+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 26. rujna 2014.
Ažurirano: 16. listopada, 2021.

Simptomi bolesti prostate i prirodni lijekovi: pelud, kopriva, afrička šljiva, sjemenke bundeve…

Print Friendly, PDF & Email

Prostata je žlijezda veličine oraha a nalazi se između mokraćnog mjehura i penisa. Održavanje zdrave prostate važan je prioritet za svakoga muškarca. Kroz prostatu prolazi urin na svom toku iz mokraćnog mjehura, a svojim sekretima prostata dodaje tekućinu u spermu neposredno prije ejakulacije.

Hipertrofija prostate ili povećanje prostate vrlo je čest problem muškaraca. Karcinom prostate drugi je po učestalosti iza karcinoma pluća a najčešći je oblik karcinoma muškaraca u Americi.

Simptomi

Simptomi ove sporo napredujuće bolesti su čvorovi u prostati koji se mogu zamijetiti tijekom digitorektalnog pregleda te bolno mokrenje.

Bolovi u kostima manifestiraju se u uznapredovalom stadiju bolesti.

Procjenjuje se da je 70 posto muškaraca u dobi iznad 50 godina imaju neki stupanj hipertrofije prostate.

Simptomi hipertrofije prostate uključuju:

– učestalo mokrenje noću

– nelagodu tijekom uriniranja

– krv u urinu

– žarenje tijekom uriniranja

Ključ je, naravno, spriječiti probleme prostate.

Prevencija spašava živote i smanjuje zdravstvene troškove.

Pomozite svom tijelu sada kako bi izbjegli moguće probleme u budućnosti.

Zabrinjavajući simptomi

Obratite se svom liječniku ako ste zamijetili neke od dolje navedenih simptoma:

– bolno mokrenje praćeno bolovima u nižim dijelovima leđa, groznicom i bolovima u zdjelici

– odgođeni početak mokrenja (postoji potreba za mokrenjem, ali otežano započinjete mokriti)

– oslabljeni mlaz urina

– učestalo mokrenje

– nakon završetka mokrenja i dalje imate osjećaj da vam je mokraćni mjehur pun

Prevencija i prirodni lijekovi

U prevenciji karcinoma prostate i benigne hipertrofije prostate (BPH) postoji i nekoliko prirodnih sredstava koji se mogu uključiti u tretman:

Ekstrakt ploda sabal palme (lat. Serenoa repens) sadrži masne kiseline, estere i sterole koji pomažu u održavanju zdravlja prostate i smanjuju upalu (prostatitis).  Studije ukazuju da sastojci sabal palme pomažu u održavanju niskih razina dihidrotestosterona, estrogena i progesterona koji sudjeluju u hipertrofiji stanica prostate te na taj način spriječavaju razvoj benigne hipertrofije prostate (BPH)

Ekstrakt ploda afričke šljive, Pygeum (Pygeum africanum je biljka porijeklom iz Afrike), klinički je dokazano da je čak efikasniji u tretmanu BPH nego ekstrakt ploda sabal palme Ove dvije biljke uzete zajedno smanjuju upalu prostate (prostatitis) te umanjuju probleme impotencije

Ekstrakt lista koprive također se preporučuje u liječenju problema prostate

PC-SPES (PC za karcinom prostate, SPES je latinski izraz za nadu) je kombinacija ekstrakta ploda sabal palme i drugih biljaka

Likopen je kemijska supstanca koja se u visokim koncentracijama nalazi u lubenicama i rajčicama. Smatra se da likopen može smanjiti rizik od razvoja karcinoma prostate za više od 40 %. Studije pokazuju da bi trebalo konzumirati barem 10 puta rajčice u tjednu da bi se postigao antikarcinomski efekt. Upravo zbog ove velike količine potrebnih rajčica, likopen olakšava terapijsku priču.

Sjemenke bundeve sadrže esencijalne masne kiseline

Cink je važan za funkciju prostate i pomaže u smanjivanju večine prostate

Vitamin C u visokim dozama smanjuje mogućnost pojave karcinoma prostate

Vitamin E u gama obliku (kemijska forma) vrlo učinkovito pomaže u smanjivanju rizika od razvoja karcinoma prostate. Prilikom kupnje preparata vitamina E uzimamo najčešće alfa oblik. Prilikom kupnje preparata obratite pažnju da kupujete formulu koja sadrži gama verziju ili kupite posebno gama tokoferol.

Vježbanje umanjuje razvoj problema sa prostatom, međutim nisu svi oblici vježbanja preporučljivi. Vožnja biciklom uzrokuje povećanje prostate, s toga se sugerira da se ovaj oblik tjelovježbe izbjegava koliko je to moguće.

Suplementi koji sadrže tri aminokiseline: glicin, alanin i glutaminsku kiselinu dokazano smanjuju simptome bez ikakvih nuspojava. Vjeruje se da ove aminokiseline smanjuju povećanje prostate

Beta-sitosterol spoj pronađen u mnogim jestivog biljkama pomaže muškarcima sa BPH. Muškarci koji uzimaju beta-sitosterol imali su značajno poboljšanje prilikom uriniranja a i drugi simptomi BPH su se umanjili

Cvjetni pelud također umanjuje simptome BPH

Da bi se kvalitetno održavalo zdravlje prostate potrebno je smanjiti ili izbjegavati konzumiranje alkohola, šećera, kofeina i hidrogeniziranih masti (uključujući i margarin) i izloženost duhanskom dimu.

Priredila Dr. Silvana Mišković po članku dr. Eric Bravermana

Izvor:  Poliklinika Analiza

Izvor naslovne ilustracije s prikazom normalne i uvećane prostate: Cancer.gov