+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 30. listopada 2014.
Ažurirano: 8. prosinca, 2021.

KATAR: Kako se ponašati i raditi u najbogatijoj zemlji svijeta

Print Friendly, PDF & Email

Današnji Katar nije turističko odredište, već prije svega veliko gradilište. Vodeća zemlja svijeta po ostvarenom brutto društvenom proizvodu po glavi stanovnika (prema izračunu MMF-a i CIA-e prva, a prema Svjetskoj banci druga) ima velike planove razvoja – ubrzano se grade i dovršavaju objekti za Svjetsko rukometno prvenstvo koje će se održati u siječnju i veljači 2015, a još su izazovnije pripreme za Svjetsko nogometno prvenstvo 2022. godine.

Piše: Gordana Popović, mr. sc. marketinga, poduzetnica

Autorica teksta Gordana Popović uz spomenik biseru - nekadašnjem izvoru bogatstva za Katar
Autorica teksta Gordana Popović uz spomenik biseru – nekadašnjem izvoru bogatstva za Katar

Infrastruktura, škole, fakulteti i mnogi drugi objekti grade se u sklopu provođenja vizije razvoja „Katar 2030“,  koja predviđa temeljitu izgradnju i modernizaciju zemlje, uz povezivanje moderne,  tehnološki napredne države sa starom tradicijom, itekako prisutnom među Kataranima.

Katar: Položaj Dohe na karti arapskog poluotoka
Katar: Položaj Dohe na karti arapskog poluotoka

Moderni biznis i tehnologija, tradicionalno društvo  

Ta se stara tradicija patrijarhalnog društva, primjerice, očituje i po tome što u Kataru nije toliko važno koje si struke i što radiš, to te ne definira toliko koliko u zemljama zapadnjačke civilizacije. Važnija je odrednica osobe to kojoj obitelji pripada. Stranca pak određuje to tko je odnosno kojoj obitelji pripada njegov sponzor Kataranin. Neke katarske obitelji imaju poseban položaj u društvu i to se poštuje u svim aspektima života.

Dobra je usporedba, koja se često spominje, da je Dubai završeni Katar. Sve rođake i prijatelje koji me posjećuju u Dohi u kojoj živim i radim proteklu godinu, u shopping i na turističke ture zato upućujem u Dubai. Katar je zemlja u kojoj se prije svega radi i gradi, i to sve u velikom stilu i luksuzu. Primjerice, showroom kompanije za koju radim smješten je u novom shopping centru, najvećem na svijetu – dugačak je čak 9 kilometara. Dakako, i Doha obiluje vrhunskim restoranima, hotelima, spa centrima.

Tradicionalni poslovni ručak
Tradicionalni poslovni ručak

Radi se svaki dan osim petkom, a mnogi imaju i slobodnu subotu. Radno je vrijeme od  9 ujutro do 18 ili 19 sati navečer uz dugačku pauzu za ručak kada je vrijeme najvećih vrućina. Prosječna je temperatura 40 stupnjeva Celzijusa, a ljeti se popne i do 50.  Ljeta su teška i vruća, ali je zato ostatak godine ugodan, sa prosječnom temperaturom oko 20 stupnjeva. Iskreno, to teško ljeto gotovo da nisam niti osjetila. Svi su prostori vrhunski klimatizirani, a golf igramo noću na dobro osvjetljenom terenu Doha Golf kluba.

Arapsko je društvo tradicionalno muško i u većini kompanija prevladavaju muškarci. Zaposlene su žene uglavnom strankinje. Primjerice, moja šogorica Marija Stich koja je arhitektica, radi u tvrtki kao jedina žena sa 400 muškaraca.

Izložba dragulja u Dohi
Izložba dragulja u Dohi

Poslovna žena u Kataru

Kao poslovna žena koja živi i radi u Kataru, uživam respekt kao i u Americi, Italiji, Hrvatskoj… bilo kojoj zapadnoj zemlji u kojoj sam živjela i radila. Razlika je, dakako, u načinu odijevanja koje zahtijeva pokrivenost tijela. Zato sam se morala odreći  haljina i minica, ali ne i visokih peta.

