+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 22. studenoga 2021.
Ažurirano: 24. studenoga, 2021.

Slovenska inicijativa: Proglasiti opći Dan sadnje medonosnog bilja u Europi

Print Friendly, PDF & Email

Slovenski pčelari pripremaju organizaciju Dana sadnje medonosnog bilja kao veliki projekt kojim planiraju do 2030. godine u Sloveniji posaditi 2 milijuna medonosnih biljaka i stabala. Protekli tjedan, 17. studenog 2021. uputili su prijedlog i svim pčelarskim udruženjima Europe da im se pridruže 26. 3. 2022. – zadnje subote u ožujku u sadnji medonosnog bilja, te da Dan sadnje medonosnog bilja postane i u drugim zemljama dan posvećen našoj brizi za oprašivače. Njihova inicijativa vodi i prema ostvarenju EU projekta „3 milijarde stabala do 2030“.

Kako doznajemo od voditelja projekta Dana sadnje medonosnog bilja Tomaža Sameca, već je obavljen dobar dio priprema u organizaciji sadnje i nabavki sadnica za 2022. godinu:

– Dan sveslovenske sadnje medonosnih biljaka sljedeće godine će se održati po prvi puta, ali vjerujemo da će to biti višegodišnji projekt te da će zaživjeti i u drugih zemljama. Pčelarski savez Slovenije već nekoliko godina potiče na sadnju medonosnih biljaka, među ostalim i u projektu s brojnim slovenskim općinama koje nakon rođenja djeteta roditeljima poklanjaju po sadnicu medonosnog stabla. Isto tako, mnoge općine su prihvatili i našu zamolbu da se javne livade i travnjaci ne kose prije nego što biljke ocvatu, jer cvjetovi su hrana za oprašivače.

Usključene su slovenske poljoprivredne škole i Zavod za šume Slovenije

Stručnu podršku projektu Dan sadnje medonosnog bilja u Sloveniji daje Zavod za šume Slovenije. Njihovi će eksperti osigurati da se određene vrste sadnica posade u odgovarajući okoliš, nadzirat će pravilnu sadnju i brigu o stablima. Medonosno drveće koje će saditi su lipa, kesten, divlje jabuke, kruške, trešnje… Zavod će osigurati i sadnice autohtonog drveća.

Uz medonosna stabla sadit će se i druge medonosne biljke, u što će se uključiti poljoprivredne srednje škole u Sloveniji, među njima Škola za hortikulturu i vizualne umjetnosti iz Celja, Školski centar Ptuj, Biotehnički centar Naklo, Grm Novo Mesto – centar za biotehnologiju i turizam te Školski centar Šentjur. Slovenski pčelarski savez pozvao je i mnoge druge organizacije da se uključe u projekt, primjerice nevladine organizacije u Sloveniji, lokalne zajednice i općine i, naravno, sve građane Slovenije, kako bi svaki od njih pojedinačno sudjelovao u sadnji medonosne biljke i/ili stabla – u svom vrtu, dvorištu, na balkonu…

U projekt se uključuju sponzori koji će donirati sadnice medonosnog bilja. Bauhaus će donirati po sadnicu medonosnog stabla svakom slovenskom pčelaru.

Dan sadnje medonosnog bilja, slovenska inicijativa
Dan sadnje medonosnog bilja, slovenska inicijativa

Podrška preživljavanju oprašivača

Želja slovenskih pčelara je da se Dan sadnje medonosnog bilja proširi i u drugim zemljama, kao dio napora za smanjenje štetnih učinaka stakleničkih plinova. Sadnja medonosnog bilja je važna jer omogućuje život pčelama i drugim oprašivačima, o kojima ovisi 70% hrane koja se proizvodi u svijetu.

Klimatske promjene i hrvatski pčelari već godinama osjećaju i zabrinuto prate što se događa s njihovim pčelama i pašama koje imaju promjenjen kalendar cvatnje i smanjen prinos nektara.

Vjerujemo u uspjeh ovog projekta, Slovenski pčelarski savez uspješno je lansirao i Svjetski dan pčela – 20. svibnja, kojeg je na njihov prijedlog 2017. godine svjetskim danom proglasio UN. Riječ je o datumu rođenja Antona Janše, pčelara, autora prvog pčelarskog priručnika iz 18. stoljeća.

Piše: Snježana Ivić Gerovac