+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 3. listopada 2015.
Ažurirano: 4. prosinca, 2021.

KAMO NA FEŠTU: 16 gastro-događanja u listopadu

Print Friendly, PDF & Email

#1. JESEN U LICI, GOSPIĆ

2.- 4. listopada od 10:00-19:00 sati na Trgu Stjepana Radića

U autentičnoj atmosferi brojni posjetitelji će imati prigodu čuti izvornu narodnu pjesmu, ples ličkog kraja i nastupe kulturno-umjetničkih društava županije, ali i vidjeti izradu proizvoda od gline, bukare, tamburice, pletenje košari, predenje vune i sl.

Na „Jeseni u Lici“ se predstavljaju proizvodi malih poljoprivrednih gospodarstava (proizvodi od mlijeka, pekmeza, meda, sokova, vina, kolača, sira i dr.), malih poduzetnika i svih onih koji proizvode različite prehrambene, uporabne i ukrasne proizvode te na taj način čuvaju tradiciju ličkog kraja.

Vozni red posebnog vlaka HŽ-a: http://www.hzpp.hr/jesenski-izletnicki-vlakovi?p=271

Za djecu do 6 godina vožnja od Zagreba do Gospića je besplatna.

#2. ZAHVALA JESENI, KLANJEC

2.-4. listopada Trg Antuna Mihanovića

U subotu od 14 sati prošećite klanječkim stoljećima: posjetitelje na ulasku na trg dočekuje notar koji izdaje “dozvolu boravka” u Klanjcu, očekuju vas kostimirani šetači, dvorski plesovi, drveni vrtuljak, veliki tradicijski sajam autohtonih domaćih proizvoda, kreativne radionice za djecu, ponuda jela i kolača. Navečer od 19 sati koncert Kavalira.

U nedjelju od 14 sati održava se tradicionalni sajam, u 16 sati počinje predstava za djecu i zabavni program, a od 18 sati koncert Bosutskih bećara.

#3. DANI LIGANJA, CRIKVENICA

2.-3. listopada, centar Crikvenice

Glavni dio raznolikog programa gastro manifestacije je natjecanje ekipa u kuhanju brideta od liganja te gastro fešte uz tradicionalnu primorsku glazbu do 23 sati u subotu. Ribolovno društvo Tuner iz Jadranova organizira i lignjolov.

#4. BELA NEDEJA, KASTAV

4.-5. listopada

To nije samo sajam u čast mladog vina, autohtonoga bijeloga vina Kastavštine – mlade belice, već manifestacija koja oživljava kulturnu baštinu kraja: narodnu predaju, stare običaje, plesove, igre, zanate i druge tradicionalne pučke vrednote smještajući ih u suvremeni kontekst. U Zakonu Grada Kastva iz 1400. godine spominje se sajam starih zanata, a i ove godine čeka nas raznovrsna sajamska ponuda uz brojne ugostiteljske štandove i prateći kulturno-zabavni programi (od 8 sati ujutro do 2 sata poslije ponoći).

#5. KESTENIJADA, HRVATSKA KOSTAJNICA

8.-11. listopad

Osim berbe kestena u šumama koje okružuju Hrvatsku Kostajnicu na Kestenijadi vas očekuje miris pečenog kestenja, slasni kolači, pjesma, ples, izložbe… Programi traju od 10 do 19 sati. Posebni vlak Kesten-cug vozi djecu do 4 godine besplatno, raspored vlakova pogledajte ovdje.

#6. DANI MASLINA, PUNAT

9.-11. listopad

U Punatskim restoranima nudit će se posebna ponuda na bazi maslina i maslinovog ulja. U centru Punta se održavaju degustacije, kuharski-novinarski kup, sajam kolača, organizirat će planinarski pohod-šetnju maslinarskiim putevima i biciklijadu

#7. DANI HRANE I TRADICIJSKIH PROIZVODA ZAGREBAČKE ŽUPANIJE I GRADA ZAGREBA

10.-11. listopada, Boćarski dom

Od 10 do 18 sati održava se sajam poljoprivrednih, prehrambenih i tradicijskih proizvoda i usluga poljoprivrednih proizvođača s područja Zagrebačke županije i Grada Zagreba

#8. BUNDEVIJADA, VRBOSKO

9- 11. listopada

Bundevijada je izložba autohtono uzgojene hrane i običaja Gorskoga kotara. Dva dana program traje od 10 do 18.30 sati, kada možete kušati rijetka i nesvakidašnja jela Gorskog kotara, natjecati se sa svojom bučom u izboru za najtežu, najmanju i najinteresantniju bundevu, birati naj jelo ili slasticu, kupiti proizvode zdrave hrane na štandovima izlagača, uživati u hrani i glazbi u šatoru. Kao posebno iznenađenje održava se Gastroshow – u subotu kuha Srđana Jevtić iz Masterchefa, a u nedjelju već čuveni viškovski mesari – braća Čučković.