Često se dogodi da zbog moje visoke poslovne titule automatski misle da sam muškarac, pa mi se u svim prepiskama tako i obraćaju: „Mr. Gordana“ ili „Mr. Popovic“,  a onda se iznenade kad se na poslovnom sastanku pojavi – žena.  U posljednje vrijeme radi sve više Kataranki, uglavnom u državnim službama i obrazovanju, ali je rijetko koja na nekoj višoj poziciji. To ne znači da u Kataru nema utjecajnih poslovnih žena, ali još uvjek su skrivene iz imena svojih obitelji i tvrtki. Žene u Kataru imaju i svoj poslovni klub, a u prosincu se organizira veliki međunarodni poslovni simpozij žena.

Molitva je važan dio i osobnog i društvenog života u Kataru. Moli se pet puta dnevno i za to se vrijeme prekida rad. Mnoge kompanije imaju i posebne prostorije za molitvu, a u onima koje ga nemaju vjernici se povlače u jedan dio poslovnog prostora koji je određen za to. Molitva je važnija od bilo kojeg događanja i zbog nje će biti prekinut svaki poslovni sastanak.  Klijent muslimanske vjeroispovjesti koji se u vrijeme molitve zatekne u našem uredu moli zajedno sa ostalim zaposlenicima. Tea boy, dečko u livreji,  kakvog sve bolje kompanije imaju da poslužuje čaj i kavu, obično pripremi prostor i tepihe te poziva na molitvu. Molitvu vodi osoba najviša po hijerarhiji koja se tada zatekne u firmi, a obično je to naš glavni direktor.

Ispred novootvorenog shopping centra najdužeg na svijetu - 9 km
Ispred novootvorenog shopping centra najdužeg na svijetu – 9 km

Dolazak stranaca na rad u Katar


Katarska populacija se više nego udvostručila u posljednjih šest godina, povećavajući se sa 744.000 stanovnika u 2004. na 1.840 000  u 2013. godini: petina su domaći, a ostalo smo mi stranci koji ovdje radimo. Priljev stranaca je posebno velik u posljednje vrijeme vezano uz velike građevinske radove za pripremu Svjetskog nogometnog prvenstva. Objavljeni su podaci da dnevno doseljava čak 500 ljudi.

Katarske kompanije su oslobođene plaćanja poreza i nema poreza na dohodak, ni za domaće niti za strane radnike. Međutim, za strane kompanije vrijede drugačija pravila –  one moraju plaćati korporativni porez na dohodak.  To uključuje sve vrste usluga i konzultantskih ugovora unutar zemlje, kao i svu stečenu imovinu.

Stranci se uglavnom žale na visoke cijene stanovanja, po kojima je Katar najskuplji u regiji, osjetno skuplji od Dubaija. S druge strane, litra benzina stoji manje od boce vode za piće. Ostale cijene su usporedive s velikim gradovima Europe i Amerike.

Pogleda na putu za posao - beduini na devama na pločniku ispred emirove palače
Pogleda na putu za posao – beduini na devama na pločniku ispred emirove palače

Katarska politika štiti domaće stanovništvo na svaki način, omogućuje im vrhunsku zaradu i društvenu infrastrukturu. Nema prodaje zemlje i nacionalnog blaga strancima i ne možete se zaposliti niti bilo što raditi u Kataru ako za vas ne jamči netko od Katarana, vaš sponzor. Strane tvrtke mogu otvarati svoja predstavništva isključivo sa katarskim partnerom i uz njegovo prevladavajuće vlasništvo – barem 51%. Mnoge strane korporacije zbog toga još nisu ušle na ovo tržište, a u sklopu priprema za Svjetsko nogometno prvenstvo 2022. godine najavljeno je da bi se i ta politika mogla promijeniti, kako bi Katar postao slobodnija poslovna zona, privlačna velikim inozemnim ulagačima.

Katar zemljopisno možda jest malen, ali je u komercijalnom smislu ogroman potencijal koji neprestano raste. Trenutna vlast u Kataru ima ambiciozne planove da pretvori taj poluotok u internacionalno središte za turizam, financije i obrazovanje.  O sustavnom načinu na koji ulažu novac odlično svjedoče zrakoplovna kompanija Qatar Airways i televizijska kuća s vijestima na engleskom i arapskom jeziku – Al Jazeera. Katarani ulažu u razvoj turizma – žele postati vodeće luksuzno turističko odredište Muslimana, koji traže odmorišta u kojima se poštuju vjerske odredbe, poput one da se ne pije alkohol.  Također, pozivaju  velika svjetska sveučilišta i kompanije da ovdje pod posebno povoljnim uvijetima otvore svoje kampuse.

