+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 6. studenoga 2021.
Ažurirano: 20. prosinca, 2021.

IZ LIJEČNIČKE PRAKSE: Kako prevenirati i liječiti COVID-19 propolisom

Print Friendly, PDF & Email

Propolis je pčelinji proizvod koji za prevenciju i liječenje oboljelih od COVID-19 temeljem pozitivnih iskustava iz svoje prakse preporučuje rumunjska liječnica dr. Cristina Aosan. O tome je govorila kao središnji predavač na Međunarodnom simpoziju apiterapije u Mariboru proljetos, kada je prezentirala i konkretne primjere pacijenata iz svoje prakse u sklopu rumunjske tvrtke Melidava. Donosimo njeno predavanje i primjere:

Nakon završenog studija medicine i specijalizacije iz opće prakse, ova se liječnica usmjerila u tzv. prirodnu medicinu, te u svojoj ordinaciji primjenjuje apiterapiju, odnosno liječenje pčelinjim proizvodima već 28 godina.

– Glavni problemi kod COVID-19 su virusna infekcija, upala u tijelu i disbalans imuniteta. Glavni pravci za akciju u tretmanu trebaju biti antiviralni, antiupalni i reguliranje imuniteta. Pčelinji proizvodi imaju sva ta djelovanja, osim peluda i matične mliječi koje nemaju protuupalno djelovanje – rekla je na početku predavanja dr. Aosan.

Dr. Cristina Aosan, liječnica i apiterapeutkinjga iz Rumunjske
Dr. Cristina Aosan, liječnica i apiterapeutkinja iz Rumunjske
Izvor fotografije: www.molidava.ro

Kako propolis štiti od koronavirusa?

– Propolis je glavni pčelinji proizvod i kod prevencije i kod liječenja. Znanstvenim istraživanjima i kliničkim studijama je u proteklih nekoliko desetljeća dokazano njegovo antivirusno i antiupalno djelovanje, pri čemu propolis nije toksičan i možemo ga koristiti bez ikakvih problema za sve ljude. S početkom pandemije objavljena su brojne studije o primjeni propolisa i općenito pčelinjih proizvoda u prevenciji i liječenju. Posebno se ističe klinička studija brazilskog tima liječnika o učinku primjene suhog ekstrakta brazilskog zelenog propolisa, koju su 2020. proveli na 3 grupe hospitaliziranih pacijenata. U prvoj grupi je bilo 40 pacijenata koji su dobivali standardnu bolničku terapiju kojoj je dodano tijekom 7 dana 400 miligrama ekstrakta propolisa. U drugoj je grupi bilo 42 pacijenta sa standardnom bolničkom terapijom kojoj je dodano tijekom 7 dana 800 miligrama ekstrakta propolisa. U trećoj kontrolnoj grupi su bila 42 pacijenta sa samo standardnom bolničkom terapijom. Rezultati su pokazali da je prosječno vrijeme liječenja u bolnici po grupama bilo: u 1. grupi 7 dana, u 2. grupi 6 dana, a u kontrolnoj grupi 12 dana. Akutne lezije bubrega imalo je u 1. grupi 5 pacijenata, u 2. grupi 2 pacijenta, a u trećoj grupi 10 pacijenata. To je značajno manje trajanje hospitalizacije i značajno manje lezija bubrega kod pacijenata koji su uzimali propolis, u odnosu na one koji su primali samo standardne lijekove – rekla je dr. Aostin.

– Kod prepisivanja pčelinjih proizvoda u prevenciji i liječenju osim djelovanja proizvoda, važan aspekt su i mogućnost da ih pacijent uzima sam te dostupnost. Propolis je takav proizvod koji nije skup i može se lako nabaviti. Kad laicima objašnjavamo na slikoviti način kako propolis djeluje, možemo reći da on kreira protektivnu makroskopsku i molekularnu ovojnicu. Počevši sa biljkom gdje je propolis smola koja napravi ovojnicu ili film koji štiti biljku, a pčele njime zatvaraju otvore košnice kako bi zaštitile unutrašnjost košnice. Unutar košnice pčele propolisom premazuju drvo košnice i vosak. Unutar ljudskog tijela, nakon konzumacije propolisa, stvara se zaštitni film na način da se molekule flavonoida vežu na receptore ACE-2 na staničnoj membrani, a to su receptori na koje se pokušava vezati i koronavirus. Ako su na tim receptorima flavonoidi iz propolisa, tada se koronavirus na njih ne može „primiti“ i ulaz virusa u stanicu više nije moguć. Jednosavno rečeno, flavonoidi iz propolisa stvaraju zaštitni film na staničnoj membrani.

Pčela donosi prikupljeni propolis u košaricama na nogama
Pčela donosi propolis prikupljeni s pupljaka drveća u košaricama na nogama Snimio: Miroslav Antolčić
Propolis u unutrašnjosti košnice
Propolis u unutrašnjosti košnice kojeg pčela razmaže po drvu za zaštitu zdravlja košnice Foto: Miroslav Antolčić

Koji su načini primjene propolisa u prevenciji i liječenju korone?

