+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 13. ožujka 2023.
Ažurirano: 14. ožujka, 2023.

Pomozi mi u startu: Veslanje na dasci kao sport za osobe s invaliditetom

Print Friendly, PDF & Email
Projekt Pomozi mi u startu vizual

Projekt „Pomozi mi u startu: rana intervencija i sport za osobe s invaliditetom kao važan čimbenik u prevenciji bolesti i promociji zdravlja“ provodi Centar za neurorazvojnu integraciju refleksa iz Zagreba u partnerstvu s Gradom Dubrovnikom. Ukupna vrijednost projekta „Pomozi mi u startu“ je 65 605,59 € (494.305,33 kn*), a Europska unija ga u cijelosti financira sredstvima iz Europskog socijalnog fonda.

Veslanje na dasci (SUP) sportska je aktivnost u koje su uključene osobama s invaliditetom u sklopu projekta „Pomozi mi u startu: rana intervencija i sport za osobe s invaliditetom kao važan čimbenik u prevenciji bolesti i promociji zdravlje“.

Ciljevi projekta „Pomozi mi u startu“ su provođenje kvalitetnih aktivnosti za osobe s invaliditetom i podizanje svjesnosti o važnosti zdravih navika u stručnoj i općoj javnosti te kod osoba s invaliditetom i kod onih koji se o njima brinu. Među aktivnostima koje se provode od 31. ožujka 2022. do 30. rujna 2023. u Zagrebu i u Dubrovniku su brojne besplatne edukacije za stručnjake i roditelje te radionice senzorne integracije, integracije refleksa, logopedskih vježbi te sportska aktivnost veslanja na dasci. U projekt je dosad uključeno oko 70 korisnika.

Kako su djeca i mladi s poteškoćama u razvoju počela veslati na Jarunu

Radionice veslanja na dasci za osobe s invaliditetom održava najuspješniji hrvatski trener u kajaku i kanuu Nikica Ljubek, trener mladih dobnih skupina u Kajakaškom savezu Zagreb, a već nekoliko godina surađuje s Centrom za neurorazvojnu integraciju refleksa u Zagrebu. Rezultat te suradnje je da su djeca i mladi s poteškoćama u razvoju, ponajviše s Down sindromom, počela veslati, uživati u boravku na vodi i u čamcu. U sklopu projekta „Pomozi mi u startu“ održat će 240 radionica veslanja na dasci na zagrebačkom jezeru Jarun.

Djeca i mladi s poteškoćama razvoja pomalo stječu sigurnost na SUP-u:  prvo veslaju sjedeći na dasci, pa se postepeno uzdižu u klek i stajanje na dasci
Djeca i mladi s poteškoćama razvoja pomalo stječu sigurnost na SUP-u: prvo veslaju sjedeći na dasci,
pa se postepeno uzdižu u klek i stajanje na dasci

– Benefit veslanja na dasci je općenito kao i kod svake sportske aktivnosti: razvoj psihofizičkih sposobnosti, motorike, ravnoteže, mišića i posture. Za osove s invaliditetom i poteškoćama u razvoju benefit je iznimno velik, jer njima je smanjena i mogućnost bavljenja sportom i mogućnost boravka u prirodi. Radionice veslanja na dasci omogućuju im i sportsku aktivonost i sat-dva boravka u prirodi – pojašnjava trener Ljubek.

Uspješno surađuje već petu godinu s Centrom za neurorazvojnu integraciju refleksa, a suradnja je počela iz prijateljskog odnosa i želje da se sport približi i djeci s posebnim potrebama.

Poseban pristup potreban je u radu s djecom s poteškoćama u razvoju

– U radu s djecom s poteškoćama u razvoju treba imati poseban pristup. Kad smo počeli raditi planirao sam ih uključiti u veslanje na tzv. dragon čamcima. To su posebni čamci u koje stane 20 osoba i na tim sam čamcima već otprije radio edukaciju za djecu svih dobi. Kad smo počeli raditi s djecom i mladima s teškoćama u razvoju, ponajprije s Down sindromom. svima je to bio prvi ulazak u čamac, a na kraju su naučili i veslati. Obavezno je bilo i sudjelovanje roditelja. Time postigli da djeca prihvate ulazak u čamac, a kad su se navikli na boravak u čamcu, poslije to nije bio problem. I za roditelje je ovo bio benefit, jer njima je ovo bio jedan vid odmora. Djeca su uživala u veslanju i u to vrijeme nisu bila usmjerena na roditelje. Na tim smo trenizima dobili da djeca nauče osnove veslanja i da se počnu osamostaljivati – prisjeća se trener Ljubek prvih treninga veslanja s djecom s poteškoćama u razvoju.