Posjetitelji iz Hrvatske trebaju imati vizu, ali nju ne odobrava katarsko veleposlanstvo u Zagrebu, nego će ga ishoditi hotel kojem se morate prijaviti kao gost, a to može potrajati i nekoliko tjedana. Najbrži je način za dobivanje vize ako putujete sa Qatar Airwaysom, oni mogu pomoći oko vize. S američkom ili talijanskom putovnicom nismo imali takvih poteškoća, turističku smo vizu dobili na ulasku u zemlju.

Ako ste u Katar došli raditi uz garanciju sponzora, iz zemlje ne možete putovati niti izlaziti bez njegova pisanog odobrenja. Neke tvrtke daju godišnje, multiplo odobrenje, a neke ne.  Ja moram svaki puta kada putujem, i poslovno i privatno, tražiti odobrenje svoga sponzora.

Odobrenje za izlazak iz zemlje nećete dobiti ako ste ostali dužni. Nezamislivo je i najstrože kažnjivo neplaćanje računa i izdavanje čekova bez pokrića. Takva osoba neće dobiti dozvolu za izlazak iz Katara dok svoje dugove ne plati, a potom se više nikada ovdje ne može vratiti. Ako se pak spremate napustiti Katar za stalno, iz bilo kojeg razloga, prije toga morate otplatiti sve kredite.

Za poslovni uspjeh u Kataru ključno je imati dobrog sponzora odnosno dobrog poslovnog partnera, koji će biti korektan i voditi računa o tome da vam omogući dobre uvjete za posao. Jako je važno da je iz dobre, respektibilne obitelji i da vam može osigurati kontakte i prilike koje stranci nikako ne mogu sami ostvariti.

Zlatna džamija u Dohi u Kataru
Zlatna džamija u Dohi u Kataru

Ključne činjenice o povijesti Katara

Ako vas zanima živjeti i raditi u Kataru, evo još podataka koje trebate znati o ovoj zemlji.

Katar je, sa svojom toplom i sušnom klimom, smješten uzduž Perzijskog zaljeva i dijeli kopnenu granicu sa Saudijskom Arabijom na jugu. Iako površinom dosta malen, ovaj nezavisni emirat je iznimno bogat i zahvaljujući izvorima nafte i plina nalazi se u samom svjetskom vrhu po prihodima po glavi stanovnika. Katar ima bogato povijesno naslijeđe, još od prapovijesnog doba, na koje su veliki utjecaj imala nomadska plemena i regionalna carstva. Zbog pozicije strateške trgovinske luke na Indijskom oceanu, u srednjem vijeku su se Perzija, Oman i Otomansko carstvo borili za prevlast nad Katarom.  Od 1913. do neovisnosti stečene 1971. je bio protektorat Ujedinjenog Kraljevstva. Prije otkrića golemih zaliha nafte i plina katarska ekonomija se oslanjala prvenstveno na trgovinu biserima.

Danas su Katarani zapravo manjina u vlastitoj državi i čine tek oko 20% stanovništva, ostatak populacije čini velika zajednica doseljenika i sa Zapada i sa Istoka.  Najviše je Indijaca, Egipćana, Libanonaca i Filipinaca, a od zapadnjaka Engleza, Iraca, Kanađana i u posljednje vrijeme Španjolaca. Arapski je službeni jezik u Kataru, a Islam je službena religija. Islamska vjera igra važnu ulogu u svakodnevnom životu Katara, kao i u susjednim zemljama. Da bi se uspješno poslovalo s Katarom mora se dobro poznavati Islam kao i poslovne i društvene običaje zemlje.