– Preventivno je najjednostavnije uzimati propolis u raznim ekstraktima ili pomiješan s medom, a u liječenju je način uzimanja isti samo se povećavaju doze, a ovisno o stanju pacijenta mogu se uvesti i inhalacije s propolisom i rektalni supozitorij. U našoj praksi u proteklih godina općenito preporučam uzimati 30 mlilitara 30% tinkture propolisa (Europski tip propolisa). Za osobe koje kontaktiraju s zaraženom osobom u samoizolaciji, bez simptoma, preporučam uzimati 2 puta dnevno po 3 mililitra 30% tinkture propolisa. Pri tome je najbolje uzimati proplis pomiješan sa žličicom meda, jer će med pojačati djelovanje propolisa – kaže dr. Aosan.

– U 2020. sam kontaktirala s oko 200 osoba koje osobno poznajem, i koje su svakodnevno preventivno uzimale propolis. Samo 3 su imale simptome COVID-19: jedan je imala smanjen osjet okusa i mirisa, druga osoba je imala groznicu, kašalj i asteniju, a treća je imala i bolove u koži i mišićima, suhoću grla i manjak apetita. Niti jedan od njih nije trebao hospitalizaciju niti su morali uzimati konvencionalne lijekove. Kad su dobili simptome, uzimali su kurativne doze propolisa i oporavili se u nekoliko dana. Više desetaka njih imalo je direktne ili indirektne kontakte s osobama koje su bile pozitivne, bili su u samoizolaciji po 14 dana, i za to su vrijeme uzimali 2 puta dnevno po 3 mililitra 30% tinkture propolisa. Nisu imali simptome COVID-19, a nakon 15 dana svi u bili negativni na testu na koronavirus – ispričala je dr. Aosan.

Oboljelima od koronavirusa koji imaju blage simptome preporučamo općenito da uzimaju po 3 ili 4 ili 5 mililitara 30% tinkture propolisa dnevno, ovisno o težini. Kod ozbiljnih simptoma, nakon pola godine iskustva u tretiranju COVID-19 oboljelih, primijetili smo da je oporavak brži ako se odmah na početku počne uzimati više doza: 6 puta dnevno po 5 mililitara 30% tinkture propolisa – prije i nakon tri glavna obroka. Prepruka je da se propolis uzima pomiješan s malo meda, kako bi se poboljšalo djelovanje.

– S obzirom na naša iskustva, možemo reći da je propolis koristan i da pomaže ljudima koji su oboljeli od koronavirusa, te onima nisu oboljeli, kako se ne bi zarazili odnosno kako u slučaju zaraze ne bi razvili simptome. Kad je riječ o oboljelima, treba preporučiti velike doze propolisa jer je tada oporavak brži i bolj. Niša se loše pri tome ne može dogoditi, jer propolis nije toksičan, i nemamo iskustvo nuspojava u primjeni propolisa. Više stručnih članaka o djelovanju pčelinjih proizvoda na COVID-19 možete pronaći na web stranici: https://www.apiservices.biz/en/articles/articles-bee-products-and-covid-19 koju uređuje Gilles Ratia, bivši predsjednik Apimondie – preporučila je dr. Aosan.

Komadići sirovog propolisa i bočice s tinkturom
Komadići sirovog propolisa i bočice s tinkturom
Foto: iStock

Opisi primjera tretmana COVID-19 propolisom iz liječničke prakse dr. Aosan

Slučaj 1. Muškarac, star 80 godina (kolovoz 2020)
Nakon što je tjedan dana imao vrućicu i općenito mu se pogoršalo zdravstveno stanje, na testu je utvrđeno da je pozitivan na koronavirus, te je hospitalizan i nađena mu je obostrana upala pluća. Nakon četiri dana dodao je svom tretmanu 3 puta po 3 mililitra 30% tinkture propolisa dnevno. Nakon 4 dana osjećao se bolje, na testiranju je bio negativan na koronavirus. Izišao je iz bolnice nakon 19 dana liječenja, s plućnim kapacitetom 78% (spirometrija). Kod kuće je nastavio uzimati propolis tinkturu. U prosincu 2020. kapacitat pluća bio mu je 90% (spirometrija).

Slučaj 2. Njegova supruga, starost 77 godina
Nakon što je suprug otišao u bolnicu, ona je ostala kod kuće, osjećala se loše, imala je vruicu. Počela je uz bolničku terapiju dodatno uzimati 3 puta dnevno po 3 mililitra 30% tinkture propolisa. Nakon 5 dana se potpuno oporavila.

Slučaj 3. Žena, stara 80 godina (kolovoz 2020)
Utvrđeno je da je pozitivna na koronavirus, hospitalizirana je na odjelu intenzivne njege, zasićenost krvi kisikom bila joj je ispod 90%. Počela je uz bolničku terapiju dodatno uzimati 3 puta po 3 mililitra 30% tinkture propolisa dnevno. Nakon tri dana zasićenost krvi kisikom podigla se na 97%, osjećala se bolje.

