+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 26. rujna 2015.
Ažurirano: 8. prosinca, 2021.

Hobotnica s krumpirima – recept za peku i pećnicu

Print Friendly, PDF & Email

Uvriježen je način da se hobotnica prije pečenja omekša kuhanjem u vodi, no takav postupak isprat će more iz hobotnice. Prema izvornom dalmatinskom receptu, hobotnica se stavi kuhati u poklopljenom loncu na jaku vatru, ali bez dodavanja vode ili začina. Brzo će pustiti svoju vodu, pa tada smanjite vatru i ostavite da se lagano kuha u svome soku sve dok potpuno ispari tekućina, a na dnu lonca ostane gusti ljubičasti sloj ugušćene “esencije” hobotnice. Hobotnicu potom stavljamo peći s krumpirima, a od “esencije” radimo preljev u kojem će se hobotnica i krumpir zapeći. Osim te prirodne soli iz hobotnice, jelu gotovo niti ne treba dodavati soli.

Hobotnica ispod peke
Hobotnica ispod peke Snimila: Astrid Werbolle

Sastojci (za 4-5 osoba):

 • hobotnica od 1,5 do 2,5 kg
 • 1-2 kg krumpira
 • 1-2 dl maslinova ulja
 • 2 -3 dl vina
 • 3-4 česna češnjaka
 • 2-3 velike žlice sitno sjeckanog svježeg peršina

Priprema:

 1. Hobotnicu prije pripreme očistite (izvadite utrobu i zub), operite i stavite da se zamrzne. Odmrzavanjem će meso hobotnice omekšati (tradicionalno se svježa hobotnica prije kuhanja dugo tukla drvenim batom).  Kako je već opisano u uvodu, hobotnicu stavite da se kuha u vlastitoj tekućini. Kad tekućina ispari, premjestite hobotnicu u protvan s krumpirima.
 2. Možete koristiti mladi krumpir, narežite ga na četvrtine i sasvim malo posolite, ili stari krumpir narezan na četvrtine i prehodno prokuhan 10-15 minuta u minimalno zasoljenoj vodi. Prelijte preko krumpira i hobotnice maslinovo ulje, dobro promiješajte kako bi sav krumpir bio nauljen.
 3. Ako hobotnicu s krumpirima pećete u pećnici prekrijte ju alufolijom, stavite u dobro zagrijanu pećnicu na 250 stupnjeva i ostavite peći sljedećih 30 – 40 minuta, koliko je potrebno da krumpir posve omekša. Ako ju pečete u peki, dobro zastrite žarom i nakon 30 minuta provjerite je li krumpir gotov.
 4. U lonac u kojem se kuhala hobotnica, na ljubičasti talog dodajte malo maslinovog ulja, na laganoj vatri sasvim kratko popržite češnjak, tek toliko da pusti miris, ne smije požutiti. Ulijte bijelo ili crno vino i peršin, a ovisno o vlastitom ukusu i popaprite. Stavite na laganu vatru kuhati uz stalno miješanje da se se talog od hobotnice posve rastopi u vinu.
 5. Kad je krumpir posve omešao, izvadite protvan iz pećnice. Prelijte ukuhano vino i talog po hobotnici i krumpiru pa vratite u pećnicu bez pokrivanja alufolijom. Bilo u peki ili u pećnici, prelivenu hobotnicu i krumpir ostaviti peći sljedećih 5-10 minuta, koliko je potrebno da se krumpir zapeče i upije preljev.

Piše: Snježana Ivić Gerovac

Snimila: Astrid Werbolle