+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 10. rujna 2016.
Ažurirano: 1. prosinca, 2021.

APITERAPIJA: Prvi hrvatski stručni skup o vrijednosti pčelinjih proizvoda za zdravlje

Print Friendly, PDF & Email

“APITERAPIJA – očuvanje zdravlja pčelinjim proizvodima”  naziv je  Prvog stručnog skupa o vrijednosti pčelinjih proizvoda u očuvanja zdravlja koji se održava  u Hrvatskoj. Glavni organizator skupa je Hrvatsko apiterapijsko društvo, a održat će se 1. listopada 2016. u Kongresnom centru zagrebačkog Velesajma, dvorana Cres s početkom u 9 i 30 sati.

Skup se održava u sklopu Apitere, drugog sajma pčelarstva, pčelarske opreme i proizvoda od meda koji se održava na Zagrebačkom velesajmu od 29. rujna do 2. listopada 2016. Pod zajedničkim nazivom SAJMOVI ZDRAVOG ŽIVLJENJA uz Apiteru se održavaju i ORGANICA- 7. Sajam zdrave hrane i MYSTIC – 7. Sajam alternative.

Teme predavanja i predavača na stručnom skupu o apiterapiji su:

ZDRAVSTVENA SUKLADNOST KOZMETIKE NA BAZI PČELINJIH PROIZVODA

Lidija Barušić dipl.san.ing. Voditeljica laboratorija Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar”

Obveza svakog proizvođača kozmetičkih proizvoda je proizvesti zdravstveno ispravan i za potrošače siguran proizvod. Ulaskom Hrvatske u EU-u kao zakonska regulativa za kozmetiku preuzeta je Uredba br 1223 europskog parlamenta i Vijeća od 30. studenog 2009. godine o kozmetičkim proizvodima kojoj je cilj uskladiti pravila na tržištu EU i postizanje visoke razine zaštite zdravlja ljudi. Međutim, Uredba u odnosu na prethodno zakonodavstvo RH donosi i neke novitete vezano za odgovornost i obveze proizvođača kozmetičkih proizvoda u RH kao i ukidanje kategorije  Kozmetike s posebnom namjenom. Cilj predavanja je edukacija proizvođača sa novim zahtjevima navedenog zakonodavstva.

APITERAPIJA U PČELINJAKU (slov. APITERAPIJA V ČEBELNJAKU) mag. Mirjam Toporiš Božnik

 Apiturizam je u Sloveniji izuzetno razvijen, stoga će naša prva gošća govoriti o apiinhalacijama kao i svim ostalim praktičnim oblicima apiterapije koja se odvija u pčelinjaku, pod stručnim nadzorom apiterapeuta.

APITERAPIJA KOD BOLESTI DIŠNOGA SUSTAVA Zrinka Franić, dr. med.

Bolesti dišnoga sustava najčešće su bolesti čovjeka. Prosječan čovjek oboli i nekoliko puta godišnje od blažih oblika prehlada, sinuitisa, gripa… Klasična terapija najčešće je simptomatska stoga pomoć pri ozdravljenju medom i pčelinjim proizvodima u ovom području nalazi značajno mjesto. Brojne mogućnosti upotrebe pčelinjih proizvoda saznati ćemo na ovome predavanju.

PRIMJENA APITOKSINA KOD INTEGRALNOG LIJEČENJA MULTIPLE SKLEROZE mr. sci. dr. Maja Roje Novak, spec. neurolog

Malo je poznato da i u Hrvatskoj postoji  apitoksinoterapija odnosno primjena pčelinjeg otrova kao pomoć kod  reumatskih i autoimunih bolesti (kao komplementarno sredstvo liječenja;  samo i isključivo u dogovoru s liječnikom te uz stalan stručan nadzor prilikom provođenja terapije. O praktičnom iskustvu primjene pčelinjeg otrova (apitoksina) kod oboljelih od multiple skleroze govoriti će poznata Zagrebačka liječnica mr. sci. dr. Maja Roje Novak, spec. neurolog.

OKSIDACIJSKI STRES I KRONIČNE BOLESTI: DJELOTVORNOST PROPOLISA I NJEGOVIH POLIFENOLNIH/ FLAVONOIDNIH SASTAVNICA prof. dr. sc. Nada Oršolić

U Hrvatskoj se intenzivno radi na istraživanjima pčelinjih proizvoda od strane naših znanstvenika; dok je šira javnost malo upoznata s time. Prof. dr. sc. Nada Oršolić; jedna od najvećih eksperata po pitanju istraživanja propolisa  na predavanju će otkriti najnovija dostignuća svojih istraživanja kao i praktičnu mogućnost primjene propolisa i njegovog djelovanja na organizam.

„Hranu danas potrošači ne cijene samo po njenom okusu i hranidbenoj vrijednosti nego i po njenoj sposobnosti da pridonese očuvanju zdravlja, posebice njenim ljekovitim osobitostima u spriječavanju nastanka bolesti te liječenja bolesti. Funkcionalna hrana preko svojih bioloških aktivnih sastavnica je važan čimbenik u održavanju zdravlja ljudi. Cilj ovog predavanje jest ukazati kako propolis i njegove polifenolne/flavonoidne sastavnice mogu polučiti antioksidativnu učinkovitost i biti djelotvorne u prevenciji i popravaku štete prouzročene oksidativnim stresom.“  Prof. dr. sc. Nada Oršolić

Moderator:

dr. sc. Gordana Hegić, Predsjednica Hrvatskog apiterapijskog društva

Znanstvenica i inovatorica, vlasnica prve hrvatske patentirane kozmetičke linije Apiaromaterapija

Za posjetitelje Zagrebačkog velesajma ulaz na predavanja je besplatan. Sažeci predavanja bit će objavljeni u Zborniku sažetaka Prvog stručnog skupa o vrijednosti pčelinjih proizvoda u očuvanju zdravlja. Suorganizatori skupa su Geromar d.o.o. i Zagrebački velesajam. Medijski partner je naš portal “Dobar život”.

Apiterapijski zbornik 2016
Apiterapijski zbornik 2016.