+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 31. listopada 2023.
Ažurirano: 31. listopada, 2023.

Kako odabrati cipele za aktivnosti na otvorenom? Četiri savjeta za muškarce

Print Friendly, PDF & Email

Obuća za planinarenje vjerojatno je najvažniji dio opreme koji ćete ikada kupiti. Pravi odabir ovisi o tome što točno tražite te, dakako, o vašem planinarskom iskustvu.

Tražite novu planinarsku obuću? Jesu li se istrošili potplati na vašim starim trekking cipelama? U nastavku koji slijedi donosimo vam nekoliko savjeta koji će vam pomoći da odaberete odgovarajući model. Cipele za planinarenje nikad ne bi trebale biti sinonim za bolna stopala ili žuljeve na petama. Odgovarajuća obuća omogućit će vam da hodate uspravno i uživate u okruženju u kojem se nalazite!

Zašto je važno kojom se aktivnosti bavite?

Odabir muških https://ecipele.hr/c/sport/muske/outdoor cipela ovisi o tome kojom se aktivnosti bavite i što točno tražite od obuće. Lagane niske cipele idealne su za brojne aktivnosti kao što su šetnja u prirodi, planinarenje po uređenim planinarskim stazama ili „lagani” dnevni izleti. Međutim, na neravnom terenu potrebno je osigurati bolju potporu, stoga će vam u tom slučaju obuća iznad gležnja savršeno odgovarati.

Obuća za aktivnosti na otvorenom mora biti izdržljiva, vodootporna i lagana. Općenito govoreći, preporučujemo vam da odaberete najudobniju obuću s odgovarajućom potporom za stopala i maksimalnom razinom stabilnosti kako bi svako vaše planinarenje bilo zabavno iskustvo.

Tražite li više podrške ili više fleksibilnosti?

Moderne kožne planinarske čizme puno su udobnije od glomaznih i teških starih čizama koje su nosile prethodne generacije planinara. Nude vrhunsku razinu zaštite i stabilnosti, ali su puno udobnije zahvaljujući implementaciji brojnih proizvodnih tehnologija. Osim toga, potplat je fleksibilniji čime se obuća kreće sa svakim vašim korakom. Posebno treba spomenuti gumeni potplat s Omni-Grip tehnologijom koja osigurava izvrsno prianjanje čak i na mokrim i skliskim površinama. Lagani međupotplati obogaćeni Techlite tehnologijom pružaju vrhunsku amortizaciju i veći povrat energije.

Trebate li vodootpornu obuću za planinarenje?

Po kakvom vremenu običavate planinariti? Mnoge outdoor cipele imaju Gore-Tex membranu. Vodootporna i prozračna membrana smještena je između gornje tkanine i unutarnje podstave te nudi pouzdanu zaštitu kako bi vaša stopala ostala suha. Gore-Tex membrane brzo se suši, a takva je obuća idealna za višednevna alpinistička putovanja, ali i zimsko planinarenje. Vodootporna prozračna membrana zaslužna je za topla i suha stopala u svim uvjetima.

U kakvoj ste formi?

Ovo je još jedno pitanje na koje morate pronaći odgovor ako želite pronaći obuću za aktivnosti na otvorenom koju će vam savršeno odgovarati. Na objektivan način procijenite svoju kondiciju. Primjerice, ako planinarite tek nekoliko mjeseci i još uvijek nemate jako puno iskustva, ali brzo napredujete, ako pješačite na tehnički zahtjevnim stazama, no nikada niste ozlijedili gležanj i k tome ste u dobroj fizičkoj formi, odaberite laganu nisku obuću za trekking koja će vam omogućiti slobodnije kretanje.

Osim toga, odvojite vrijeme i razmislite o tome koliko često planinarite. Vaši odgovori itekako utječu na odabir odgovarajuće obuće. Razmotrite svoje aktivnosti i teren na kojem ćete se kretati kako biste pronašli obuću koja će vam pružiti potrebnu potporu i udobnost.

Sponzorirani članak