+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 2. lipnja 2024.
Ažurirano: 2. lipnja, 2024.

Tajni kupci u akciji razotkrili: “Hrvatska postala Europski kontejner za trećerazrednu robu”

Print Friendly, PDF & Email

Aktivisti Građanske inicijativa “Kvalitetna i sigurna hrana Hrvatske” obišli su u petak i subotu kao “tajni” kupci 22 trgovine i mesnice u Zagrebu i okolicu, a danas su na izvanrednoj konferenciji za medije predočili javnosti trulo voće i povrće te mesne proizvode koji izgledaju nejestivo. Na konferenciji je govorio Josip Kelemen, jedan od aktivista i savjetnik na Facebook stranici inicijative “Halo, inspektore” koja redovno objavljuje postove o nesukladnoj robi u hrvatskim trgovinama.

Hallo inspektore akcija tajni kupci - trulo voće i povrće
Na novinarskoj konferenciji danas je izloženo trulo voće i povrće i mesni proizvodi sumnjiva izgleda koji su kupljeni u zagrebačkih dućanima u akciji tajnih kupaca / Izvor: FB Halo, inspektore

Prema njegovim riječima u sve 22 trgovine pronašli su u prodaji proizvode isteklog roka trajanja, sumnjivog izgleda ili istaknute cijene koja nije bila ista onoj koja je iskazana na blagajni na računu.

– Imamo veliki broj prigovora potrošača na kvalitetu i sigurnost hrane, na akcijske cijene i istek roka trajanja proizvoda. Odgovornost za stavljanje takvih proizvoda na police je na trgovcima i voditeljima poslovnica koji su trebali obaviti nadzor i reći da se to ne stavlja u prodaju. Osim ako to nije u dogovoru s menadžmentom pojedinih trgovačkih lanaca. Imamo izjave bivših i sadašnjih zaposlenika pojedinih trgovačkih lanaca gdje uprave naređuju trgovcima da takvu robu stave u prodaju, iako ne bi smjeli – izjavio je Kelemen.

Novinarima se obratila i Ema Culi, stručnjakinja za zaštitu potrošača koja je rekla da se ovom akcijom dokazuje kako je Hrvatska postala “Europski kontejner za trećerazrednu robu”.

Akcija je provedena je u suradnji Građanske inicijative “Kvalitetna i sigurna hrana Hrvatske”, Hrvatske stranke umirovljenika, uz nazočnost tima iz “Halo, inspektore”, a svoje nalaze će prijaviti Državnom inspektoratu i Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu.

Piše: Leon Tiska

Agencija za elektroničke medije

*Serijal tekstova “Što jedemo, što pijemo” na portalu Dobar život objavljuje se uz potporu Agencije za elektroničke medije sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija