+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 7. lipnja 2024.
Ažurirano: 22. lipnja, 2024.

Bezuglutenska tjestenina za juhu Pasta D’ Oro iz Rumunjske sadrži mikotoksine: Zašto su opasni?

Print Friendly, PDF & Email

Zbog prisutnosti mikrotoksina Konzum iz prodaje povlači bezglutensku tjesteninu BG 500 g Pasta d’Oro proizvedenu u Rumunjskoj. Povlači se LOT  080923 s rokom trajanja 8. rujna 2026. Proizvodač je SC Sam Mills Internationaal S.A Satu Mare C,lot.Botiz, Mioritei 151; Rumunjska. Potrošači koji su kupili ovu tjesteninu mogu je vratiti u najbližu prodavaonicu Konzuma i novac će im biti vraćen, bez obzira jesu li sačuvali račun za kupnju.

Pasta d'Oro povlačenje iz prodaje zbog mikotoksina

Mikotoksini: sveprisutni uzročnici raka

Mikotoksini su otrovi visoke toksičnosti koje stvaraju plijesni na žitaricama, orašastim plodovima te voću i povrću tijekom njihovog uzgoja, prerade ili skladištenja. Rastu plijesni na biljkama pogoduju povišena vlaga i temperatura i oštećenje biljke.

Trovanje koje mikotoksini izazivaju naziva se mikotoksikoza, pri čemu razlikujemo akutne i kronične mikotoksikoze. Najčešći su blagi simptomi poput povraćanja, proljeva, mučnine, gastrointestinalne poteškoće, dok velike količine mikotoksina mogu uzrokovati smrt (poznato je da su mikotoksini su korišteni u ratovanju kao bojni otrovi).

Najveća je opasnost kod dugotrajne konzumacije hrane s mikotoksinima, pri čemu je za neke mikotoksine dokazano i da su uzročnici raka. Po okusu hrane ne možemo naslutiti da je hrana koju jedemo kontaminirana mikotoksinima, a termička obrada hrane ne jamči njihovo potpuno uništenje tako da dospijevaju i u finalni prehrambeni proizvod, kao što su pekarski proizvodi, tjestenina, mlijeko. Kakav je učinak na zdravlje stalne niske razine izloženosti mikotoksinima u našoj prehrani tijekom života, nije poznato.

Tradicionalno su područja tropske klime bila ta u kojima je češća pojava plijesni žitarica te trovanja životinja i ljudi mikotoksinima. No s obzirom na klimatske promjene pojava mikotoksina sve je češća i u umjerenom klimatskom pojasu, a po nekim istraživanjima pola pšenice namijenjene ljudskoj prehrani na europskom tržištu sadrži mikotoksine. Europska unija ima visoki standard za sigurnost hrane, stroge kriterije s dozvoljenim niskim razinama mikotoksina, hrana za ljude i životinje se kontrolira, a informacije o kontanimiranoj hrani na području EU koju treba povući iz prodaje razmjenjuju se putem Sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF).

Piše: Leon Tiska

Izvori:

Gospodarski list: 10 pitanja i odgovora koje trebate znati o mikotoksinima

NZJZ “Andrija Štampar”: „Istraživanje utjecaja klimatskih promjena na razvoj plijesni, mikotoksina i kvalitetu žitarica s prijedlogom mjera“

Agencija za elektroničke medije

*Serijal tekstova “Što jedemo, što pijemo” na portalu Dobar život objavljuje se uz potporu Agencije za elektroničke medije sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija