+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 16. listopada 2014.
Ažurirano: 4. studenoga, 2021.

MARGARETA II U POSJETU HRVATSKOJ: Kako se ponašati u društvu danske kraljice

Print Friendly, PDF & Email

– Ona je tako jednostavna i tako draga-  riječi su kojom nam dansku kraljicu Margaretu II opisuje Zdenka Golušić. Kao voditeljica dubrovačkog protokola, s danskim se kraljevskim parom gđa. Golušić upoznala za njihove službene posjete Jugoslaviji 1977. godine, kada su bili i u Hrvatskoj. Državni protokol u Beogradu tada je, naime, običavao visokim gostima ponuditi da se nakon službenog dijela posjeta opuste razgledajući još Pulu, Brijune ili Dubrovnik. Danska kraljica i princ Henrik poželjeli su vidjeti Dubrovnik.

Puno jednostavnija kraljica od engleske kraljice

– Veoma je jednostavna, neposredna i ugodna dama, mogu reći najnarodskija od sviju kraljica koje sam upoznala! A od 1971. do 2009, u tih 38 godina koliko sam vodila dubrovački protokol, bila sam domaćin predsjednicima i kraljevima svih zemalja, osim Francuske. Tako primjerice, za razliku od engleske kraljice čiji je protokol veoma strog, protokol danske kraljice nije tražio da se prilikom predstavljanja kraljici Margareti žene klanjaju laganim poklekom (engl. curtsy).

– Također kraljica Margareta nije ruke štitila rukavicama. S princom Henrikom navečer je doputovala u zrakoplovnu luku Ćilipi, a mi smo ju dočekali u hotelu President, gdje je za nju načelnik tadašnje općine Dubrovnik organizirao svečani banket.Tu su kraljica i princ i prespavali, a sutradan smo ih poveli u razgled grada – prisjeća se Zdenka Golušić.

Zdenka Golušić
Zdenka Golušić, nekadašnja voditeljica protokola grada Dubrovnika
Screenshot Izvor: www.osobnasjecanja.hr

“Što skačete? To je normalna žena”

Kraljica Margareta II je za tog posjeta 1977. imala samo dvije posebne želje. Prvo je, još za vrijeme večere, predstavnik njenog protkola prišapnuo zamolbu gđi. Golušić da li bi bilo moguće da joj te večeri organiziraju malu izložbu dubrovačke slikarice Romane Milutin.

– Odmah sam nazvala Romanu i ona se brzo pojavila u hotelu s nekoliko svojih radova u rukama. U pokrajnjoj prostoriji složili smo slike, a nakon svečane večeri kraljica je sa suprugom došla pogledati tu improviziranu izložbu. Romana je bila preslatka, ali bila je odjevena u jeans što je doista neprikladno za takvu prigodu, dok je kraljica bila u svečanoj toaleti. No kraljici je to bilo simpatično i šarmantno. Kad smo drugi dan šetali Stradunom, kraljica Margareta je poželjela ući u jednu malu zlatarnicu. Policajci u osiguranju prvo su se usprotivili da to nije predviđeno programom, no onda sam ih smirila: „Što skačete? To je normalna žena. Neće joj nitko ništa, pa pustite ju da pogleda što hoće.“

Zdenka Golušić dodaje da su i inače u Dubrovniku svi visoki posjetitelji bili opušteniji nego u službenom dijelu svog posjeta Beogradu odnosno Zagrebu. Sljedeće ljeto Dubrovnik su posjetile i dvije nećakinje kraljice Margarete II, koje su Zdenku Golušić posjetile i u njenom stanu jer su željele vidjeti kakav pogled ima na cijeli Dubrovnik. Kraljičin suprug princ Henrik, inače Francuz, potom je još nekoliko puta službeno posjetio Dubrovnik , u okviru europskih inicijativa u kojima je aktivan. Proteklih desetaka godina u nekoliko su navrata krstarili Jadranom, posljednji puta prije mjesec dana.

Službeni portret danske kraljice i supruga
Kraljica Margareta II i njen suprug princ Hengrik vole krstariti Jadranom

Program posjeta Zagrebu 21 – 24. listopada 2014.

Za svog službenog posjeta Hrvatskoj u sljedećih nekoliko dana, od 21. do 24. listopada kraljica Margareta II sa suprugom će prisustvovati brojnim događanjima u Zagrebu, Koprivnici i Splitu – od protokolarnih susreta u Predsjedničkim dvorima na Pantovčaku i svečanih banketa do gledanja filma dansko-hrvatske produkcije u kinu Europa i predstave u kazalištu Mala scena gdje će biti u publici. Posjetit će Sabor, Etnografski muzej u Zagrebu, Gliptotoku, crkvu Sv. Marka, govorit će na forumu posvećenom dijabetesu, prisustvovati hrvatsko-danskom poslovnom i farmaceutskom forumu, posjetiti Carsberg pivovaru, prošetati Diokleacijanovom palačom i brojnim drugim mjestima na kojim će susresti velik broj dužnosnika, poslovnih ljudi, umjetnika, građana.

Kako se ponašati u društvu kraljice

Jedna naša čitateljica, koja je pozvana da prisustvuje projekciji filma u kinu Europa u društvu kraljice Margarete II, zamolila nas je savjet kako se ponašati u njenom društvu.

Dakle, kako je istaknula gđa. Golušić nema potrebe za poklekom niti klanjanjem bilo koje vrste, tim više što nismo njeni podanici. Iz poštovanja prema kraljici i državi iz koje dolazi treba se držati osnovnih pravila ponašanja u njenoj  prisutnosti.

Kraljica je uvijek okružena ljudima iz svojeg protokola koji će vas, ako bude takva prilika, predstaviti kraljici.

Kraljica se prilikom predstavljanja neće rukovati, već se u znak pozdrava lagano kimnuti glavom, a uzvratno to se očekuje i od osobe kojoj je kimnula. Iznimno, kraljica vam može pružiti ruku i tada ju prihvatite i rukujte se s njom, međutim ukoliko ona ne da takvu inicijativu, nepristojno je kraljici prvi pružiti ruku. Primjenjuje se pravilo bontona da ruku pruža osoba višeg društvenog ranga. Kraljicu se također ne tapša, ne ljubi niti ne dodiruje.

Odjeća i obraćanje

Što se tiče odijevanja za prilike u prisustvu kraljice, osobe koje će sudjelovati službenim večerama i domjencima trebaju se pridržavati dress coda (pravila odijevanja) naznačenog na pozivnici odnosno općenitih  pravila poslovnog i diplomatskog odijevanja. Načelno govoreći, za dame su obavezne čarape i pokrivena ramena, a ako nosite haljinu neka bude duga barem do koljena. I za muškarce i za žene prikladan će biti izbor tamnije, svečanije boje odjeće. Crvena boja smatra se bojom kraljeva, pa dvorska pravila obično nalažu da tu boju na primanju kojem prisustvuje kraljica može odjenuti jedino ona.

U razgovoru s kraljicom obraćajte joj se sa Vaše kraljevsko visočanstvo (engl. Your royal highness), a ako o njoj razgovarate s nekom osobom titulirajte Njeno kraljevsko visočanstvo (engl. Her royal highness).

Prijam, banket, svečana večera

Ako ste pozvani na prijam odnosno na svečanu večeru u Esplanadi na kojoj će danski kraljevski par biti domaćin, obratite pozornost da s vama mogu doći samo osobe koje su navedene na pozivnici. Odjenite se  također sukladno naznaci na pozivnici. Za svečanu će večeru to biti  pravilo oblačenja black tie što podrazumijeva svečano crno odijelo odnosno smoking za muškarca, a dugu večernju haljinu ili svečani komplet s hlačama za ženu.

Na pozivnici se obično navodi i vrijeme početka i vrijeme kraja banketa. Od gosta se očekuje da dođe nakon vremena navedenog za početak, a da ode prije vremena koje je navedeno kao kraj događanja. Kad kraljica uđe u prostoriju, od prisutnih se očekuje da se dignu i tako ju pozdrave, te da sjednu nakon što sjedne kraljica. S jelom i pićem počinje se također nakon kraljice. Dan nakon prijema osobi koja je formalno poslala pozivnicu u kraljičino ime treba poslati pismo zahvale tzv. bread and butter letter, u kojem ćete zamoliti da njenom kraljevskom visočanstvu prenesu vašu zahvalu za poziv na svečano primanje.

Na takav prijam sa sobom nemojte nositi niti cvijeće niti poklone za kraljicu, osim ako tako nije unaprijed dogovoreno s njenim protokolom. Poklon ili cvijeće uz koji će biti priložena vaša posjetnica možete joj poslati na dansko veleposlanstvo prije prijema, odnosno drugi dan sa pismom zahvale.

Posebna osoba

Kraljica Margareta II od Danske doista je posebna osoba u svijetu kraljeva i kraljica. Studirala je u Engleskoj na Cambridgeu i u Francuskoj na Sorbonni, a osim danskog govori još četiri jezika: engleski, njemački, francuski i švedski. Kada je 1972. godine okrunjena već se afirmirala kao umjetnica. Među ostalim, pod pseudonimom je ilustrirala dansko izdanje Tolkienovog „Gospodara prstenova“. Uz službene dužnosti kraljice kojima je posvećena zajedno sa svojom obitelji, kraljica slika, prevodi, bavi se kostimografijom za balete, te je imala i nekoliko izložbi.

Piše: Snježana Ivić Gerovac

Naslovna fotografija: Keld Navntoft, Kongehuset