Nikica Ljubek na treningu
Trener Nikica Ljubek na radionici veslanja na SUP-u s korisnikom u projektu „Pomozi mi u startu“

„Kad krenete raditi s djecom s poteškoćama u razvoju vidite kako oni mogu puno toga, i da ih se često potcjenjuje“

– Najveći je problem kod uključivanje djece i mladih s poteškoćama u razvoju u sportske aktivnosti to da ih se potcjenjuje. Postoji jedna percepcija da oni ne mogu ništa nego sjediti i boraviti u prostoriji koja je obložena spužvom kako se ne bi ozlijedili. Ali kad krenete s njima raditi, uvidite koliko su velike njihove mogućnosti, a to uvide i oni. Kad sam tek počeo raditi s njima bio sam skeptičan prema tome koliko će oni moći veslati. Ja nisam edukator djece s posebnim potrebama i ne znam kako reagirati i što raditi s njma ako ih uhvati panika. Zato je bilo važno da s njima budu roditelji. Kad sam na dragon čamcima vidio kolike su njihove sposobnosti, shvatio sam da bismo zapravo bez problema mogli raditi na daskama za veslanje. Ponekad problem može biti komunikacija, od njih nećete uvijek dobiti povratnu informaciju u odgovoru, ali oni sve razumiju, samo kao i mi imaju neke bolje i lošije dane – nastavlja Ljubek.

Veslanje kao prvi sport djeci s poteškoćama u razvoju nakon kojeg se odvaže i na druge sportske aktivnosti

SUP ima puno dimenzija: od sportskih koje su nestabilne do širokih dasaka koje su izuzetno stabilne, i one se koriste na radionicama u okviru projekta „Pomozi mi u startu“. Kad na radionicu dođu osobe s poteškoćama u razvoju, jedan ili maksimalno jedan ili dva prvih nekoliko puta samo sjede na dasci, na vodi, kako bi se privikli na nju.

– Potom se postepeno dižu u stajajući položaj na dasci: malo ustanu, pa opet sjednu. Nekoliko radionica provedu veslajući na koljenima, a tek kad se osjete dovoljno sigurnima onda počinju stajati na dasci i veslati – opisuje Ljubek.

Radionice veslanja održavaju se ljeti, kad nije problem niti okupati se niti prevrnuti se, radi se u grupi s maksimalno dvoje polaznika, i veslanje je zabavni užitak.

– Veslanje na dasci bilo je prvi sport i nekima koji danas dobivaju medalje, poput Danijele Topić u karateu. Kad su krenuli veslati na dasci, i sami su shvatili da mobu raditi više toga, i odlučili su se i za druge sportske aktivnosti. Sportske aktivnosti za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju i s invaliditetom pokazale su se jako dobrim i nadam se da će ovakvih inicijativa i projekata biti što više i u drugim mjestima u Hrvatskoj – kaže Ljubek.

Kad je Karlo prvi puta sjeo na dasku, odmah mu se svidjela

Karlo Novosel ima Down sindrom. U programe veslanja Centra za neurorazvojnu integraciju refleksa uključen je već tri godine, a počeo je kao 16-godišnjak. Na dasku za veslanje prvi puta je stao, zapravo sjeo, u svibnju 2022. u okviru projekta „Pomozi mi u startu“.

– Kad je Karlo prvi puta sjeo na dasku, odmah mu se svidjela. I s njim sam krenuo prvo sjedeći, pa klečeći, a već nakon 5-6 radionica on je počeo pomalo stajati. Sada on bez problema može stojeći veslati i nekoliko kilometara. To je znatan i osjetljiv napredak. I inače je Karlo dosta aktivan, na moru dosta pliva, ide na penjanje na stijenu, ima dobru ravnotežu i konstitucijski je jak i čvrst. Nažalost, zasada su u veslanju paradiscipline samo za osobe s tjelesnim invaliditetom, inače bi Karlo bio kandidat za paraolimpijadu.

U suradnji Kajak-kanu kluba Matija Ljubek i Centra za neurorazvojnu integraciju refleksa, uz donaciju HEP-a, organizirana je 2019. godine utrka jednakih mogućnosti u kojoj su se u 2 dragon čamca natjecala djeca i mladi s razvojnim teškoćama i njihovi roditelji u veslanju na 250 metara.

– Nakon toga smo imali druženje, djeca su bila oduševljena i to je doista bilo super iskustvo za njih. Nadam se da ćemo imati mogućnosti nabaviti daske na napuhavanje što bi nam omogućila da odemo veslati i na neko drugo jezero, možda da organiziramo jedan izlet s kampiranjem i veslanjem – kaže Ljubek.

Karlo će na to kampiranje sigurno otići. On je sporski tip koji koristi svaku mogućost za aktivnosti bilo na otvorenom ili indoor, a u tome ga podržavaju roditelji Sandra i Bruno.

