sveti Juraj kod Senja unutrašnjost apikomore
Sveti Juraj kod Senja unutrašnjost apikomore OPG Rončević

Sama lokacija apikomore je nevjerojatna. I dok sam pred 10-tak minuta promatrala more sada sam se našla na planini gdje je osjetno hladnije, mirnije, zelenije, a i zrak je drugačiji. Prava zelena oaza za turiste željne razgledavanja nedirnute prirode.

Sveti Juraj kod Senja unutrašnjost apikomore
Sveti Juraj kod Senja unutrašnjost apikomore

Pogledavši to ljekovito i aromatično bilje koje se prostire oko nas doista sam se osjećala kao u bajci.  Ovo je mjesto stvoreno za uživanje i opuštanje; a zrak iz takvih košnica pun je eteričnih ulja i drugih tvari iz okolnog bilja koje svakako pridonosi zdravlju čitavoga organizma. Med je toliko bogatog i aromatičnog okusa da je svakako prava šteta ne kušati ga i ne napraviti zalihe za čitavu godinu. Ovo je svakako inovativan i zanimljiv pčelinjak koji bi trebalo prezentirati  posjetiteljima ovoga kraja ali i uvrstiti u turističku ponudu županije. Nakon završene turističke sezone i u razgovoru s vlasnicom saznajem da su i više nego zadovoljni interesom turista za ovaj oblik ponude, a za iduću će godinu dodatno će poraditi na promociji. Na otvorenje je bio pozvan i gradonačelnik no, nažalost, njegova je podrška ovako važnom projektu izostala.

API INHAL JAKUPEC: Sve je više žena-poduzetnica u pčelarstvu

Krajem ljeta i u Virovitici je otvorena komora za inhalaciju mlade poduzetnice Katarine Jakupec. Drago mi je konstatirati da pčelarstvo za mlade pčelare postaje osnovno zanimanje te da je sve više žena poduzetnica u pčelarstvu.

Otvorenju su nazočili i upoznali se s blagodatima ove terapije župan Igor Andrović i gradonačelnik Ivica Kirin sa zamjenicima i suradnicima te direktori i ravnatelji gradskih institucija i ustanova. Otvorenju apikomore nazočila sam i ja u funkciji predsjednice Hrvatskog apiterapijskog društva. Osnovna uloga apiterapije je  u preventivi, odnosno na svakodnevnoj upotrebi pčelinjih proizvoda s ciljem očuvanja zdravlja i poboljšanja kvalitete života. Naravno, ukoliko dođe do bolesti, pčelinji proizvodi tu mogu biti odlični saveznici u liječenju organizma. Kada govorimo o blagotvornim svojstvima pčelinjih proizvoda i apiterapiji, govorimo o pčelinjim proizvodima koji su proizvedeni od strane domaćih, lokalnih pčelara.

Virovitica apikomora Jakupec
Virovitica apikomora Jakupec

Mlada vlasnica komore strpljivo je i spretno odgovarala na mnogobrojna pitanja zainteresiranih:

– Zrak se udiše izravno iz košnice. Taj zrak, aerosol, on je mješavina peluda, matične mliječi, propolisa, nektara, odnosno, svega onoga što pčela u prirodi nađe, unese u košnicu, to se može udisati. To je dobro za onekoji pate od alergija, astme, plućnih bolesti, ako je netko alergičan na pelud. Dokazano je da kod jednog dijela  ljudi koji su alergični na pelud kroz 10 tretmana od pola sata dođe do rezistentnosti organizma. U komori se sjedi pola sata i vrlo je bitno duboko disati. Mogu je posjetiti svi, čak i djeca. Tretman  pomaže kod problema kao što je bronhitis, alergije, migrene, glavobolje i depresije, a vrlo je dobar je i za sportaše – lijepo je ispričala Katarina Jakupec, vlasnica obrta Api inhal Jakupec.

Virovitica apiinhalacije u apikomori Jakupec
Virovitica apiinhalacije u apikomori Jakupec
Virovitica:. OPG Jakupec:  Za vrijeme apiihnalacije vide se pčele u košnici na koju je spojeno crijevo
Za vrijeme apiihnalacije vide se pčele u košnici na koju je spojen uređaj za inhalaciju

Za svaku je pohvalu ambicija gradonačelnika i lokalne uprave da podržava razvoj pčelarstva i turizma što je inovativni koncept turističke ponude koji jednostavno mora doživjeti svoj procvat.

Komora za apiinhalacije Api Inhal Jakupec nalazi se preko puta virovitičkog Malog parka što je ujedno i druga točka turističke rute na temu meda i pčelarstva koja se uspostavlja u sklopu projekta „Razvoj pčelarstva kroz prekogranične turističke rute“.

O projektu “Razvoj pčelarstva kroz prekogranične turističke rute”

Gordana Hegić i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin
Gordana Hegić i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin

Realizacija projekta “Razvoj pčelarstva kroz prekogranične turističke rute” za svaku je pohvalu. Projekt je odobren u sklopu Interreg V-A programa suradnje s Mađarskom, vrijedan je 252.314,36 eura, a stopa sufinanciranja od strane EU je 85 posto. Nositelj projekta je Grad Virovitica, a provodit će se u partnerstvu sa Županijom Baranya, Turističkom zajednicom grada Virovitice te Razvojnom agencijom VTA. Aktivnosti projekta uključuju stvaranje Strategije za razvoj pčelarstva, razvoj prekogranične “Bee-safari” turističke rute, edukacije za pčelare, kao i pčelarski program obuke za nezaposlene, organiziranje natjecanja i studijskog putovanja te revitalizacija Malog parka u Virovitici.

Virovitički gradonačelnik Ivica Kirin istaknuo je kako će Virovitičani uređenjem ovog parka dobiti još jedno mjesto za odmor i rekreaciju, a projekt je zamišljen da ujedno bude i edukativan te potiče ono što je naš potencijal – pčelarstvo.U sklopu Malog parka uspostavit će se ruta na temu meda i pčelarstva sa 35 punktova, od čega će 20 biti s hrvatske te 15 s mađarske strane.

– Najveća aktivnost projekta je upravo uređenje Malog parka u Virovitici na temu meda i pčelarstva. U projekt će biti uključena i djeca koja će kroz razne radionice i edukacije biti upoznata s važnosti pčelarstva i proizvoda od meda. – kazala je ravnateljica Razvojne agencije VTA Tihana Harmund istaknuvši da je ovaj projekt nastavak vrlo uspješnog projekta Beekeeping Revolution.

Cilj je doprinijeti razvoju turizma i poboljšati turističku ponudu u prekograničnom području uspostavljanjem novih turističkih točaka i stvaranjem zajedničkog brenda. Također, žele se prezentirati svojstva meda i pčelinjih proizvoda, kao i njihov značaj za zdravlje čovjeka. Kroz projekt će ojačati i suradnja s pčelarima u prekograničnom području, uspostavit će se “Bee-safari” tematske turističke rute.

Tekst i fotografije: dr. sc. Gordana Hegić, mag.ing.agr.

Dio teksta o projektima preuzet sa:

http://www.glas-slavonije.hr/vijest.aspx?id=373802