Butik ženske mode u Kataru
Butik ženske mode u Kataru

Katarska kultura – ključne vrijednosti i koncepti

Grupni odnosi – obitelj kotira vrlo visoko i ima cijenjenu poziciju u katarskom društvu. Kućanstva su većinom multigeneracijska i uobičajeno je da starije generacije žive pod istim krovom s mladima. Šira rodbina obično živi u blizini i čini ono što se najčešće naziva plemenom. S obzirom da je Katar bio siromašna zemlja u 40-tim godinama prošlog stoljeća, najstariji se Katarani sjećaju gladi, dok su mlađi naraštaji odrasli u izobilju i povlasticama koje im Emir osigurava. Stariji članovi obitelji imaju veliki utjecaj i često za vrijeme praznika mire zavađene obitelji i članove, a što oni presude i zaključe to se poštuje, bez obzira da li se radilo o materijalnim ili ostavinskim nesuglasicama. Za vrijeme Ramazana, navečer se organiziraju mirenja, gdje zavađene porodice idu jedna drugoj u posjetu, a stariji razmatraju i odlučuju o rješenjima sukoba. Svi članovi obitelji moraju prisustvovati takvim događajima.

Većina Katarana su pobožni muslimani i religija je bitan dio svakog aspekta života, zbog toga Pet stupova Islama, odnosno pet stvari koje svaki musliman mora ostvariti za života, igraju važnu ulogu u životu svakog Kataranina.

Shadada (ispovijedanje vjere) – „Nema Boga osim Alaha, a Muhamed je njegov prorok.“ (arap. Ashadu allah illaha illauhlah wa ashadu anna mohammedan rasulu-llah). Ove riječi su neizrecivo važne za muslimane: šapću se u uho novorođenčadi, izgovaraju se pri prelasku na Islam, recitiraju se nakon smrti. Predstavljaju koncept Tahwid  ili “stvoritelja” koji je veoma važan za Islam.

Salat (molitva) – Pojam salat se odnosi na ritualne molitve koje se prakticiraju u određeno doba dana. Pojam d’ah se odnosi na druge tipove molitvi, poput onih koje se prakticiraju u specifičnim situacijama ili od strane za to zaduženih pojedinaca. Suniti se mole pet puta dnevno (šijiti tri). Moliti se može individualno ali većina muslimana preferira grupne molitve. To je zajednička aktivnost koja zbližava Ummah – muslimansku zajednicu ili državu. Posebna molitva, molitva petkom (salat al-juma‘h), mora se izmoliti u džamiji.

Moli se prema Kabi u Meki. Salat znači klanjati se, a tijekom molitve  muslimani stoje, klanjanju se, ustaju, sjednu, gledaju prema istoku i zapadu, a onda se figurativno predaju Bogu. Ove pokrete prati recitiranje ritualnih redaka iz Kur’ana. Bolesnima i nemoćnima je dopušteno prakticirati pojednostavljeni oblik molitve koja se izvodi sjedeći. Putnici i bolesnici i svi ostali koji su onemogućeni, ne moraju prakticirati salat, a omogućeno im je da propuštene molitve nadoknade kasnije. Molitva se treba izgovarati na arapskom.

Cofee shop u Muzeju islamske kulture u Kataru u Dohi
Coffee shop u Muzeju islamske kulture u Kataru u Dohi

Zakat (davanje milostinje) – svaki musliman koji si to može priuštiti financijski, treba davati zakat siromašnima i potrebitima. Zakat znači pročišćenje, a muslimani vjeruju da davanje dijela bogatstva pročišćava ostatak. Zakat iznosi jednu četrdesetinu  bogatstva čovjeka, ali ne uključuje imovinu potrebnu za obavljanje posla ili zanata. Donacije se mogu dati siromašnima, beskućnicima, poreznicima, robovima, dužnicima, putnicima, onima koji prelaze ili se spremaju prijeći na Islam ili onima koji ratuju u vjerskim ratovima (Džihad). Dodatni zakat (Zakat Ul-Fitr) daje se po završetku Ramazana i trebao bi biti dovoljno izdašan da nahrani nekog potrebitog.

