+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 3. rujna 2014.
Ažurirano: 25. listopada, 2021.

KOMPLETAN VODIČ: Kako kupovati na internetu i kako plaćati

Print Friendly, PDF & Email

Kupnja na internetu u današnje vrijeme ne može biti jednostavnija i dostupnija. Gotovo svaki trgovac ima i svoju web trgovinu, bilo da se radi o proizvodima ili uslugama. Na internetu možete kupiti skoro sve: od namirnica,  kućanskih aparata, elektroničkih proizvoda, građevinskog materijala, školske opreme, knjiga, odjeće i obuće, edukacije, ručka pa čak do automobila. Iako će možda dio korisnika odmah reći da to nije za njih, preporučio bih da pročitate članak do kraja prije nego donesete odluku.

Piše: Hrvoje Prpić, internetski poduzetnik

Prednosti web kupovine su što ne morate napuštati svoju kuću dok je vrijeme vani loše te što kupnju možete obaviti u nesuporedivo kraćem vremenu nego da to činite fizički, posebno ukoliko se radi o trgovinama izvan vašeg grada.

Razlozi protiv kupovine su najčešće sljedeći: želim dodirnuti banane prije nego ih kupim, što ako to nije ono što sam htio, želim isprobati cipele prije kupnje, što ako kupim neku tehničku robu, a to se pokvari? Ili što ako uopće ne stigne roba? Za sve te probleme trgovci su s vremenom našli odgovore pa ćete tako kad kupujete namirnice i hranu preko interneta dobiti često svježiju robu nego da ste sami birali, a ukoliko niste zadovoljni kupljenim vozač će isti dan preuzeti natrag robu i vratiti vam novac ili donijeti zamjensku robu.

Povrat robe i novca i reklamacije

U slučaju da ste hranu naručili preko interneta, a stigao vam je krivi ručak, trgovci su najčešće voljni donijeti još nekakav manji poklon (besplatan desert), Ali ukoliko inzistirate isporučit će vam naručeno.

Oprez s manjim internet dućanima

Velika razlika zna biti između manjih i većih tvrtki. Dok velike tvrtke u web kupovini vide budućnost i jako puno ulažu u kvalitetu usluge, neki manji trgovci u tome vide mogućnost brze zarade pa zna doći do problema. Dosadašnja moja iskustva s velikim tvrtkama su uvijek bila pozitivna dok kod manjih internet dućana treba provjeriti tuđa iskustva, primjerice na forumima, nazvati telefonom trgovca, postaviti dodatna pitanja, ostvariti kontakt mailom i slično.

Zaštita kupca preko kartičarskih kuća

Kartičari veoma često štite krajnjeg kupca pa ukoliko dođe do problema s internet trgovinom obavezno kontaktirajte kartičare. Najčešći rezultat cijele priče je da ćete dobiti povrat novca, ali morate biti uporni.

Izbjegavajte plaćanje  direktno na račun prodavatelja

Najopasniji način kupnje koji ne preporučujem je plaćanje gotovinom (opća uplatnica, virman) direktno na račun prodavatelja. U tom su slučaju šanse da dobijete povrat novca ukoliko dođe do problema  minimalne. To se, naravno, ne odnosi na plaćanje dostavljaču, ali tada je potrebno provjeriti proizvod prilikom preuzimanja.

Povrat neodgovarajuće odjeće i obuće

Kako se rješava problem kupnje neodgovarajuće odjeće i obuće? Većina trgovaca odjećom ima besplatni povrat robe (ponekad je potrebno platiti dostavu), a kupci iskorištavaju tu mogućnost tako da kupe broj veće i broj manje od očekivanog i onda vrate dva od tri proizvoda natrag. Osim toga trgovci uvode nove alate (primjerice Virtusize) pomoću kojih možete usporediti već kupljen komad odjeće s prikazanim proizvodom na ekranu. Na taj način možete puno točnije odrediti veličinu koja vam je potrebna i s vremenom više nije potrebno kupovati po tri komada odjeće već ćete iz prve pogađati veličinu.

Zaštita kupca u Hrvatskoj – povrat robe u roku 14 dana

U Hrvatskoj je na snazi veoma jak zakon o zaštiti potrošača koji vas štiti u puno slučajeva. Primjerice, dostavljač je dužan odvesti ambalažu i prikladno je zbrinuti na vaš zahtjev. To je posebno korisno kod kupnje namještaja gdje nakon isporučenog kauča ostajete s ogromnom količinom stiropora i kartona u dnevnoj sobi.

Povoljnije u web dućanu: zakonska mogućnost odustajanja od kupnje

Osim toga taj vas zakon štiti i na način da u web dućanu bez navođenja ikakvog razloga imate mogućnost odustajanja od kupnje i povrata robe u roku od 14 dana. Taj zakon ne vrijedi za osobnu kupnju nego samo za kupnju na daljinu što znači da ste zaštićeniji  u web dućanu nego  u klasičnom.

