+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 25. listopada 2016.
Ažurirano: 6. prosinca, 2021.

Besplatna edukacija: Oživljavanje kod srčanog zastoja

Print Friendly, PDF & Email

U sklopu edukativne kampanje „Oživi me“ u Zakladi „Hrvatska kuća srca“ održavaju se tijekom studenog i prosinca besplatni tečajevi postupaka oživljavanja za građane, s ciljem da nauče prepoznati i pružiti prvu pomoć kod srčanog zastoja.

Svi zainteresirani građani mogu se  prijaviti putem linka http://ozivi.me/prijava/ na jednu od sljedećih edukativnih radionica koje će se održati 5.11., 19.11., 3.12. i 17.12. 2016. te steći znanja i vještine su od velikog značaja i time spasiti ono najdragocjenije – život člana obitelji, prijatelja ili sugrađanina. S obzirom na to da je ograničen broj ljudi koji na radionicama mogu sudjelovati, organizatori građanima poručuju da se prijave što prije.

Prva besplatna edukativna radionica za građane na kojoj su i prisutni novinari  mogli naučiti postupak oživljavanja održana je protekle subote, a radionici su se pridružili košarkaši Cibone Karlo Uljarević i Mate Mandić. Profesionalni sportaši su jedna od rizičnih skupina kod kojih se pojavljuje srčani zastoji.

Koordinatorica kampanje „Oživi me“, doktorica Ivana Portolan Pajić, istaknula je koliko je važno da što veći broj građana svih uzrasta prođe edukaciju:

„Kampanja Oživi me traje više od dvije godine, pri čemu smo kroz razne javnozdravstvene akcije, edukacije i radionice više od 2000 građana podučili oživljavanju. Ta nas brojka nikako ne zadovoljava pa bismo željeli što više građana uključiti u akciju, a krajnji nam je cilj da postupak oživljavanja uđe u obrazovni kurikulum kako bi ga djeca poznavala već od malih nogu i kako bismo smanjili visoki postotak smrtnosti od srčanog zastoja. Nedopustivo je da u Hrvatskoj svakih sat vremena jedna osoba umre od srčanog zastoja, ali za promjene je potrebna podrška institucija i cijele zajednice.“

U sklopu kampanje Zaklada školama grada Zagreba daruje i 20 lutaka za oživljavanje.

Edukacija, oživljavanje nakon srčanog zastoja
Edukacija, oživljavanje nakon srčanog zastoja

Fotografija: PR Zaklada Hrvatska kuća srca