Sawm (post) – Ramazan je mjesec kojim se muslimani prisjećaju vremena kad je Prorok primio prve božje objave preko anđela Gabrijela, a to čine postom i molitvom. Tijekom posta muslimani apstiniraju od hrane, vode, duhana i užitaka od zore do sumraka. Stari i nemoćni, kao i trudnice, ne moraju postiti, iako se preporuča da kasnije nadoknade propušteno. Pobožniji muslimani poste neovisno o Ramazanu, a mnogi vjeruju da je post dobar za zdravlje i da pojačava empatiju prema siromašnima. Oni koji nisu u mogućnosti postiti, a to uključuje radnike koji se bave teškim fizičkim radom, bolesne i nemoćne, mogu to nadoknaditi hraneći siromašne.

Za vrijeme Ramazana, puno je fešti i organiziranih događanja navečer. Počinje se sa iftarom ( večernji doručak), a nastavlja sa pravom večerom suhoor koja često traje do jutra.

Restorani i hoteli organiziraju iftare i suhoor u raznim oblicima, slijedova jela ili buffeta. To  je vrijeme druženja i izlazaka za cijele obitelji.

Uputno je poštivati one koji poste tako da se ne jede i ne pije na javnim mjestima tijekom dana. Mnoge tvrtke imaju organizirane sobe ili kantine gdje se može jesti, bez da se ometa one koji poste. U Dohi su skoro svi restorani i kafići  zatvoreni preko dana za vrijeme Ramazana, a nekoliko onih koji rade imaju spuštene rolete tako da se ne vidi ništa izvana.

Predstavljanje, pozdravi, tituliranje

Status je vrlo važan u Kataru, kao i diljem Bliskog istoka. Titule koristite kad god je to moguće. Uvijek provjerite unaprijed sve o vašem sugovorniku da znate točno titulirati.

Kad poslujete u Kataru i pričate sa svojim suradnicima često će vam se obraćati imenom – uobičajeno je da imenu prethodi titula „gospodin“, dakle, ako se zovete Mladen obraćati će vam se sa „gospodine Mladen“.  I vi se obraćajte svom katarskom partneru na isti način.

Pri pozdravljanju s Kataranima uvijek odvojite dovoljno vremena da to iskreno i sa zanimanjem učinite jer se takav pristup cijeni u katarskoj kulturi. Kada poslujete u Kataru uvijek se rukujte sa svojim suradnicima – imajte na umu da rukovanje na Bliskom istoku može potrajati dosta dugo, što nije tipično za zapadnjačku kulturu.

Katarski običaji nalažu da se uvijek koristite desnom rukom, a nije neobično da muškarac drži za ruku drugog muškarca dok mu nešto objašnjava. Takve geste su uobičajene za katarsku kulturu i ne gledaju se na isti način kao na Zapadu. Također je važno da se prvo rukujete sa najstarijom prisutnom osobom. Ako se pozdravljate sa ženskom osobom čekajte da ona prva pruži ruku, ako to ne učini nemojte se rukovati jer to narušava tradiciju i moglo bi se smatrati uvredljivim.

Razmjena posjetnica je uobičajena praksa u katarskim poslovnim krugovima. Nakon što dobijete posjetnicu pažljivo je pregledajte i zadržite je u ruci ili na vidljivom mjestu. Nepristojno je odmah pospremiti danu posjetnicu.

Korporativna kultura

Katar se smatra poprilično liberalnim u usporedbi s drugim zemljama Bliskog istoka tako da ne morate rigorozno paziti na svoje ponašanje, samo poštujte domaću kulturu i uvjerenja. Katarsko tržište je veoma kompetitivno i mnoge kompanije iz svih dijelova svijeta se bore za svoje mjesto na njemu. Tvrtke moraju uzeti u obzir okruženje u kojem posluju i prilagoditi svoje projekte lokalnim potrebama i zahtjevima.

Da biste mogli poslovati u Kataru morate imati sponzora koji će riješiti sve probleme u vezi ulazne dokumentacije i garantirati za vas u slučaju da nešto pođe po zlu. Uvijek unaprijed sve provjerite sa konzulatom ili ambasadom tako da osigurate sva potrebna dopuštenja i dozvole.

Arapski je primarni jezik u poslovnim krugovima iako je i engleski uobičajen. Dajte si truda i naučite neke osnovne arapske izraze, vaši katarski suradnici će to znati cijeniti. Osnovno znanje jezika je dobro za probijanje leda i pomoći će da pregovori glađe teku. Ako vas očekuju komplicirani pregovori preporuča se da uzmete prevoditelja, u svakom slučaju provjerite hoće li razgovori biti vođeni na engleskom jeziku.