Karlo Novosel Kiki obožava veslanje na SUP-u - počeo je prošle godine na proljeće ovako, u kleku....
Karlo Novosel obožava veslanje na SUP-u – počeo je prošle godine na proljeće ovako, u kleku….
... a nakon par mjeseci postao je toliko siguran i vješt da na dasci može veslajući prelaziti i kilometre
… a nakon par mjeseci postao je toliko siguran i vješt da na dasci može veslajući prelaziti i kilometre

Karlo jako voli sport i stalno je aktivan

– Od Karlove male dobi vodili smo ga na razne sportove, gimnastiku, plivanje, penjanje, taekwondo, veslanje… Imali smo sreće da smo naišli na trenere koji imaju sluha za rad s djecom s teškoćama. Karlo jako voli sport i stalno je aktivan, tako da je u dobroj formi. Veseli se kad ide na veslanje, to mu je veliki užitak, baš se našao u tome – kaže Karlova mama Sandra.

Bilo je raznih barijera koje je trebalo savladati kroz školovanje, a sada i kroz zapošljavanje, no situacija se poboljšala u odnosu na prije.

– Kad je Karlo bio mali išli smo s njim na vježbe na Goljak, bio je uključen u patronažni sustav Centra za rehabilitaciju, podružnica Sloboština. Također smo ga vodili u Udrugu za Down sindrom gdje je išao na razne aktivnosti: likovnu terapiju, glazbenu terapiju, kod logopeda, rehabilitatora… Sada preko Centra za neurorazvojnu integraciju refleksa ide na veslanje, kazališnu radionicu, kod logopeda. Uložili smo puno truda i ulaganja kako bi Karlu omogućili da ostvari svoj potencijal. Danas su ljudi puno otvoreniji prema djeci s teškoćama u razvoju, više su senzibilizirani i dijete je lakše upisati u vrtić i redovnu osnovnu školu te ga uključiti u razne izvannastavne aktivnosti. Mi smo srećom imali odlična iskustva s osnovnom školom u Sigetu gdje su Karla svi super prihvatili i bili divni prema njemu. U Centru za odgoj i obrazovanje u Zagorskoj ulici završio je za pomoćnog kuhara i slastičara. Trenutno se Karlo osposobljava za konobara na Pučkom otvorenom učilištu Zagreb preko projekta Ponos. Tamo smo naišli na predivne ljude, pune empatije i želje da pomognu u obrazovanju, pa se Karlo osjeća prihvaćenim i s veseljem uči i napreduje. Nadamo se da će mu to otvoriti veće šanse za zapošljavanje jer i Karlo svojim radom može puno doprinijeti društvu i biti koristan.

Karanfiloski: „Zadovoljan sam jer smo uspjeli otvoriti još jedan sport za osobe s teškoćama u razvoju“

– Rezultati koje postižemo sada su plodovi koji ubiremo nakon dugog rada i ulaganja u naše korisnike – zaključuje Aleksandar Karanfiloski, predsjednik udruge Centar za neurorazvojnu integraciju refleksa: – Sada moramo raditi na tome da se osigura kontinuitet u provođenju usluga. Nije bilo lako, ali moram reći da sam zadovoljan i da smo uspjeli otvoriti još jedan sport za osobe s teškoćama u razvoju. Trebalo je dosta volontiranja u početku, odricanja i vježbe, ali vrijedilo je! Trener Nikica Ljubek ima odličan smisao za rad s djecom s teškoćama u razvoju. Spoj dobrih i stručnih ljudi uvijek dovodi do vrhunskih rezultata. Zalažem se za to da radimo na razvoju procesa inkluzije koji nužno ne predstavlja samo integracija djece u redovnom sustavu obrazovanja, nego otvaranje svih pora društva i stvaranje dostupnosti u svakom pogledu za naše korisnike te prilagođavanje sadržaja kako bi osigurali njihov napredak. 

A Karlo se veseli proljeću s kojim dolaze topli dani i ponovno veslanje na Jarunu.

– Jedva čekam opet ići. Obožavam veslanje na SUP-u. Super je i zabavno – kaže Karlo.

Kako se uključiti

Stručnjaci, roditelji, osobe s invaliditetom koji se žele uključiti u neku od radionica za informacije ili na predavanja mogu kontaktirati Centar za neurorazvojnu integraciju refleksa, Froudeova 1, Zagreb, kontakt: integracija.refleksa@gmail.com / Facebook Centra za neurorazvojnu integraciju refleksa

Fotografije: arhiva Centra za neurorazvojnu integraciju refleksa

www.strukturnifondovi.hr
www.esf.hr

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Razdoblje provedbe projekta je od 31. 3. 2022. do 30. 9. 2023.

Ukupna vrijednost projekta: 65 605,59 € (494.305,33 kn*)
Ukupan iznos bespovratnih sredstava: 65 605,59 €
(494.305,33 kn*)

*Konverzija kune u euro po tečaju 7,5345

Sadržaj ovog teksta je isključivo odgovornost Centra za neurorazvojnu integraciju refleksa.

Pomozi mi u startu EU fondovi
Pomozi mi u startu EU fondovi