+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 30. ožujka 2016.
Ažurirano: 23. studenoga, 2021.

ZIMZELEN: Bujan prekrivač tla stalno zelen i u cvatu

Print Friendly, PDF & Email

Veoma zahvalna trajna i uvijek zelena cvjetnica je veliki zimzelen (lat. Vinca major, eng. bigleaf periwinkle). Iz korijena rastu bujni dugački izdanci ovalnih i sjajnih, kožastih listova, koji su nasuprotno položeni. Lako ga je uzgojiti, brzo raste i širi se, pa u vrtu ima ulogu kao pokrivač tla, za kamenjare, zidove ili uz puteve.

Veliki zimzelen je cijele zime u cvatu i zelen
Veliki zimzelen je cijele zime u cvatu i zelen

Ne smeta mu niti sjenovit položaj, niti blizina drugih biljaka – može rasti čak i ispod stabala, kao u svom prirodnom šumskom staništu. Nije posebno zahtjevan obzirom na vrstu tla niti prihranjivanje, posvuda uspijeva, ali preferiraju tlo poput šumskog – bogato humusom i ocjedito uz redovno zalijevanje. Osim velikog zimzelena uzgaja se i mali – oblikom listova, cvjetovima i načinima širenja mu je jednak, samo ju 2-3 puta smanjoj verziji.

Zimzelen se širi i zakorijeni na mjestima gdje izboji dotaknu tlo, pa je veoma koristan kao prekrivač tla. Grm velikog zimzelena naraste u visinu do 40 cm. Najlakše ih je razmnožavati u kasnu jesen dijeljnjem, ili tako da iskopamo dio izboja koji se sam zakorijenio i presadimo ga tamo gdje nam više odgovara. Razmnožavati se može i reznicama: ljeti se uzme 15 cm vrha izboja i sadi u supstrat.

Cvjeta tijekom cijele godine, osim za najjačih zima. Već u veljači se ospe ljubičasto-plavim cvjetovima sa pet latica, koji su stalni ukras vrta. Iste osobine ima i mali zimzelen, Vinca minor.

Razvijeno je više uzgojnih oblika zimzelena: Vinca major „Variegata“ ima listove orubljene žućkastom bojom, Vinca minor „Rubra“ ima ljubičasto crvene cvjetiće, Vinca minor „Alba“ ima bijele cvjetove…

Piše: Agatha Borošak

Fotografija: Snježana Ivić Gerovac