+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 17. rujna 2023.
Ažurirano: 17. rujna, 2023.

HUMOR U HRVATSKOJ (8): Budućnost smijeha i humorista

Print Friendly, PDF & Email

Prije pet godina osnovana je Udruga hrvatskih aforista i humorista na inicijativu nekoliko zaljubljenika u humor i aforistiku sa željom da sami sebi stvore prostor za širenje smijeha, kad su već „ozbiljni“ mediji izbacili šalu sa svojih stranica i ekrana. Time smo u Hrvatskoj, uz Društvo hrvatskih karikaturista, dobili još jedan stožer oko kojega se okupljaju brojni hrvatski aforističari i humoristi. Tijekom tih pet godina, uz poticaj Udruge objavljeno je nekoliko desetaka knjiga smijeha, a samo prošle godine 25 aforističara i humorista objavilo je svoja humoristična djela.

Karikatura autor Ico Voljevica
Autor: Ico Voljevica

U Hrvatskoj danas izlazi više prigodničarskih humorističnih listova. Spomenimo samo neke: „Sraka“ i „Ričet“ iz Samobora koji izlaze uz poznati samoborski fašnik, „Pikač“ iz Preloga, „Karika“ kao glasilo Društva hrvatskih karikaturista. Hrvatski humoristično-satirički časopis „Potepuh“, koji izlazi od 1996. godine okuplja na svojim stranicama brojne hrvatske humoriste, karikaturiste i aforističare, a jedno vrijeme (dvije i pol godine) izlazio je kao dvomjesečnik, da bi se danas na kioscima pojavljivao dva puta godišnje.

Karikatura autor Mladen Savić
Autor: Mladen Savić

Ministarstvo kulture, odnosno njihov odjel za nakladničku djelatnost dosad baš nije bio sklon potpomaganju izdavanja humorističnih knjiga, a ni nakladnici, osim u rijetkim slučajevima, ne izdaju takve knjige. Većina takvih knjiga tiska se u vlastitoj nakladi ili uz pomoć lokalne zajednice.

Hrvatski humorist i aforističar Dražen Jergović pokrenuo je u vrijeme pandemije e-časopis „Uh!Aha!“ koji je ujedno i glasilo Udruge hrvatskih aforista i humorista.

Veliki je doprinos spomenute Udruge hrvatskom humoru i godišnje izdavanje Zbornika hrvatskih aforista i humorista. U prvom, pod naslovom „Zlatni rez“ svoje radove su objavila 24 autora, u drugom „Biseri uma“ već 62 autora, u trećemu pod naslovom „Stožer i maske“ uvrštena su 82 pisca-humorista, a u četvrtom „Četvrta doza“ čak 90 aforista i humorista. Krajem ljeta 2023. godine izlazi peti godišnji zbornik pod nazivom Čista petica.

Karikatura autor Mladen Savić
Autor: Mladen Savić

Početkom 2022. godine novinarka Večernjeg lista Radmila Kovačević objavila je jedan poduži tekst o humoru u vrijeme pandemije kada nam je itekako trebao smijeh. Objavljujemo kratak izvadak iz tog napisa u kojem se ističe koliko nam je smijeh važan u našoj svakodnevici, pogotovo onoj turobnoj:

Kada ste se zadnji put nasmijali onako iz srca, da vas je trbuh zabolio? Nažalost, svakodnevica skučena pandemijom koronavirusa već treću godinu zaredom krade prilike za smijeh. Istina, može se čovjek zasmijuljiti i sam, onako sebi u bradu, ali najslađe se ipak smijemo u društvu, a baš su druženja i društva nešto što u pandemiji i nije previše preporučljivo. No, koliko god vremena ozbiljna bila, humor, nasreću, nije nestao, duhovitost naših ljudi nije zamrla, samo su se šale i vicevi uvelike preselili na društvene mreže. Pri tome je, kako smatraju sociolozi, upravo humor bio i jedan od odgovora na pandemiju, a šale su, distribuirane putem društvenih mreža u vrijeme izolacije, mnogima pripomogle da se osjećaju manje izoliranima.

Karikatura autor Vlado Rajić
Autor: Vlado Rajić

Vratimo se na početak naše žalopojke zbog toga što su novine i televizija izbacili humor sa svojih stranica i programa. Time su humoriste zapravo natjerali na pravi put, odnosno da sami sebi otvore prostor i nađu si mjesto i scenu na kojima će se razvijati i njegovati smijeh i šala – jedne od najvećih vrijednosti ljudskog roda. Istina, političari, a posebice sabornici, sve više ulaze u područje smiješnog, pa se događa da takvi pojedinci s pola posto izbornog rezultata, uzurpiraju televizijsko vrijeme, a koje bi se moglo dati pravim hrvatskim humoristima.

Karikatura autor Krešimir Skozret
Autor: Krešimir Skozret

Na kraju, i novinarima se smiju. Zar ne!

Stoga evo jedan novinarski vic:

Šeće novinar psihijatrijskom bolnicom u društvu liječnika i pita doktora kako zna tko je lud, a tko nije lud?

– Napunimo im jednu kadu s vodom i damo im žlicu, čašu i kantu da isprazne kadu – kaže liječnik.

– Pa kantom, jel tako doktore? – upita novinar.

– Ne, oni koji su normalni izvade čep iz kade. A vi, hoćete li sobu s balkonom ili bez njega?

Piše: Dragutin Lončar, novinar publicist i nakladnik, dugogodišnji novinar i urednik u novinskim izdanjima nekadašnje Vjesnikove kuće (Vjesnik, Sedam dana, Danas, Arena…), a posljednjih četvrt stoljeća samostalni novinski djelatnik te urednik i izdavač Hrvatskog humoristično-satiričkog časopisa “Potepuh”.

Drugi članci iz serijala “Humor u Hrvatskoj”:
HUMOR U HRVATSKOJ (1): Smijeh je dar bogova

HUMOR U HRVATSKOJ (2): Počeci pisanog humora u Hrvatskoj

HUMOR U HRVATSKOJ (3): Ima li humor mjeru?

HUMOR U HRVATSKOJ (4): Smijeh u politici

HUMOR U HRVATSKOJ (5): Smijeh i filozofija

HUMOR U HRVATSKOJ (6): Govor smijeha ili govor mržnje?

HUMOR U HRVATSKOJ (7): Humor u socijalizmu

Tekst je objavljen u sklopu projekta “Humor u Hrvatskoj” uz potporu Agencije za elektroničke medije za kvalitetno novinarstvo.

Agencija za elektroničke medije