+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 14. siječnja 2016.
Ažurirano: 23. studenoga, 2021.

PUSTINJSKA RUŽA: Razgranati sukulent bogate cvatnje

Print Friendly, PDF & Email

Iako potiče iz sjeverne Afrike i u principu joj odgovaraju topli krajevi i blaža klima, pustinjska ruža (engl. ice plant) sukulent je koji će se bez problema raširiti, bogato cvasti i prezimljavati na otvorenom bez posebne zaštite i u kontinentalnoj klimi. Može se uzgajati i u loncu, ali daleko će bolje uspijevati u vrtu – s vremenom se vriježama širi i postaje zimzeleni prekrivač gredice, kamenjara ili kamenog zida. Dva najpoznatija uzgojna oblika pustinjske ruže su Lampranthus i Delosperma.

Trajnica je to koja raste grmoliko (visina 20 cm do maksimalno 60 cm) ili se širi kao niska površinska biljka. Listovi su sivo-zelene boje, u presjeku trokutasti. Cvjetovi su slični onih tratinčice – maksimalnog promjera do 5 cm: središte je svijetlo, najčešće žuto, a latice mogu biti bijele, žute, narančaste, ružičaste i purpurno crvene. Cvjetovi traju po tjedan dana, a otvaraju se za sunčanog vremena.

Pustinjska ruža
Pustinjska ruža Snimila: Snježana Ivić Gerovac

Uzgoj, razmnožavanje i njega

Za rast su pustinjskoj ruži potrebna sunčana mjesta i ocjedita tla, po mogućnosti sa kamenom i pjeskom. Pri sadnji u lončanice osigurajte im siromašno i suho tlo mješavinu treseta sa pijeskom (3:1). Na otvorenim gredicama nije ih potrebno zalijevati, osim za sušnih perioda. Ako rastu u lonačnici, tada ih treba zalijevati malo – dva-tri puta mjesečno.

Ako se koristi kao prekrivač tla, pustinjsku ružu treba saditi na međusobnom razmaku sadnica od 40 do 50 cm. probiti između sukulentovih bujnih grančica. Ako ga želite razmnožiti, reznice možete uzeti i rasaditi ih i u proljeće i na jesen. Lako se primaju.

Pustinjska ruža u vrtu u okolici Zagreba, ljeti
Pustinjska ruža u vrtu u okolici Zagreba, ljeti Snimila: Snježana Ivić Gerovac

Previše vode i bogato tlo dovest će do bujanja zelene mase listova na račun cvjetova. Redovno otklanjanje ocvalih cvijetova potaknut će rast novih. Najesen je dobro otkloniti i suhe grančice listova.

Uzgojiti se može i iz sjemena. Ako ga sijete direktno na vrtnu gredicu, neka to bude u proljeće nakon prvih mrazeva, na razmak 15-20 cm, a gredicu pokrijte agrofolijom. Ako sijete unutra, planirajte sjetvu dva mjeseca prije presađivanja na otvorenu gredicu, najbolje u ožujku. Neka lončić bude na sobnoj temperaturi, na mračnom mjestu. Nicanje traje 2 tjedna do mjesec dana. U svibnju presadite na otvorenu gredicu.

Pustinjska ruža, bujni zeleni prekrivač tla u Botaničkom vrtu u Zagrebu
Pustinjska ruža, bujni zeleni prekrivač tla u Botaničkom vrtu u Zagrebu
Snimila: Snježana Ivić Gerovac