Izvan granica Hrvatske, najsigurnije je plaćanje PayPalom

Velika je razlika između kupnje kod domaćih tvrtki i stranih tvrtki. Samo domaće potpadaju pod hrvatske zakone o zaštiti potrošača dok strane tvrtke kontroliraju tržište odnosno tri giganta PayPal, Amazon i eBay. Stoga se morate prilagođavati prilikom kupnje ovisno o tome odakle je tvrtka. Ukoliko kupujete proizvode izvan granica Hrvatske najsigurnije je da plaćanje obavite PayPalom. Plaćanjem preko PayPala zaštićeni ste do 45 dana od kupnje odnosno do trenutka kada označite da ste zadovoljni kupovinom. U slučaju bilo kakvog spora sa trgovcem PayPal će posredovati kao neovisna strana te će u slučaju da se ne uspije postići dogovor sa trgovcem, odlučiti umjesto vas. Najčešće to bude u korist kupca (ukoliko ste vaše tvrdnje poduprijeli dokazima, npr. slikali ste proizvod koji ne odgovara opisu, ili je proizvod oštećen ili slično). Uplaćeni novac vam tada bude vraćen na vaš PayPal račun.

Najjednostavnije i jeftino na eBayu

Kupnja na eBayu je vjerojatno najjednostavnija jer nudi ogromnu količinu trgovaca i proizvoda. Moguće je kupiti proizvod bilo gdje na svijetu, a cijene su najčešće višestruko niže nego u vašoj lokalnoj trgovini. U slučaju problema s tehničkom robom trgovac će najčešće tražiti da snimite video kamerom problem i pošaljete mu snimku, a ukoliko je stvarno potrebno poslati novi proizvod zatražit će od vas da uništite isporučeni proizvod s greškom umjesto da ga šaljete natrag. Najčešće rješenje je povrat novca na vaš račun.

45 dana rok za pritužbu na eBayu

Kod jefitnijih proizvoda koji nemaju garanciju bitno je u roku od 45 dana pokrenuti spor ukoliko niste dobili odgovarajući proizvod ili je proizvod stigao oštećen ili ne radi kako je opisano. Veoma je bitno pokrenut proces najkasnije 45 dana od dana uplate bez obzira na molbe trgovca da sami riješite problem ili obećanja da stiže novi proizvod. Pokretanjem spora dobivate dodatnih 30 dana da riješite problem odnosno dočekate naručeni proizvod ili zatražite povrat novaca.

Za Hrvatsku najbolje kupovati preko britanskog Amazona

Amazon ima nekoliko trgovina za prodaju po različitim državama, a za Hrvatsku preporučujem kupnju sa britanskog Amazona (www.amazon.co.uk) koji šalje skoro sve osim Kindlea. Amazon nema tako dobro regulirano rješavanje problema kao eBay, međutim iskustva su mi nevjerojatno dobra. Na samo jedan mail o problemima trgovci najčešće šalju nove proizvode bez pitanja.

Ako baš morate naručiti iz Kine, onda preko Aliexpressa

Kupnja iz Kine nije ista kao kupnja iz ostalog dijela svijeta. Problemi su tamo puno češći, roba je nekvalitetnija nego što očekujete, neki puta zbog nerazumijevanja, neki puta zbog kulturoloških običaja, a neki puta zbog čiste želje za lakom zaradom. Ukoliko kupujete robu direktno iz Kine (ne preko eBaya nego direktno) učinite to preko Aliexpressa gdje je roba nešto skuplja, ali je zato kupovina puno sigurnija. Moj savjet je da izbjegavate internet trgovine koje su smještene u Kini ukoliko se ne radi o stvarno velikim tvrtkama.

Dostava iz Amerike preko Globalshopa

Ukoliko želite naručiti proizvod sa američkog tržišta, a trgovac ne šalje izvan Amerike nudi vam se usluga Globalshop Hrvatska za korisnike American express kartice. Registracijom na adresi www.globalshop.net dobiti ćete vašu osobnu američku adresu na koju vam proizvod može biti dostavljen, te uz naknadu proslijeđen na vašu kućnu adresu.

Okvirne troškove dostave i carine (ukoliko je ima) možete i sami izračunati pomoću priloženog kalkulatora na Globalshopovoj stranici. I nemojte zaboraviti na PDV.

Prilikom svake kupnje potrebno je dobro pročitati uvjete kupnje kako kasnije ne bi došlo do problema. Tu mislim na način plaćanja te uvjete povrata robe.

Sve iz EU stiže na kućnu adresu

Ukoliko naručujete proizvode iz EU svi proizvodi doći će na kućnu adresu. Ukoliko se radi o trgovcima izvan EU, a proizvodi su gabaritniji ili skuplji pozvat će vas da po paket dođete na najbližu carinarnicu, gdje će vam naplatiti carinu i PDV.

Preporučene internet trgovine

Iz osobnog iskustva mogu preporučiti sljedeća mjesta za kupnju gdje nikada do sada nismo imali problema, a kupovali smo na desetke puta:

  • Ebay
  • Amazon
  • ASOS
  • Apple
  • Konzum
  • Ekupi
  • Links

Piše: Hrvoje Prpić, internet poduzetnik