+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 29. srpnja 2015.
Ažurirano: 4. studenoga, 2021.

KRK: Ljetni provod od luka i strijele do žute podmornice

Print Friendly, PDF & Email

Neizbježni Košljun. Svaki četvorni metar tog otočića u plitkoj punatskoj vali, i svaki i najmanji prostor ovdašnjeg tisuću godina starog Franjevačkog samostana, dio su nevjerojatno bogate povijesne priče još iz antičkog doba. Iskoristite preostala dva dana, do 31. srpnja, samostan ima Dane otvorenih vrata.

Pogodila je u metu

Kad uđete u stari Krk, bez obzira na to znali povijest ili ne, prožet će vas moć tih bedema koji pamte zbivanja od prije Krista. Tu je dvorac iz kojega potječu Frankopani, najmoćnija hrvatska plemićka obitelj. Njihova će se sudbina, nakon šest godina povijesnog trilera, u povezanosti s obitelji Zrinski, okončati hororom u Bečkom Novom Mestu. Kad dođete na središnji trg Kamplin, znajte da je ovdje, prije svih ovih zbivanja, bilo vježbalište starih Rimljana nakon čega bi se opuštali u obližnjim termama.
 
A, u svu tu povijest i na glavni trg Kamplin ušli ste na Velika gradska vrata, glavni ulaz u grad s mora i broda, kroz koja su svi moreplovci prije vas ulazili posljednjih šest i pol stoljeća.

Frankopanski streličari

Danas su luka i stari grad mjesto uživanja u ljetnim radostima, ali i scena za oživljavanje prošlosti. Trgom prolaze knez i kneginja, pučani, paževi, strijelci… Na samom trgu udruga Frankopanski strijelci nudi vam da se okušate u gađanju mete lukom i strijelom. Romantičari noć mogu provesti uz piće, priče ili samo snatrenje, na stjenama uz more, u podnožju moćnih gradskih zidina, uz svjetlo šterika i srednjovjekovnih baklji.

U luci kopnenu armadu čeka flota živopisnih izletničkih i ribarskih brodova. No, tu su i plovila nezamisliva u ono staro doba , s kojima možete pogledati što krije krčko podmorje – i danju i noću. Hoće li išta iz današnjeg doba ostati utkano u povijest ovod drevnog grada?

Evo još dvije krčke fešte, ako su vam baš na nautičkoj ruti: ribarska fešta Malinskarske noći u Malinskoj – 31.7. i 1.8. te Ribarski dani u Baškoj – od 31.7. do 2.8.

Piše: Mladen Gerovac

Fotografija: TZ Krk