+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 4. prosinca 2017.
Ažurirano: 4. prosinca, 2021.

Svinja kao brend, mangulica kao poslastica

Print Friendly, PDF & Email

Na jesenskom sajmu Gudovac 2017. ocijenjene su najljepše, najuspješnije, najproduktivnije i najperspektivnije svinje i nagrađeni njihovi uzgajivači, te predstavljena svinja mangulica – nova svinjska atrakcija

Piše: Mladen Gerovac

Ako ste vegetarijanac ili ako štitite prava životinja do te mjere da mislite kako  bi zakonom trebalo zabraniti da svinja bude hrana  –  ovo nije ni tema ni priča za vas.  Ovo je za one koji svinju privaćaju kao simpatičnu životinju pa im je i kućni ljubimac, ali i izvor prihoda, jer ne mogu bez nje živjeti budući da im je osnova egzistencije. I ovo je nastavak priče iz Gudovca kod Bjelovara, s najvećeg hrvatskog stočnog sajma, na kojem su svinje među glavnim atrakcijama, zajedno s konjima i kravama.

Bjelovarski kraj je i inače poznat po svinjogojstvu, a za vrijeme stočarskog sajma ovdje se nađu najljepši predstavnici i iz drugih krajeva: Slavonije, Podravine, Sisačko-moslavačke županije, Turopolja …

Svinje pasmine Banijske šare iz Petrinje
Svinje pasmine Banijske šare iz Petrinje Snimio: Mladen Gerovac

Bjelovarski poticaji

Grad Bjelovar je nedavno potpisao ugovor  sa zagrebačkim Agronomskim fakultetom o unapređenju svinjogojstva.

Pokušat ćemo stvoriti jednu svinju koja će biti prepoznatljiva na tržištu po svim najvažnijim proizvodnim pokazateljima i kvaliteti, jer se inače teško možemo boriti s velikim svinjogojskim proizvođačima u svijetu – kazao je prilikom potpisivanja Ugovora Zoran Luković, profesor s Agronomskog fakulteta.

Također, udvostručene su gradske potpore poljoprivrednicima sa ciljem da se poveća uzgoj i bjelovarska svinja pretvori u – brend

No vratimo se jesenskom poljoprivrednom sajmu u Gudovcu 2017. i  ovdašnjoj 25. državnoj stočarskoj izložbi na kojoj su proglašene najljepše, najuspješnije, najproduktivnije i najperspektivnije svinje.  Kriteriji za ocjenjivanje bili su: izgled svinje, vrijednost procijenjenog agregatnog genotipa (funkcionalne i ekonomske osobine u cilju postizanja maksimalne gospodarske dobiti), podaci o vlastitim proizvodnim osobinama te podaci o  proizvodnim osobinama roditelja.

Ukupno je izloženo 45 grla, a ocijenjeno ih je 35 i to u pet kolekcija: četiri nerasta terminalnih pasmina od čega dva nerasta pasmine durok, jedan nerast pietren i jedan nerast pietren x durok.  Zatim sedam  nerasta pasmine landras i 16 nazimica pasmine landras.

Sretni bicko - narest Landras
Sretni bicko Landras Snimio: Mladen Gerovac

(Objašnjenje za one koji ne znaju: Nazimica je mlada svinja koja se priprema za rasplod. Prelazi u rasplodnu kategoriju kada krene u pripust ili kada oprasi prve potomke. Kada oprasi svoje prvo leglo nazimica postaje krmača.)

Od izvornih pasmina ocijenjena su četiri nerasta i četiri krmače pasmine crna slavonska.

U revijalnom djelu izložbe izložena su dva nerasta pasmine veliki jorkšir, jedna krmača turopoljske pasmine, dvije krmače banijske šare – pasmine u postupku priznavanja i tri krmače pasmine mangulica.

Svinje mangulice su rudlave
Svinje Mangulice su rudlave Snimio: Mladen Gerovac

Čudesna mangulica

Mangulica je atrakcija ne samo zbog toga što je “obučena” kao ovca, već i zbog izvrsnog mesa

Nekoliko riječi o zanimljivoj vrsti svinje pasmine mangulica. Ima rudlavu, dlaku s intenzivnim kovrčama pa izgleda kao ovca pretvorena u svinju. Kažu da je to 200 godina stara mađarska pasmina i da je sve do nedavno bila toliko rijetka da joj je prijetili izumiranje. A onda su ljubitelji svinjetine otkrili da je njezino meso posebno ukusno i da je savršeno prošarano masnim i mesnim dijelovima. Ubrzo je potražnja narasla, vapaj iz kuhinja širom svijeta za manguličinim mesom odjednom je napunio i svinjogojske farme.

Evo teksta jednog uzgajivača koji reklamira prodaju svojih mangulica otprilike ovako: „Mangulica je svinja jako skromnih potreba, cijele godine živi vani, ne smeta joj ni zima od minus 20 ni vrućina od plus 40, nerast je u krdu s krmačama i malim odojcima, tako da se ne mora misliti na pripust, dakle žive na otvorenom u čoporu, krmače se same prase bez pomoći vlasnika …“ Naravno, vlasnik je hrani prirodnom hranom, „bez premiksa i soje“, kako kaže: samo kukuruzom, ječmom, tritikalom i zelenjavom …  I zato je „meso mangulice ekstra kvalitete, mirisa i okusa, od njega se rade najbolji kuleni, pršuti, salame i kobasice, špek im je posebne arome i okusa …“ I nadalje, tvrdi oglašivač, ali s time se slažu i neki stručnjaci, meso mangulice ne sadrži štetni kolesterol, već naprotiv poboljšat će nalaz povišenih masnoća u krvi.

NAGRAĐENI UZGAJIVAČI PO REDOSLIJEDU

Nerast pasmine landras – uzgajivači:

Valentin Rumek, Gabajeva Greda, Hlebine
Milka Čuić, Prgomelje, Bjelovar
Jandro Pavlović, Nova Rača

Nazimice landras – uzgajivači:

Ivica Kos, Finčevec, Orehovec
Branko Dulikravić, Velike Sesvete, Križevci
Anka Valent, Bjelovar

Nerasti terminalnih pasmina – uzgajivači:

Mladen Čižmešinkin, Novo Virje
Slobodan Lončar, Podgorci, Bjelovar
Milorad Rebić, Bjelovar

Nerasti pasmine crna slavonska – uzgajivači:

Radovan Trgovčević, Uljanik, Garešnica
Antun Golubović, Đurići
Nedjeljko Žigić, Tomašinci

Rasplodne krmače pasmine crna slavonska – uzgajivači:

Bilogora Obrt, Velike Sesvete, Križevci
Antun Golubović, Đurići
Pavao Vuković, Bizovac

ŠAMPIONSKO GRLO – uzgojio je Branko Dulikravić, Velike Sesvete, Križevci.

Piše i snimio: Mladen Gerovac