Status i hijerarhija su jako važni u katarskom društvu. Ugled se ne stječe samo položajem veći i godinama, bogatstvom i obiteljskim vezama. Poštuje se starije i nadređene, a odluke se tradicionalno donose od vrha prema dolje.

Uspostavljanje dobrih osobnih odnosa je jako bitan dio katarske poslovne kulture, pa je zato preporučljivo dobro upoznati svog katarskog suradnika. Prvi sastanci služe izgradnji odnosa: budite otvoreni i srdačni i ne očekujte razgovor o poslu. Obitelj je prikladna tema razgovora, ali ne raspitujte se o ženskim članovima obitelji (naročito ženama i kćerima) jer se to smatra uvredljivim. Također izbjegavajte razgovore o seksu, religiji i regionalnoj politici. Držite se blizu svog sugovornika i održavajte kontakt očima jer to pokazuje međusobno poštovanje i razumijevanje te pomaže izgraditi međusobno povjerenje.

Budite pažljivi s korištenjem riječi „ne“ ili drugim oblicima direktne negacije. U Kataru se preferira indirektni stil komunikacije i rijetko se kad koristi direktno odbijanje, što pak ne znači da je odgovor „da“.

Dana riječ se uzima vrlo ozbiljno u katarskoj poslovnoj kulturi: ako ste nešto obećali onda to nastojte i ostvariti jer se to od vas očekuje.

Nije neuobičajeno da Katarani imaju više mobilnih telefona. Ako želite stupiti u kontakt s njima mobitel je jako dobar način da to učinite – e-mail se može ostaviti nepročitanim, ali na mobitel se kad-tad moraju javiti.

Nečiji broj mobitela se  lako dobije ukoliko nazovete ured ili sekretaricu te osobe, što je na Zapadu jako teško.

Tradicionalni poslovni ručak
Tradicionalni poslovni ručak
Prijam za poslovne partnere, Katar
Prijam za poslovne partnere na otvorenju shopping centra u Dohi

Poslovni sastanci

Radne navike se uvelike razlikuju, posebno po pitanju radnog vremena i radnog tjedna. Petak i subota spadaju pod vikend, tako da tijekom ta dva dana većina tvrtki ne radi. Radno vrijeme je potpuno različito od onog na koje je većina europskih i američkih poslovnjaka navikla stoga vodite računa o tome pri ugovaranju sastanaka. Katarani rade od nedjelje do četvrtka, a petak i subota su dani odmora. Petkom se u Kataru radi od 8 ili 8:30 do 17:30 ili 18 sati. Trgovine se otvaraju oko 7, a zatvaraju oko 16 sati zbog veliki popodnevnih vrućina. Izbjegavajte ugovaranje sastanaka tijekom srpnja i kolovoza jer je tada vrijeme godišnjih odmora.

Sastanke treba dogovarati netom prije same posjete jer se poslovni rasporedi često mijenjaju u zadnji čas. Katarani imaju opušten odnos prema vremenu i rokovima tako da se ugovaranje sastanaka unaprijed često pokaže kao uzaludno. Budite svjesni da će biti potrebno nekoliko sastanaka i posjeta prije negoli se sklopi posao.

Kašnjenje se ne shvaća ozbiljno kao u Europi ili SAD-u  pa stoga ne uzimajte kašnjenje vaših katarskih suradnika kao znak nepoštivanja. Nepristojno je ponašati se užurbano, zato izbjegavajte gledanje na sat, temeljito odgovarajte na postavljena pitanja i doimajte se zainteresirano dok slušate odgovore na vlastita pitanja. Uvijek računajte na duge i mnogobrojne sastanke.

Važno je sve poslovne odnose uspostavljati dugoročno, izgradnja dobrih odnosa je ključna za uspjeh.

