+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 19. rujna 2023.
Ažurirano: 19. rujna, 2023.

POMOZI MI U STARTU: Uspješan završetak projekta za više od 170 djece i mladih s razvojnim poteškoćama uz edukaciju više od 100 stručnjaka

Print Friendly, PDF & Email

Sa zadnjim danom rujna 2023. završava 18-mjesečni projekt „Pomozi mi u startu: rana intervencija i sport za osobe s invaliditetom kao važan čimbenik u prevenciji bolesti i promociji zdravlja“ kojeg provodi zagrebačka udruga Centar za neurorazvojnu integraciju refleksa, partner je Grad Dubrovnik, a financirala ga je Europska unija kroz Europski socijalni fond.

Projekt Pomozi mi u startu vizual

Centar za neurorazvojnu integraciju refleksa zagrebačka je udruga koju su pokrenuli stručnjaci koji rade s djecom i mladima s Down sindromom, ali i drugim razvojnim poteškoćama. Neurosenzomotorna integracija refleksa je prirodni pristup ispravljanju i ublažavanju poremećaja u motoričkom, kognitivnom i emocionalnom razvoju koja u Hrvatskoj nije dostupna osobama s invaliditetom kao dio socijalnih usluga tijekom rane intervencije ili integracije u redovni sustav odgoja i obrazovanja. S obzirom da uključuje neinvazivne, blage pokrete te razigrane vježbe, mogu je provoditi roditelji djece s teškoćama u razvoju kao i drugi stručnjaci koji rade s tom djecom, uz edukaciju koju im pruža Centar za neurorazvojnu integraciju refleksa kroz projekt „Pomozi mi u startu“.

Jedan od korisnik u projektu Pomozi mi u startu
Jedan od korisnik u projektu Pomozi mi u startu

Među aktivnostima koje su provedene od 31. ožujka 2022. u sklopu projekta „Pomozi mi u startu“ u Zagrebu i u Dubrovniku su dvije besplatne edukacije o radu s djecom s razvojnim poteškoćama u Zagrebu i Dubrovniku za više od stotinu stručnjaka koji rade s tom djecom. Održano je i 240 radionica senzorne integracije, 233 radionica logopedskih vježbi te 240 radionica veslanja na dasci za više od 170 korisnika. U Zagrebu je održana edukacija iz Masgutove metode integracije refleksa za 20 stručnjaka.

Edukacija iz Masgutove metode za stručnjake u projektu Pomozi mi u startu
Edukacija iz Masgutove metode za stručnjake u projektu Pomozi mi u startu
Stručnjaci nakon edukacije iz Masgutove metode u projektu Pomozi mi u startu
Skupina stručnjaka koji su prošli edukaciju iz Masgutove metode u sklopu projekta „Pomozi mi u startu“

U sklopu projekta objavljena su i dva priručnika: online priručnik „Pomozi mi u startu“ koji sadrži prezentacije stručnjaka s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta s dviju edukacija koje su u okviru projekta održali za stručnjake koji rade s djecom s razvojnim poteškoćama, a u suradnji s udrugom iz Dubrovnika „Dva skalina“ tiskan je priručnik za roditelje „Beba u Gradu“.

Tiskani priručnik "Beba u Gradu"
Tiskani priručnik “Beba u Gradu”

– Ponosni smo da smo uspješno završili i drugi naš projekt koji je financiran sredstvima EU. Cilj nam je bio djecu i mlade s poteškoćama u razvoju uključiti u radionice rane intervencije i u sportske radionice. U projekt je uključeno 20 stručnjaka, dio njih u direktnom radu s djecom, a dio kao edukatori. Sve su radionice bile popunjene, čak i više od našeg očekivanja – rekao nam je edukacijski rehabilitator Aleksandar Kafanfiloski, predsjednik udruge Centar za neurorazvojnu integraciju refleksa:

– Planirali smo uključiti 150 korisnika, a interes je bio i veći, tako da smo naposlijetku nadmašili plan i uključili više od 170 korisnika. Također je bio i veliki interes stručnjaka koji rade s djecom: na prošlogodišnjoj edukaciji iz Masgutove metode integracije refleksa sudjelovalo je 20 stručnjaka, a na edukacijama u Dubrovniku i Zagrebu više od 100. To je pokazatelj da smo projektom „Pomozi mi u startu“ obuhvatili dobre teme, a imali smo i podršku profesora s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta koji su odlično odradili svoja predavanja, te su nam dozvolili da njihove prezentacije objedinimo u online priručniku koji je dostupan za besplatno preuzimanje svim zaintresiranima i tako je veliki doprinos osnaživanju stručnjaka koji rade s djecom s poteškoćama u razvoju i njihovim roditeljima.

Stručnjaci u Dubrovniku na besplatnoj edukaciji u okviru projekta Pomozi mi u startu
Stručnjaci u Dubrovniku na besplatnoj edukaciji u okviru projekta Pomozi mi u startu
Pomozi mi u startu Edukacija
Pomozi mi u startu besplatna edukacija za stručnjake u Zagebu u okviru projekta Pomozi mi u startu
Djeca i mladi s poteškoćama razvoja pomalo stječu sigurnost na SUP-u: prvo veslaju sjedeći na dasci, pa se postepeno uzdižu u klek i stajanje na dasci
Djeca i mladi s poteškoćama razvoja pomalo stječu sigurnost na SUP-u u okviru radionica “Pomozi mi u startu” na Jarunu: prvo veslaju sjedeći na dasci, pa se postepeno uzdižu u klek i stajanje na dasci

Do kraja rujna odvijaju se završne radionice veslanja na dasci i logopedske radionice, a održat će se i zaključni okrugli stol na temu rane intervencija i sporta za osobe s invaliditetom, čime će projekt „Pomozi mi u startu“ i službeno završiti.

Fotografije: arhiva Centra za neurorazvojnu integraciju refleksa

www.strukturnifondovi.hr
www.esf.hr

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Razdoblje provedbe projekta je od 31. 3. 2022. do 30. 9. 2023.

Ukupna vrijednost projekta: 65 605,59 € (494.305,33 kn*)
Ukupan iznos bespovratnih sredstava: 65 605,59 € (494.305,33 kn*)

*Konverzija kune u euro po tečaju 7,5345

Sadržaj ovog teksta je isključivo odgovornost Centra za neurorazvojnu integraciju refleksa.

Pomozi mi u startu EU fondovi
Pomozi mi u startu EU fondovi