+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 31. kolovoza 2021.
Ažurirano: 8. prosinca, 2021.

ZIMNICA: Kisela paprika na starinski način – cijela i bez konzervansa

Print Friendly, PDF & Email

Ovako su paprike kiselile naše bake: cijele, sa sjemenkama, a spremale su ih u velike staklenke sa širokim otvorom kroz koji su mogle uvući ruku. Slagale su tako paprike jednu do druge i stiskale ih rukom, a staklenke su zatvarale celofanom. Danas uglavnom koristimo manje staklenke, ali za cijele kisele paprike ćemo ipak upotrijebiti veće staklenke.

Paradajz paprike danas se uglavnom kisele tako da se prepolove, očiste im se koštice, pa se dalje postupa kao i u ovom receptu. Na taj se način mogu gušće složiti u običnim, manjim staklenkama, ali okus tako ukiseljenih paprika sasvim je drugačiji od paprika ukiseljenih sa sjemenkama. Paprikama upravo sjemenke daju malo ljutine i posebnu aromu. Taj okus i miris kiseline što se izlije iz kisele paprike kad se na tanjuriću razreže nit je poveznica koja nas vrati u djetinjstvo kad su zime bile hladne, dvorišta puna snijega, a za ručak grah s buncekom.

Kisela paprika paradajzerica
Kisela paprika paradajzerica
Snimila: Snježana Ivić Gerovac

Sastojci:

 • 3 kg paradajz paprike (žute, crvene, narančaste)
 • 3 l vode
 • 1 l alkoholnog octa
 • 10 dag soli
 • 2 dl ulja
 • 5 dag šećera (po želji)

Priprema:

 1. Pripremite svježe i potpuno zdrave, neoštećene paradajz paprike. Jako je važno dobro ih pregledati i iskoristiti samo savršene paprike, jer se u unutrašnjosti paprike može skrivati crv, pljesan i slično. Probrane paprike operite, skratite im peteljke ako je potrebno i ostavite da se dobro suše. Zagrijte pećnicu na 100 stupnjeva Celzijusa pa u njima na sat vremena ostavite priređene oprane staklenke i poklopce s navojima da se steriliziraju.
 2. U široki lonac stavite kuhati slanu otopinu octa i vode s dodanih 1 dl ulja. Hoćete li dodati šećer, ovisi o vama. Šećer je konzervacijsko sredstvo, ali kod kiseljenja povrća nije nužan, a općenito pokušavamo smanjiti njegovu upotrebu i izbjeći ga god je moguće.
 3. Kad octena otopina zakuha, dodajte paprike, na način da ih bude toliko da svaka “pliva” na površini otopine. Pune su zraka, i kad ih stavite u vodu, začas će izbiti na površinu. Ostavite ih da se 2 minute kuhaju tako kako su isplivale, a onda ih žlicom ili kuhačom potisnite jednu po jednu tako da se obrnu. Neka se još 2 minuta kuhaju i s druge strane. Kuhanjem će paprike malo omekšati i promijenit će boju.
 4. Kad ste ih pokuhali s obje strane po 2 minute, vadite ih šupljikavom žlicom jednu po jednu iz lonca i slažite u staklenke koje ste izvadili iz pećnice.
 5. Kad ste napunili staklenku paprikama zalijte ju do vrha vrućom kiselom otopinom u kojoj su se kuhale, pa u svaku staklenku dodajte po želji još nekoliko zrna papra. Poklopite tanjurićem i ostavite tako stajati preko noći. Do sutradan će paprike popiti i trećinu kiseline.
 6. Sutradan na paprike na vrhu staklenke stavite pritiskivače zimnice ili prekrižene drvene štapiće, kako biste spriječili da paprike isplivaju na površinu. Zavrijte preostalu octenu otopinu (ili pripremite u istim omjerima novu) pa vrelom tekućinom dopunite staklenke do vrha. Na kraju dolijte ulja tako da sloj prekirije površinu tekućine. Dobro zatvorite i spremite u smočnicu, na hladno i tamno mjesto.
Staklenka s kiselim paprikama
Staklenka s kiselim paprikama Snimila: Snježana Ivić Gerovac

Piše i snimila: Snježana Ivić Gerovac