#9. SAJAM ZIMNICE I IZLOŽBA AUTOHTONIH PROIZVODA, ZAGREB

16.-18. listopada, Trg bana Jelačića

Sajam okuplja 77 izlagača i poljoprivednika iz cijele Hrvatske sa ponudom tradicionalnih proizvoda za zimnicu. U petak i subotu sajam je otvoren od 8 do 20, a u nedjelju od 8 do 13 sati.

Gljivarenje u Stubakima, 2012.
Gljivarenje u Stubičkim toplicama, 2012. Foto: TZ Stubičke Toplice

#10. GLJIVARENJE, STUBIČKE TOPLICE

11. listopada, Pile

Iz Pila se u 10.30 kreće na branje gljiva, od 12.30 determinacija ubranih gljiva uz stručno predavanje Mladena Strižaka, od 14 sati detustacija gljivarskog i lovačkog kotlića, raznovrsna ponuda tradicijskih kolača i pečenih kestena, švicarskih kobasica, ponuda domaćih proizvoda, izbor najljepše gjlivarske košarice, dječje radionice i nastup tamburaškog sastava Črleni lajbeki. Turistički vlak iz Zagreba besplatno vozi djecu do 14 godina, a raspored vožnji pogledajte ovdje

#11. BUČIJADA, IVANIĆ GRAD

17.-18. listopad

Bučijada je s godinama prerasla u događanje s kojim živi cijeli Ivanić Grad. Okućnice i izlozi ukrašavaju se bučama, bira se najveća, najmanja i najoriginalnija buća, najljepše uređen štand, najbolje slane i slatke bučnice, održava se izložbeno-prodajni sajam ekoproizvoda, posjetitelji mogu kušati i gastronomsku ponudu jela od buča ili uživati u vožnji kočijama i buča-kočijom s Pepeljugom i princem, jahanju ponija i vožnji oldtimer motorima. Za djecu je posebno organizirano posjet eko-dvorištu s bučama, igraonice i radionice s bučama kazališne predstave i izložbe. Izletnički vlak HŽ-a besplatan je za djecu do 12 godina, a raspored vožnji pogledajte ovdje.

Program Bučijade možete pregledati na njihovoj FB stranici: https://www.facebook.com/bucijada/posts/99965907340570

#12. INTERNACIONALNI SAJAM PRŠUTA, TINJAN

17.-18. listopada

Sajam okuplja više desetaka pršutana iz Hrvatske, Italije, Portugala, Španjolske, Slovenije, BiH… koji se ocjenjuju, a posjetitelji, kojih bude i po 20 tisuća, mogu njihove izloške degustirati i kupiti.

#13. GUPČEVA KESTENIJADA, GORNJA STUBICA

14. listopad

Fešta pod nazivom “Mošt rezunec i kostanj pucanec” počinje okupljanjem berača kestena u 9 sati kod Gupčeve lipe i odlaskom u šumu. U 11 sati počinje eko-etno sajam i degustacija mošta, a od 13.30 nastup tamburaša.

#14. MARUNADA, LOVRAN

23.-25. listopada

Glavna fešta u Lovranu odvija se na glavnom trgu (Brajdice). U subotu od 11 do 24, u nedjelju od 9 do 22 orginiziran je zabavni program i ples uz bogatu ponudu jela i pića od kestena na štandovima i u Lovranskim restoranima.

#15. FESTIVAL TERANA I TARTUFA, MOTOVUN

24. listopad

Od podneva do kasnih večernjih sati traje festival koji okuplja mnoštvo proizvođača/izlagača tartufa, proizvoda tartufa, vinari, slastice od vina/terana i proizvodi koji se sljubljuju sa tartufima i vinom. Ulaz je besplatan, a oni koji žele degustirati vina na info punktu mogu kupiti čašu.

#16. SMOTRA ISTARSKIH RAKIJA, HUM

25. listopad

Rakije ocjenjuje posebno sastavljen žiri koji je podijeljen u nekoliko skupina. Po izboru najboljih rakija iz redova biske, medenice, rude, domaće obične, rakije s domaćim travama, šumskim plodovima, šljivovice-krekovice, brinjevače-smričke i voća u rakiji, od 14.30 slijedi degustacija svih rakija za širu publiku, zabavni program i gastro ponuda – maneštra, bakalar i pečeni kesteni. Od 14.30 posjetitelji će moći kušati različite vrste rakija (domaća obična, medenica, šljivovica, biska, rakije s voćem, rakije od šumskih plodova..), te domaća istarska jela. Tijekom degustacije rakija, predviđen je i zabavni program.

Priredila: Agatha Borošak