+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 28. rujna 2013.
Ažurirano: 16. listopada, 2021.

Kako pomoći djetetu da bolje uči

Print Friendly, PDF & Email

Potvrđeno je kako sudjelovanje roditelja u školovanju djeteta može značajno pomoći u dječjem uspjehu i samopouzdanju. Suradnja škole i roditelja jedna je od ključnih komponenti u postizanju ovog cilja. Roditelji su prirodno prvi i najvažniji učitelji djeteta, oni najbolje poznaju djetetove potrebe, interese i poteškoće, kojih stručnjaci u školi nisu uvijek svjesni. Iako većina roditelja zaista želi biti aktivna u školovanju djeteta, mnogi nisu sigurni u to kako se uključiti, naročito ako rade puno radno vrijeme. Neki od najjednostavnijih načina su redovito sudjelovanje u roditeljskim sastancima i informativnim sastancima za roditelje

Osim toga, možete:

 • posjetiti djetetovu učionicu i upoznati se s djecom u razredu
 • ponuditi se za povremenu ispomoć u školi, ako postoji potreba (npr. u dopunskoj nastavi itd.)
 • pomoći u izvedbi učeničkih aktivnosti, priredbi, npr. sašiti kostime, oslikati pozornicu; doći redovito na školska događanja i priredbe
 • prisustvovati radionicama na razne teme (ako se organiziraju u školi), npr. škola za roditelje, radionice o dječjem razvoju, razvojnim poteškoćama; ili pomoći organizirati radionice, predložiti teme itd.
 • pitati učitelja/učiteljicu direktno o tome kako biste kao roditelj mogli pomoći svom djetetu (npr. čitanje 15 min prije spavanja; 5 matematičkih zadataka dnevno itd.)
 • pitati učitelja/učiteljicu za konkretne materijale (radne listove, bojanke, gotove zadatke) koje biste mogli koristiti kod kuće u pomoći u učenju
 • uključiti se u rad Roditeljskog vijeća, ako postoji u školi, ili se angažirati oko osnivanja istog

Kako pomoći djetetu oko domaće zadaće

Većina učitelja zadaje djeci domaću zadaću kako bi stekla dodatne vještine za koje u okviru nastave nema dovoljno vremena. Domaća zadaća je također prilika za dodatno,  “dublje” i usredotočeno učenje.

 • Nagradite svaki djetetov napredak, koristite puno pohvale, pokažite svojim primjerom kvalitetan rad
 • Saznajte više o vrsti domaće zadaće koju učitelji zahtijevaju, kako se očekuje od učenika da je pripreme, što mogu učiniti ako nešto ne razumiju. Pomozite djetetu tako što ćete podijeliti veće cjeline u manje dijelove.
 • Pomozite djetetu da izradi raspored izrade domaće zadaće kojeg se može lako pridržavati
 • Razgovarajte svaki dan s djetetom o domaćoj zadaći; provjerite je li sve razumjelo i dovršilo; ALI! Ne radite zadaću vi, umjesto djeteta. Od trećeg/četvrtog razreda potičite dijete da samo vodi računa o svojoj zadaći (bez da ga vi podsjećate), i neka vas pita tek ako mu nešto nije jasno.
 • Osigurajte da dijete ima prikladno mjesto za učenje (po mogućnosti negdje u tišini, daleko od ometanja televizora, telefona, glasne muzike…)
 • Ne pretvarajte izradu zadaće u kaznu; neka to bude ugodno i zabavno iskustvo.
 • Ne ispitujte rutinski svaki dan: «Jesi li napravio/napravila zadaću?». Dozvolite djetetu da se samo sjeti i pita vas za eventualnu pomoć (iznimka su djeca s poteškoćama u učenju ili hiperaktivna djeca, koja će trebati više podrške).

 Kako da dom postane dobro mjesto za učenje 

 • Što više hvalite i ohrabrujte dijete
 • Postavite visoke standarde vezane uz učenje i ponašanje; kod kuće i u školi (naravno, ne toliko visoke da bude nedostižni)
 • Naglasite vrijednost rada i postignuća; istaknite prednosti izrade zadaće prije igre (međutim, ne prisiljavajte ga da baš svaki put radi zadaću prije igre – dozvolite im pravo na odluke oko rasporeda vremena).
 • Dogovorite s djetetom neka osnovna pravila vezana uz školu, koja će odgovarati i vama i djetetu
 • Ograničite gledanje televizora na sat do dva dnevno maksimalno; gledajte televizor s vašim djetetom
 • Ne pretjerujte s van-nastavnim aktivnostima (poželjno je da ima jedan redovit hobi izvan škole, ostali neka budu takvi da se mogu vremenski prilagoditi)
 • Kad razgovarate s djetetom o školi, ne budite kritični i kažnjavajući, neka razgovor bude ugodan i pokažite suosjećanje ako je dijete imalo težak dan u školi
 • Pokušajte što češće čitati djetetu nešto što ga zanima, ili zamolite dijete da vama čita. Razgovarajte o knjigama koje vi čitate.

Dodatni koraci koje roditelji mogu poduzeti kako bi pomogli u obrazovanju djeteta

● Čitajte zajedno

Pokazalo se da djeca koja čitaju sa svojim roditeljima kod kuće imaju bolji uradak u školi. Ukoliko ste u mogućnosti, opremite vaš dom s određenom količinom dobrih knjiga, časopisa, novina, čime ćete pokazati da i vi cijenite čitanje. Neka djeca vide da i vi čitate i kako to volite. Vodite ih na izlete u knjižnicu i ohrabrujte ih da imaju svoju vlastitu člansku iskaznicu. Neka vam djeca čitaju i pričaju o knjigama. Pitajte: O čemu se radilo u knjizi? Zašto se lik ponašao na takav način? Što bi lik iz knjige mogao sljedeće napraviti? Djeci naročito puno znači kad im roditelji svakodnevno čitaju prije spavanja. Ovaj mali ritual pridonosi emocionalnoj vezi djeteta i roditelja te razvija kod djece ljubav prema čitanju.

Osmislite i druge načine kako da naučite djecu čarima jezika, riječi, i priča. Pričajte djeci priče o obitelji i kulturi u kojoj žive. Raspravljajte o neobičnim  i novim riječima, čitajte natpise zajedno. Ohrabrujte svoju djecu da pišu pisma bakama i djedovima te ostalim rođacima.

● Uključite se u dječje gledanje televizije

Školski uspjeh se može znatno pogoršati kod djece koja gledaju televiziju više od 10 sati tjedno, ili prosječno više od dva sata dnevno. Roditelji mogu ograničiti količinu gledanja televizije i pomoći djeci da biraju kvalitetnije programe. Roditelji također mogu gledati program zajedno s djecom i raspravljati sa djecom o tome što su vidjeli.

● Održavajte obiteljske rituale i redoviti dnevni ritam obitelji

Pri tom se misli na svakodnevne zadatke, zajedničke obroke te primjerice odlaženje na spavanje u određeno vrijeme. Uspješni učenici često imaju roditelje koji su organizirali obiteljski život i poštuju neke svakodnevne rituale, poput obroka, zajedničkog razgovora, čitanja prije spavanja i sl. Ustanovite redovito vrijeme za domaću zadaću svako popodne ili večer te u tihom, dobro osvijetljenom prostoru potaknite dijete na učenje.

● Pričajte sa svojom djecom i adolescentima – slušajte ih!

Pričajte otvoreno sa svojom djecom, naročito s adolescentima – o svojoj mladosti, o svojim strahovima, o opasnostima droge i alkohola te o životnim vrijednostima. Budite im dobar primjer. Slušajte što vam djeca imaju za reći. Roditelji adolescenata često mogu požuriti s dobronamjernim savjetima ili kritikama, ne saslušavši do kraja svoje dijete, zbog čega se adolescent može zatvoriti i prestati pričati roditeljima o bitnim aspektima svog života. Osobni i povjerljivi razgovori, koliko god ponekad bili neugodni, mogu doslovno spasiti njihove živote.

● Aktivno gradite dobar odnos sa školom

Obitelji koje su informirane o školskom napretku djeteta imaju češće djecu s visokim postignućem. Kako bi i dalje bili informirani, roditelji mogu posjetiti školu ili razgovarati s učiteljem preko telefona. Saznajte imena djetetovih učitelja, ravnatelja i odgajatelja. Pokušajte ostvariti dobru komunikaciju s djetetovim razrednikom. Ponekad ćete možda čuti i neke stvari koje ne biste voljeli, no pokušajte ih shvatiti dobronamjerno, kao učiteljev pokušaj da surađuje s vama i izrazi svoje poteškoće u radu s vašim djetetom.

● Koristite ostale izvore zajednice

U mnogim lokalnim zajednicama djeluju nevladine udruge koje provode kvalitetne programe namijenjene djeci. Programi uključuju kreativne radionice, grupe pomoći, savjetovanje, pomoć u učenju i slične aktivnosti, besplatne za polaznike. Ove aktivnosti omogućuju djeci i njihovim obiteljima da dobiju stručnu pomoć ili kvalitetno strukturirano slobodno vrijeme. Stoga pokušajte saznati koje sadržaje nudi zajednica u kojoj vi živite. Ovo mogu biti spomenute udruge, razne usluge zdravstvene skrbi, pomoć u kući, pomoć u učenju i sl. Obitelji također mogu poboljšati učenje djece zajedničkim odlascima u muzeje, knjižnice, na koncerte te razna društvena događanja

Iz knjige ”Odgajam li dobro svoje dijete” autorica prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander i Ane Karlović