+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 30. ožujka 2016.
Ažurirano: 9. studenoga, 2021.

DRAGOLJUB: Lijep cvijet, ukusna salata i zaštitnik u organskom vrtu

Print Friendly, PDF & Email

Dragoljub (lat. Trapaeolum majus, eng. garden nasturtium) je veoma korisna biljka u vrtu. Ta jednogodišnja cvjetnica porijeklom je iz Perua i Bolivije, ali se danas uzgaja u cijelom svijetu,  u različitim klimatskim uvijetima.  Listovi su okrugli, a stabljika mesnata i puzava. Ljevkasti cvjetovi su različitih nijansi  žuto-narančaste-crvene boje.  Danas su u ponudi različiti kultivari, krupnijih i sitnijih cvjetova, do intenzivne crvene boje, te visine do 2 metra. Običan dragoljub naraste do 20-30 cm visine, a pokriva područje do promjera pola metara.

U našim je krajevima veoma omiljen jer lijepo izgleda, dobar je prekrivač tla i nije zahtjevan za uzgoj. U organskom povrtnjaku popravlja tlo kao pretkultura za povrtnjak, te služi kao biljka hvatalica za gusjenice i lisne uši, a druge kukce svojim mirisom odbija. K tome je i jestiv i zdrav jer obiluje C vitaminom i željezom – pikantnog je paprastog okusa, cvjetovi se dodaju salati, također i listovi, a zelene sjemenke se kisele poput kapara (kao zamjena za njih). Za tu namjenu uberite tobolce sa sjemenjem dok su još zeleni.

Dragoljub u cvjetnjaku kuće u Engleskoj
Dragoljub u cvjetnjaku kuće u Engleskoj. Krupni narančasti cvjetovi dragoljuba (desno) daju veselost zelenilu vrta
Snimila: Ana Herceg

Sijanje i uzgoj na vrtu i u loncima

Sjeme dragoljuba je veoma veliko. Može se sijati direktno na gredicu u travnju ili svibnju, ali ako želite da vam dragoljub u vrtu ili na balkonu cvate već u rano ljeto sijte ga u ožujku u zaštićene plitice, pa ih presadite kad prestane opasnost od mraza. Mogu rasti u cvjetnjaku ili povrtnjaku, u loncima i u visećim košaricama.

Sijete li ga u vrtu, primjerice kao graničnik ili uz staze, neka udaljenost među sjemenkama i od rubova bude po 15 do 20  cm. Mjesto na kojem će rasti nemojte prihranjivati, jer će to obilje hranjiva potaknuti bujanje listova, pa neće biti puno cvjetova. Raste dobro na vlažnim, sunčanim i polusjenovitim mjestima. Što je više sunca na gredici, cvate bogatije. . Zbog brzog širenja posebno je dobar kao prekrivač  tla  na površinama koje su obrasle korovom.  Dragoljub je u svom rastu i širenju agresivniji od korova, pa će ga svojim lišćem „zagušiti“.

U povrtnjaku je dobar susjed brokuli i cvjetači, rajčicama, tikvicama i krastavcima.

Ako ga sijete u loncu ili visećoj košari, pazite da ga dobro zalijevate.

Piše: Agatha Borošak

Snimila: Snježana Ivić i Ana Herceg