Posao i privatni život su isprepleteni u arapskoj kulturi i Katarani pridaju veliku važnost  upoznavanju svojih suradnika na osobnoj razini. Iako se sastanci mogu doimati neorganiziranima, to je zato jer se provode prema arapskim običajima po kojima su privatni i poslovni život međusobno povezani. Poslovni razgovori se često izmjenjuju sa čavrljanjem o svakodnevnim stvarima, a nije rijetkost ni da se prekidaju posjetima poznanika ili drugih suradnika.

Očekujte da će klijentova obitelj uvijek biti važnija od vaših poslovnih dogovora pa se stoga nemojte začuditi ako on, nakon poziva na mobitel, odjuri sa sastanka. Nemojte to shvaćati kao znak nepoštivanja.

Arapi  su jako pričljivi, a kao posljedica toga sastanci se mogu odužiti. Važno je da ne gubite strpljenje i uvijek ostanete pristojni, jer tako stičete poštovanje. Izbjegavajte pritiske u pregovorima jer će vas doživljavati kao agresivne. Budite sigurni da sve što obećate možete i ispuniti jer će vaša riječ imati veći značaj od bilo kakvih pisanih sporazuma.

Važne dokumente imajte prevedene na arapski, također je poželjno da imate i posjetnice s jedne strane otisnute na arapskom jeziku.

Ako će na sastanku sudjelovati žene pravovremeno o tome izvijestite svoje katarske suradnike.

Još jednom treba naglasiti da je dana riječ za Katarane svetinja, zbog toga ne obećavajte ono što niste u stanju ispuniti.

U poslovnoj zgradi s uredimau Kataru
U poslovnoj zgradi s uredima u Kataru

Pregovaranje

Da biste uspjeli u Kataru morate biti spremni uložiti potrebno vrijeme, novac i trud. Proces nametanja na tržištu može trajati više mjeseci. Pronalazak pouzdanih partnera, agenata ili distributera također može potrajati dosta vremena i izazvati frustracije. Katarani cijene tvrtke koje su voljne investirati i koje su odane njihovoj zemlji. Ako prvi put poslujete s Katarom trebate dobro ispitati teren, saznati što je moguće više o organizacijama i ljudima s kojima ćete se susretati te pokušati sagledati svoje ciljeve i što vam zapravo treba da bi ih ostvarili.

Prije prvog posjeta pokušajte kontaktirati nekoga tko je već poslovao u Kataru, tako da iz prve ruke doznate što vas tamo očekuje.

Najvažnije od svega je da shvatite da se poslovanje u Kataru uvelike razlikuje od ostalih zemalja – ono što je ustaljena praksa u vašoj zemlji može biti potpuno pogrešan pristup u Kataru. Katar je muslimanska zemlja, ali četiri petine populacije čine stranci, tako da će poslovni običaji ovisiti o tome s kime ste u kontaktu.

Ako nemate prijavljen ured u Kataru, morate uzeti agenta za poslovanje. Najam agenta će vam puno pomoći sa ostvarivanjem kontakata u zemlji u kojoj je umreženost i poznavanje ljudi jako bitno. Pregovori se vode polako, uvijek zadržite mirnoću i ne podižite glas. Poslovni odnosi se temelje na povjerenju i reciprocitetu. Katarani su oprezni prema pisanim ugovorima i oslanjaju se na usmena obećanja, zbog toga još jednom napominjem: nemojte davati neoprezne izjave koje bi se mogle shvatiti kao obećanja i kasnije vas dovesti u neugodnu situaciju ako ih ne budete mogli ostvariti.

Auto moto show u Kataru
Auto moto show u Kataru

Poslovni objedi i domjenci

Ako posjećujete katarski dom sa suprugom/partnerom, očekujte da ćete biti razdvojeni tokom posjeta.

Biti će vam ponuđena kava, popijte barem jednu šalicu, a kad ste gotovi zavrtite šalicom i posluga će ju odnijeti. Svu hranu i piće trebate barem kušati.

Kad se zapali tamjan vrijeme je za odlazak.

Budite pažljivi s komplimentiranjem na lijepim stvarima u kući domaćina, jer se vaš domaćin može osjetiti obaveznim da vam ih ponudi na poklon, pa možete doći u neugodnu situaciju. Zato iznosite pohvale nenametljivo i odmjereno.

Kontakt očima je važan: nastojte uvijek gledati osobu kojoj se obraćate.

Ne raspitujte se o ženama ili starijoj ženskoj djeci. Umjesto toga pitajte: „Kako vam je obitelj?“ Vaš sugovornik vam može pričati i o ženskoj rodbini, ali nemojte inzistirati na tome. Žene će vam, s druge strane, rado pričati o svojim ženskim prijateljicama i rodbini.

SAVJET ZA MUŠKARCE: Izbjegavajte biti nasamo u prostoriji sa ženama ako je moguće i budite uviđavni ako žena zatraži pratnju muškarca pri susretu s vama.

Napojnice

Uobičajeno je da hoteli i restorani dodaju 10 posto napojnice na račun, a ako ju nisu sami zaračunali, dobro je ipak ostaviti napojnicu u tom iznosu.

Odjeća

Od stranaca se očekuje da se odijevaju uzimajući u obzir muslimansku kulturu. Unatoč vrućini očekuje se da vam je tijelo dobro pokriveno, i muškarci i žene bi se za poslovne sastanke trebali odijevati umjereno.

Preporuča se konzervativna odjeća. Sako i kravata su standard pri poslovnim sastancima. Od muškaraca se očekuje da nose duge hlače i košulje dugih rukava. Muškarci trebaju izbjegavati nakit, osobito oko vrata.

Ženska odjeća treba pokrivati ruke, ramena i noge. Žene trebaju nositi hlače i konzervativan gornji dio da bi iskazale poštovanje. Kupaći kostimi su dopušteni samo na hotelskim plažama i bazenima.

Od stranca se očekuje da poštuje domaće običaje, ali nikako nije preporučljivo da nose tradicionalnu odjeću jer se to može shvatiti kao uvreda.

Pokloni

Darivanje je uobičajeno u arapskoj poslovnoj kulturi i darovi bi trebali biti visokokvalitetni. Tradicionalni parfemi (bez alkohola) su jako cijenjen dar za muškarce.

Pokloni nisu obavezni ali se cijene, otvaraju se u privatnosti.

Pokloni koje treba izbjegavati su: alkohol, parfemi koji sadrže alkohol, svinjetina, proizvodi od svinjske kože, osobne stvari poput donjeg rublja, noževe, igračke u obliku psa ili slike pasa, slike sa ženskom golotinjom (makar to bila i djela najviše umjetničke vrijednosti)

Što nikako ne smijete napraviti kad ste u Kataru

Unošenje alkohola, narkotika, pornografije, svinjskih proizvoda i religijskih knjiga i predmeta je strogo zabranjeno.

Podmićivanje državnih službenika je zločin.

Ne razgovarajte o seksu, religiji ili regionalnoj politici i ne govorite loše o proroku Muhamedu jer se to vrlo lako može smatrati uvredljivim.

Nikad ne nudite alkoholna pića svojim katarskim suradnicima, pijenje alkohola je zabranjeno u muslimanskom svijetu.

Tražite dopuštenje prije fotografiranja bilo koga te budite oprezni s fotografiranjem u javnosti općenito. Zbog sigurnosnih razloga zabranjeno je fotografirati neke vladine, vojne i industrijske zgrade i postrojenja, kao i dijelove shopping centara i aerodroma.

Ne započinjite razgovor sa ženom ako ste muškarac, a ona je sama.

Ne tražite od žena da na radnom mjestu skidaju negab (pokrivalo za lice), iako se na nekim mjestima, poput Visokog edukacijskog vijeća, to potiče.

Savjeti za žene koje dolaze u Katar

Žene rijetko kada imaju probleme pri poslovanju sa Kataranima, koji su uglavnom veoma  ljubazni prema suprotnom spolu.

Ne morate pokrivati kosu ako ste strankinja. Katar se ubrzano liberalizira u odnosu prema ženama i kosu trebate pokriti samo pri ulasku u džamiju.

Riječi koje svakako trebate naučiti:

Hvala (muškarcu) – šukran/maškur

Hvala (ženi) – maškura

Dobrodošli – merhaba

Pozdrav (pri dolasku) – selam alejkum ili samo salam

Odgovor na selam  alejkum  – alejkum e selam

Zbogom – mal salama

Napisala i snimila: Gordana Popović, mr. sc. marketinga, poduzetnica