+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 6. prosinca 2019.
Ažurirano: 30. studenoga, 2021.

33 polaznika završili pčelarski tečaj za branitelje u Zagrebu

Print Friendly, PDF & Email

Svečanom podjelom diploma novim pčelarima – braniteljima na Zagrabačkom sajmu, u sklopu pčelarskog sajma Apitera, jučer je (6. prosinca 2019.) okončan drugi pčelarski tečaj za branitelje u organizaciji Gradskog ureda za branitelje Grada Zagreba i Hrvatskog apiterapijskog društva u suradnji s Udrugom za kreativni socijalni rad. Tečaj je za branitelje i članove njihovih obitelji besplatan. Diplome o uspješno završenom tečaju za pčelara dobilo je 33 branitelja i njihovih članova obitelji, a uručile su ih Vesna Hefrih, pročelnica Gradskog ureda za branitelje i dr. sc. Gordana Hegić, predsjednica Hrvatskog apiterapijskog društva. Braniteljima je čestitao i Miodrag Demo, predsjednik Odbora za branitelje Gradske skupštine Grada Zagreba.

Demo: “Pčela ima dobre učinke na ljude koji su na margini društva”

– Ovo je jako dobar projekt za branitelje. Naš Ured za branitelje je poznat po tome da stvaramo ljude koji rade, a ne koji doma sjede i ne znaju što će sa sobom, a ovo je također i vid pomaganja ljudima da se socijaliziraju i uključe u život grada Zagreba. K tome, pčela ima dobre učinke na ljude koji su na margini društva. I mi ćemo svakako i dalje raditi oko naših branitelja kao pčele radilice da im bude dobro. Treba ih vaditi iz stanova i kuća i upravo je ovaj pčelarski tečaj za branitelje mjera kojom to nastojimo proširiti i na njihove obitelji. Sretan sam danas kad imamo 33 diploma za projekt od 70.000 kuna. To nije puno novca, a puno se napravilo, ja bih rekao i spasilo puno života, obiteljima napravilo puno sadržaja i puno zadovoljstva – kazao je Miodrag Demo.

Miodrag Demo s polaznicima i organizatorima pčelarskog tečaja za branitelje 2019
Miodrag Demo s polaznicima i organizatorima pčelarskog tečaja za branitelje 2019. godine Snimio: Mladen Gerovac

Hefrih: “Ovo je mali poslovni inkubator”

Pročelnica Gradskog ureda za branitelje Vesna Hefrih u svom je pozdravnom govoru okupljenim braniteljima naglasila kako je cilj edukacije osposobiti branitelje za bavljenje pčelarstvom, kako bi mogli pokrenuti i upravljati vlastita obiteljska poljoprivredna gospodarstva:

– Nezaposleni hrvatski branitelji isključeni su s tržišta rada, često su isključeni i iz društvenih zbivanja, a društvena isključenost ponajprije se negativno odražava na njihovo psihološko stanje, a onda i na zdravstveno stanje, što vodi do obiteljskih problema, financijskih problema i niskog samopoštovanja. Kroz ovaj program prošlo je ove godine 33 hrvatska branitelja, a posebno pozdravljam žene – braniteljice, supruge, žene-pčelarice. Sudionici ove edukacije osposobljeni su za samostalan rad u pčelinjaku, a druga dimenzija samog projekta je bavljenje pčelama kao odlična tehnika za opuštanje i savladavanje stresa, što je većini naših branitelja izuzetno važno i potrebno. Sudionici su osposobljeni za bavljenje pčelarstvom, a pružena im je i podrška vezana uz mogućnosti razvijanja poslovnih ideja, otvaranja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, obrta i firmi. Ovo je mali poslovni inkubator – naglasila je Vesna Hefrih, a na kraju svog govora je dodala i kako se nada da će ovaj projekt narasti u veći te zahvalila voditeljici tečaja:

– Zahvaljujem Hrvatskom apiterapijskom društvu i dr. sc. Gordani Hegić koja je svojim entuzijazmom dignula sve nas i vas, i pokazala nam da je pčela, bizi-bizi-bizi, veoma važna u ekološkom smislu, veoma važna za psihičko stanje i važna za ekološku ravnotežu ovog našeg predivnog planeta.

