+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 2. ožujka 2022.
Ažurirano: 2. ožujka, 2022.

Kamo se skloniti i što učiniti u slučaju nuklearne eksplozije?

Print Friendly, PDF & Email

„Kamo se skloniti i što je najbolje učiniti u slučaju nuklearne eksplozije?“, pitanje je koje si postavljamo otkako je prije nekoliko dana Rusija stavila svoje nuklearne snage u stanje borbene pripravnosti. Na službenoj stranici američke vlade namijenjenoj građanima za snalaženje u izvanrednim situacijama (ready.gov) objavljene su kratke i jasne smjernice što učiniti u slučaju nuklearne eksplozije, a u sažetom obliku prijevod tih uputa donosimo u ovom tekstu:

I. Preživjeti tijekom nuklearne eksplozije

Ako je izdano upozorenje o neposrednom napadu, odmah uđite u najbližu zgradu i odmaknite se od prozora. To će vam pružiti zaštitu od ekplozije, vrućine i radijacije.

Kad ste se sklonili na sigurno mjesto, pokušajte držati distancu najmanje dva metra od osoba koji nisu dio vašeg kućanstva i, ako je moguće, nosite masku za zaštitu od COVID-19.

Ako ste za vrijeme eksplozije zatekli na otvorenom, skonite se od eksplozije iza bilo čega što vam u tom trenutku može pružiti zaštitu. Legnite s licem na tlu kako biste zaštitili kožu lica od vrućine i letećih čestica i krhotina. Izbjegavajte dodirivati oči, nos i usta.

Ako ste u vozilu, parkirajte se odmah na sigurnom mjestu, i spustite se dolje, što niže unutar vozila.

II. Potražite sklonište od padavina radioaktivnih čestica iz zraka

Kad prođe udarni val od nuklearne eksplozije, imate 10-tak minuta za pronaći najbolje sklonište u blizini koje će vas zaštititi od padavina radioaktivnih čestica iz zraka. Ovisno o udaljenosti od mjesta nuklearne ekplozije, ta padavina počinje nakon 10-tak minuta iz radioaktivnog oblaka koji se stvori nakon nuklearne eksplozije.

III: Ostanite u skloništu na sigurnom

Ako vas je radioaktivni oblak zatekao na otvorenome, pa su vas zasule radioaktivne čestice, odmah nakon ulaska u sklonište skinite i odbacite vanjski sloj odjeće koji je kontaminiran. Izbjegavajte dodirivati oči, usta i nos. Otuširajte se ako je moguće, ili vodom i sapunom isperite kožu koja je bila nezaštićena i kosu, kako biste isprali radioaktivne čestice koje su evenetualno ostale u kosi.

Ako se ne možete istuširati niti oprati, koristite maramicu ili čistu mokru krpu da obrišete kožu i kosu koje nisu bile pokrivene.

Dezinficijens za ruke ne štiti od radioaktivnih čestica. Za kožu nakon izloženosti radioaktivnim česticama nemojte koristiti vlažne maramice sa dezinficijensom.

Očistite kućne ljubimce koji su bili vani nakon ili za vrijeme padavina čestica iz radioaktivnog oblaka. Nježno im iščetkajte krzno da odstranite čestice radioaktivne padavine i, ako je moguće, operite ih sapunom i vodom.

Nakon nuklearne ekplozije je sigurno jesti i piti zapakiranu hranu ili hranu koja je bila unutar zgrade. Nemojte jesti hranu niti piti tekućinu koja je bila vani nepokrivena i koja može biti kontaminirana radioaktivnim česticama.

IV: Povežite se s drugima

Pratite vijesti službenih vladinih kanala zbog praćenja uputa. Ako se izda uputa da se trebate evakuirati, pozorno slušajte informacije o rutama, sloništima i procedurama.

Ako ste ozlijeđeni ili bolesni slušajte instrukcije gdje i kako možete dobiti medicinsku pomoć. Ako ste u javnom skloništu, odmah o tome da ste ozlijeđeni ili bolesni upozorite osoblje skloništa tako da mogu nazvati hitnu pomoć. Ako trebate hitnu medicinsku, nazovite 112 i recite operateru ako imate COVID-19 ili ako biste mogli biti zaraženi. Ako ste u mogućnosti, prije nego što stigne Hitna pomoć stavite zaštitnu masku za COVID-19 na lice.

V: Pratite službene vijesti

Pratite vijesti službenih vladinih kanala zbog praćenja uputa kada je sigurno izići iz skloništa i kuda treba ići. Ako se izda uputa da se trebate evakuirati, pozorno slušajte informacije o rutama, skloništima i procedurama.

Nakon nuklearne eksplozije mobilni telefoni, tekstualne poruke, televizija i internet mogu imati smetnje ili biti posve nedostupni. Uređaji na baterije, poput ručnih radio prijamnika, funkcionirat će i nakon nuklearne detonacije.

Ako je tehnički moguće javite se obitelji i rođacima, ali nemojte izlaziti iz skloništa sve dok se ne objavi službena informacija da možete izići iz skloništa. Obitelji će se naći zajedno nakon što se službenim kanalima priopći uputa da se može izići iz skloništa.

Ako ste se evakulirali iz mjesta u kojem živite, nemojte se tamo vraćati sve dok vam ne bude službeno priopćeno da je to sigurno.

VI: Koje su moguće posljedice nuklearnih ekplozija?

1. Jaki bljesak nakon eksplozije može izazvati privremenu sljepoću

2. Vrućina i udarni val nakon eksplozije ubijaju ljude i uništavaju građevine u krugu više kilometara od mjesta eksplozije.

3. Izloženost radioaktivnim česticama koje padaju iz radioaktivnog oblaka nastalog nakon nuklearne eksplozije može oštetiti stanice tijela i uzrokovati radijacijsku bolest, u krugu više kilometara od mjesta eksplozije.

4. Elektromagnetski puls nakon nuklearne eksplozije može oštetiti električna postrojenja i elektroniku više kilometara od mjesta nuklearne eksplozije i uzrokovati privremene prekide u radu raznih električnih uređaja, primjerice mobitela.

Izvor: https://www.ready.gov/nuclear-explosion