+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 2. veljače 2023.
Ažurirano: 21. siječnja, 2024.

ŠKOLA KUHANJA ZA POČETNIKE: Pohani sir, pomfrit i tartar umak

Print Friendly, PDF & Email

Jedno od najpopularnijih i najjednostavnijih brzih jela je pohani sir u kombinaciji s pomfritom i tartar umakom.

Pohani sir

Sastojci (za 2 osobe):

 • 400 g mekog polumasnog sira npr. škripavac, mozzarella, Gouda, Podravec, Tilzit…
 • 2 jaja
 • 1 šalica krušnih mrvica
 • prstohvat soli
 • 1 dl ulja za prženje (suncokretovo ili repičino)

Pohani sir, pohani šampinjoni, pomfrit i tartar umak
Pohani sir, pohani šampinjoni, pomfrit i tartar umak / Foto: Marija Filipaj

Priprema:

#1. Sir narežite na ploške (šnite) debljine oko 1 cm (npr. tako da od komada sira 400 g dobijete 4 ploške sira – po dvije za svaku osobu). Manje kuglice mozzarelle ne treba rezati, nego pohajte cijele kuglice.

#2. U jednoj zdjelici posolite jaja pa ih vilicom umutite da smjesa postane jednolična. U drugu zdjelicu uspite krušne mrvice.

#3. Svaku plošku sira (ili kuglicu mozzarelle) umočite dobro sa svih strana u jaja, pa u mrvice, pa ponovo u jaja i mrvice. Sir se dva puta oblaže jajem i mrvicama, kako bi dobio fini hrskavi pohani omotač. Kad ste uvaljali plošku sira dva puta u jaja i mrvice, odložite na suhu čistu kuhinjsku dasku ili plitki tanjur sa strane, pa pripremite ostale ploške sira.

Sir, umućena jaja i krušne mrvice za pohani sir
Sir škripavac, umućena jaja i krušne mrvice za pohani sir / Foto: Marija Filipaj

#4. U tavi zagrijte ulje za prženje. Provjerite je li ulje dovoljno zagrijano tako da u njega ubacite drvenu čačkalicu – ako se ulje uz čačkalicu počne pjeniti, dovoljno je vruće. Plin odnosno električno kolo neka bude na srednjoj jačini. Pripremite sa strane jedan plitki tanjur prekriven dvostrukim slojem kuhinjskog papira.

Pohani sir - pripremljen za prženje
Pohani sir – pripremljen za prženje / Foto: Marija FIlipaj

#5. Stavite sir u ulje. Obično pržimo po dvije šnite odjednom, tako da se međusobno ne dodiruju. Pržite par minuta s jedne strane, pa uz pomoć dvije vilice pažljivo okrenite sir tako da se omotač od krušnih mrvica i jaja ne ošteti. Pržite na drugoj strani još koju minutu. Cilj prženja je samo da omotač od krušnih mrvica dobije lijepu smeđe-zlatnu boju. Dakle, kad ste postigli lijepu boju prženih mrvica izvadite sir i odložite ga na tanjur s kuhinjskim papirom, koji će upiti masnoću.

Pohane kuglice mozzarelle
Pohane kuglice mozzarelle / Foto: iStock

Pomfrit

Sastojci (za 2 osobe):

 • 4 veća krumpira, neka budu iste veličine i crveni krumpir koji je najbolji za pečenje
 • 1 šalica ulja za prženje (suncokretovo ili repičino)
 • 2 žlice škrobnog brašna (Gustin)
 • mala žličica soli
 • 1 dl alkoholnog octa

Priprema:

#1. Krumpir ogulite i narežite prvo na ploške debljine oko 0,5 cm, a potom ploške razrežite uzdužno na štapiće široke oko 0,5 cm.

#2. U zdjelu uspite 1 litru vode i 1 dl alkoholnog octa. Ocat će učiniti da krumpir pri pečenju upije manje ulja. Narezani krumpir operite u toj naoctenoj vodi, ocijedite pa ga prostrite na čistu suhu kuhinjsku krpu. Drugom krpom ga pokrijte pa lagano pritisnite kako bi tkanina upila što više vode s krumpira.

#3. Osušeni krumpir stavite u jednu zdjelu pa ga pospite škrobnim brašnom (Gustinom). Dobro protresite zdjelu s krumpirom i još rukama promiješajte krumpir kako bi se štapići krumpira što bolje obložili škrobom. Time postižemo hrskavost pečenog pomfrita. Sa strane pripremite tanjur ili zdjelu u koju ćete vaditi pečene krumpiriće i prekrijte ju dvostrukim slojem kuhinjskog papira.