Branitelj i pčelar Jure Planinić i Vesna Hefrig
Branitelj i pčelar Jure Planinić i Vesna Hefrig iz Gradskog ureda za branitelje

Nastavak edukacije u Pčelarskoj sekciji Hrvatskog apiterapijskog društva

Dr. sc. Gordana Hegić u prezentaciji je prikazala program tečaj i način rada s braniteljima. Prva generacija branitelja-pčelara educirala se tijekom 2018. godine, kada je tečaj uspješno završilo njih 22. Ove godine upisali su 35 polaznika, iako je interes bio daleko veći, tako da su se neki polaznici već predbilježili i za tečaj koji će se održavati od proljeća 2020. godine. Kako je naglasila dr. sc. Hegić, nije bilo moguće organizirati tečaj za više polaznika zbog održavanja kvalitete radionica i terenske nastave u Urbanom pčelinjaku na Savskoj opatovini. Ovaj je tečaj, naime, specifičan po tome što polaznici imaju terensku nastavu i praktičan rad tijekom cijele pčelarske godine, uz mentora Olivera Novosela, koji im daje podršku i u zimskom periodu, pa je na inzistiranje polaznika prve generacije tečaja za branitelje osnovana i Pčelarska sekcija pri Hrvatskom apiterapijskom društvu. Novosel je voditelj sekcije gdje se organiziraju daljnje edukacije uz zimska predavanja.

Dr. sc. Gordana Hegić i branitelj i pčelar Zvonko Vukojević
Dr. sc. Gordana Hegić i branitelj i pčelar Zvonko Vukojević

Što se sve učilo na pčelarskom tečaju za branitelje

U sklopu tečaja pčelarstva branitelji su stekli znanja iz biologije i fiziologije pčela, o pčelinjim bolestima i štetnicima, proizvodnji i korištenju pčelinjih proizvoda. Učili su i o zakonskoj regulativi u pčelarstvu i smjernicama dobre pčelarske prakse, o medonosnom bilju, tipovima i smještaju pčelinjaka, o natječajima i potporama u pčelarstvu, o ekonomici pčelarske proizvodnje. Na radionicama su se upoznali sa senzorskim svojstvima pčelinjih proizvoda uz degustaciju, izrađivali su pčelinje proizvode s dodanom vrijednošću (tinkture, sapune, kozmetiku…). Posjetili su pčelarsko imanje registriranog uzgajivača selekcioniranih matica Miroslava Antolčića, gdje su se upoznali s postupkom selekcioniranja matica i tehnikom vađenja matične mliječi. U sklopu praktične nastave u pčelarskoj radioni i na Urbanom pčelinjaku učili su o pčelarskom priboru i alatu, o pčelarskim radovima po mjesecima, o pregledu košnica i umirivanju pčela dimom, o tretmanu protiv varoe, uzimljavanju pčela, razmnožavanju pčela, razvoju legla, rojenju i hvatanju roja, o higijenskim pojilicama, o formiranju novih pčelinjih zajednica, o formiranju nukleusa, o dodavanju matice u zajednicu, o dobivanju i skladištenju pčelinjih proizvoda (oduzimanje okvira s medom, postavljanje skupljača peluda, sabiranje propolisa, pretapanje pčelinjeg voska, skupljanje pčelinjeg otrova, proizvodnja matične mliječi).

Pčelari Zorka i Ivan Pilić
Pčelari Zorka i Ivan Pilić

Pčelarsko-bračna idila pod Sljemenom

Bračni par Zorka i Ivan Pilić oboje su diplomanti ovog tečaja. Ivan je tečaj završio 2018. godine, kad su na gruntu u Markuševcu, uz šumu pod Sljemenom, postavili 3 košnice. Toliko im se svidjelo bavljenje pčelama, da se sljedeće godine na tečaj upisala i Zorka, a broj košnica su proširili na 10.Plan nam je zasaditi mali voćnjak oko košnica i medonosno bilje. Blizu je kestenova šuma, puno je livadnog bilja okolo, što našim pčelama osigurava dovoljno hrane – veli Ivan, a Zorka dodaje:

– Najviše nam se kod pčelarstva sviđa to što nas pčele jako opuštaju. Lijepo je biti kod pčelinjaka i gledati pčele kako lete, zuje i rade, i uživati u prirodi.

Piše: Agatha Borošak

Fotografije: Mladen Gerovac