Slučaj 4. Žena, stara 61 godinu (rujan 2020)
Utvrđeno je da je pozitivna na koronavirus, hospitalizirana je na odjelu intenzivne terapije u lošem kliničkom stanju, trebala joj je terapija kisikom. Počela je dodatno uzimati i propolis 30% tinkturu 3 puta dnevno po 3 mililitra 30% tinkture propolisa. Nakon tri dana, više nije trebala kisik, ustala je iz kreveta, počela jesti, a test je bio negativan.

Slučaj 5. Muškarac star 52 godine (listopad 2020)
Muškarac teži 90 kg, i inače pati od alergijskog rinitisa. Od četvrtog dana je imao pozitivne simptome: ozbiljna astenija (nije mogao niti govoriti), ozbiljan kašalj, konstantna temperatura 38,5 – 39 stupnjeva Celzijusa, gubitak apetita, nije bio hospitaliziran. Počeo je sam uzimati 3 puta dnevno po 3 mililitra 30% tinkture propolisa tijekom 2 dana, uz malo poboljšanje. Potom je kontaktirao nas, pa smo mu preporučili da poveća dozu na način da uzima 6 puta dnevno po 5 mililitara 30% tinkture propolisa. Nakon 4 dana temperatura mu je samo navečer bila 38 stupnjeva Celzijusa, a tijekom dana je bila između 37 i 37,5 stupnjeva Celzijusa. Osjeća se bolje, kašalj se smirio, počeo je pomalo jesti, uz veoma jako znojenje. Nakon sedam dana, počeo je dodatno uzimati i pergu 5 čajnih žličica dnevno, kako bi se brže oporavio. Postepeno se smanjilo znojenje. Nakon 2 tjedna mogao je izići u dvorište svoje kuće i smanjio je uzimanje tinkture propolisa na 3 puta dnevno po 5 mililitara 30% tinkture propolisa.

Slučaj 6. Žena stara 40 godina (Siječanj 2021)
Komorbiditet kod ove žene je bila bronhijalna astma. Pozitivni simptomi COVID-19 bili su dispnea, astenia, česti suhi kašalj, konstantna temperatura 38,5 stupnjeva Celzijusa, zasićenost krvi kisikom 95%. Od početka je konvencionalno tretirana s 2 antikoagulanta, 2 antiupalna lijeka i jednim antibiotikom. Kako nakon 8 dana nije bilo poboljšanja, ona je potražila i preporuku našeg apiterapijskog savjetovališta. Mi smo joj preporučili uzimati 6 puta dnevno po 5 mililitara 30% tinkture propolisa, uu eliminaciju jednog antikoagulanta i jednog antiupalnog lijeka iz terapije. Nakon 24 sata osjećala se bolje, temperatura joj se spustila na 37,5 stupnjeva Celzijusa, zasićenost krvi kisikom se povisila na 98%. Oporavila se nakon nekoliko dana.

PREPORUKE DR. AOSAN ZA PREVENCIJU I LIJEČENJE

Rezimirajući svoja iskustva nakon 10 mjeseci praktične iskustva u liječenju oboljelih od COVID-19 pčelinjim proizvodima preporuke dr. Aosan su sljedeće:

1. Korištenje proizvoda koji su dostupni na tržištu:
Tinktura propolisa (Europski poplar tip propolisa)30%, uzimati pomiješano s medom
Sirova matična mliječ kod ozbiljnih slučajeva oboljenja od COVID-19, zbog antivirusnog djelovanja, vitaliziranja i regeneracije
Pelud ili perga kod ozbiljnih slučajeva, kao generalni regulator imuniteta, za vitaliziranje i regeneraciju

2. Za preventivu – 30% tinktura propolisa:
Općenito uzimati 1 puta dnevno 3 mililitra 30% tinkture propolisa
Za kontakte oboljelih od COVID-19, koji nemaju simptome, uzimati 2 puta dnevno po 3,4 ili 5 mililitara 30% tinkture propolisa (ovisno o težini)

3. Za primjenu u liječenju COVID-19 – 30% tinktura propolisa

Za osobe s blagim ili umjerenim simptomima: 3-4 puta dnevno po 3, 4 ili 5 mililitara 30% tinkture propolisa (ovisno o težini)

Za osobe s ozbiljnim simptomima: 6 puta po 5 mlilitara dnevno 30% tinkture propolisa, prije i nakon 3 glavna obroka dnevno
+ Inhalacije propolis aerosolima za pomoć plućnom oporavku, bilo s maskom za inhalaciju ili boraveći u prostoriju u koju se pušta aerosol
+ Kapi s propolisom za nos da se olakša nosno disanje
+ Za brži oporavak dodajemo oralno uzimanje matične mliječi i peluda ili perge

Prevela i napisala: Snježana Ivić Gerovac

Naslovna fotografija prikazuje pčelu koja je u košnicu donijela u košaricama na nožicama smolu propolisa skupljenu na pupovima drveća Fotografija Miroslava Antolčića https://antolcic-med.com/

VIDEO CIJELOG PREDAVANJA DR. CRISTINE AOSAN (s YouTube kanala Pčelarskog saveza Slovenije):