#4. Štapiće krumpira vadite iz zdjele i prvo otresite tako da na njima ne bude previše škroba, pa stavite u zagrijano ulje. Ne treba odjednom staviti sav krumpir, nego ga treba biti u tavi toliko da svaki ima prostora, najbolje da se ne dodiruju (kao na fotografiji dolje). Štapiće krumpira vadite iz zdjele i prvo otresite tako da na njima ne bude previše škroba, pa stavite u ulje.

#5. U principu se pomfrit peče u dubokom ulju, tako da kad stavite krumpir peći on potone u ulje. Ako imate manje ulja, stavite ćete u jednoj turi peći manje krumpira pa ćete peći u više tura. Krumpir se ne miješa, nego se tava povremeno protrese.

#6. Nakon 5 minuta pečenja, krumpire pažljivo pomoću dvije vilice okrećite da se peku i s druge strane.

#7. Pomfrit je pečen kad dobije lijepu žuto-smećkastu boju pečenog pomfirta. Prije vađenja možete probati je li krumpir dovoljno pečen: jedan izvadite na stranu pa ga presjecite vilicom. Ako je unutra mekan i lako ste ga presjekli, gotov je. Izvadite krumpiriće na papir i posolite ih. Lagano promiješajte da se zasole svi krumpirići. U ulje stavite peći drugu turu krumpirića i ponovite opet cijeli postupak, sve dok ne budete gotovi.

Pomfrit prženje u tavi
Pomfrit prženje u tavi / Foto: iStock

Tartar umak

Sastojci:

 • 1 velika (jušna) žlica majoneze
 • 1 velika žlica plavog kiselog vrhnja (12% mliječne masnoće)
 • pola velike žlice senfa
 • 1 česan češnjaka
 • 2-3 mala kisela krastavca
 • par kapi limunovog soka
 • prstohvat soli
 • sasvim malo papra

Priprema:

#1. U zdjelicu stavite majonezu, kiselo vrhnje i senf, pomiješajte vilicom.

#2. Sasvim sitno nasjeskajte česan češnjaka, ili ga protisnite kroz stiskalicu za češnjak u smjesu vrhnja, majoneze i senfa.

#3. Isto tako i krastavčiće sasvim sitno nasjeckajte i dodajte smjesi ili ih protisnite kroz stiskalicu za češnjak u smjesu.

#4. Posolite i popaprite po ukusu, dodajte par kapi limunogo soka i sve promiješajte da se dobro poveže.

Kako se vremenski organizirati

Za početnika u kuhanju jedan od izazova koji treba savladati je istovremena priprema više jela. Primjerice, istodobno pohanje sira i prženje krumpirića da bi i pohanci i krumpirići bili još vrući kad servirate ručak.

U početku vam to možda neće uspjeti sve odjednom, pa vam predlažem ovakav vremenski raspored poslova:

#1. Prvo pripremite tartar umak, tako da ga samo servirate kad zgotovite pohani sir i krumpir.

#2. Pripremite sir za pohanje. Ploške sira u omotaču od jaja i krušnih mrvica odložite sa strane spremne za stavljanje u vruće ulje.

#3. Ogulite krumpir, isperite ga u vodi, prosušite i u zdjeli pospite Gustinom.

#4. Na tavi u ulju prvo pohajte sir pa ga položite na kuhinjski papir neka se upije masnoća.

#5. Zagrijte ulje i stavite pržiti krumpiriće.

#6. Dok se krumpirići prže, na 2 tanjura za serviranje stavite pohani sir.

#7. Kad je pomfrit gotov, posoljen i nakon što je minutu odstajao u kuhinjskom papiru, pažljivo ga pretresite u tanjure. Ako ste krumpir pekli u dvije ili više tura, prvu rundu podijelite na oba tanjura, pa drugu turu također, tako da u oba tanjura po vrhu budu vrući krumpirići. Nježno ih promiješajte vilicom tako da malo zagrije i pomfrit iz prve ture.

#8. U svaki tanjur na kraju servirajte po pola pripremljenog tartar umaka, primjerice na listu salate.

Napomena: Na fotografijama su uz pohani sir, pomfrit i tartar umak i okrugli, pohani šampinjoni, a recept za njih ćemo dati u posebnoj temi o pohanju gljiva.

Autorica tekstova i recepata u Školi kuhanja za početnike: Marija Filipaj

Pitanja i prijedloge vezano uz Školu kuhanja za početnike šaljite nam na mail adresu redakcije: dobarzivot.net@gmail.com

© Geromar d.o.o. Sva autorska prava su zaštićena. Nije dozvoljeno prenošenje teksta niti fotografija.