+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 14. srpnja 2019.
Ažurirano: 5. prosinca, 2021.

Karen i Nick Woodall na predavanju u Zagrebu: “Razvod šteti djeci”

Print Friendly, PDF & Email

Karen Woodall i Nick Woodall su održali predavanje u Zagrebu na temu „Understanding and Working with Children and Families affected by Parental Alienation – Hearing the Authentic Voice of the Child and Intervening to Help Recovery“ (hrv. „Razumijevanje i rad s djecom i obiteljima pogođenim otuđenjem od roditelja: Slušanje autentičnog glasa djece i interveniranje za pomoć oporavku”) u organizaciji Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada ZagrebaUdruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar 7. srpnja 2019. Manipuliranje djecom u razvodu, otuđenje djeteta od roditelja ogroman je problem u cijelu svijetu, tako da je u svibnju 2019. Svjetska zdravstvena organizacija u 11. izdanje Međunarodne klasifikacije bolesti, koja će se početi primjenjivati od 2021. godine, najavila uvesti otuđenje od roditelja kao dijagnostičku kategoriju.

Svoje prvo javno predavanje u Hrvatskoj za stručnjake iz područja mentalnog zdravlja, liječnike, djelatnike policije, odgajatelje, psihologe, suce, odvjetnike… održali su u sklopu svog trećeg posjeta Hrvatskoj, gdje kontinuirano educiraju i superviziraju stručnjake Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba. 

Karen Woodall i Nick Woodall britanski su stručnjaci i međunarodni autoriteti u području rada s djecom i obiteljima u visoko konfliktnim razvodima roditelja te inicijatori Europskog udruženja stručnjaka koji se bave otuđenjem, a njihova je knjiga “Razumijevanje otuđenja od roditelja” protekle godine prevedena na hrvatski i objavljena u izdanju naklade Geromar.

Glavni zaključci na koje su se predavači osvrnuli odnose se na promatranje otuđenja kao emocionalnog zlostavljanja, javnozdravstvenog problema i pitanja zaštite djece, uz naglasak na nužnost zajedničkog djelovanja raznih sektora, posebice pravosuđa, sustava socijalne skrbi i zdravstva.

Predavači su posebnu pozornost skrenuli na moguće zlouporabe članka 12. Konvencije o pravima djeteta te jasno i eksplicitno naglasili da je direktivno pitanje djeteta s kim želi živjeti i prihvaćanje odgovora djeteta kao konačne odluke, kršenje prava djeteta i sudjelovanje u zlostavljanju emocionalne prirode. Na kraju skupa razvila se rasprava te je publika predavačima postavljala brojna zanimljiva pitanja, kako uživo, tako i putem društvenih mreža. Kroz raspravu hrvatskih i međunarodnih sudionika s predavačima, sutkinjom dr. sc. Lanom Petö Kujundžić i psihologinjom Poliklinike Mijom Roje Đapić proizašli su konkretni prijedlozi za unapređenje rada u slučajevima otuđenja.

Uvod u predavanje Karen i Nicka Woodalla napravljen je kratkim filmom “Otuđenje” u kojem je snimljen razgovor s majkom od koje se njezino dijete otuđilo i priklonilo ocu.  “Razvod šteti djeci”, započela je predavanje Karen Woodall iz londonske Klinike za razdvojene obitelji (Family Separation Clinic) istaknuvši kako je do prije nekoliko godina u Velikoj Britaniji ta rečenica bila tabu jer su se mnogi bračni parovi razveli. No, istaknula je da će razvoda uvijek biti, ali je potrebno smanjiti njihov utjecaj na djecu. “To su odluke odraslih ljudi, roditelja, s kojima će se najviše nose djeca.”

Nick Woodall je nastavio te objasnio “trokut odnosa”: “Dijete ima jedinstven odnos s majkom, jedinstven odnos s ocem te njih troje kao obitelj imaju još jednu specifičnu vezu. U razvodu, dijete zadržava odnos s majkom i ocem, ali gubi se njihov odnos kao obitelj te često upravo dijete osjeća da je na njemu da ga održi.”

Dijete, naravno, ne može nositi ovaj teret odnosa i zbog toga nerijetko dolazi do priklanjanja jednom roditelju. “Otuđenje od roditelja je patološko priklanjanje roditelja jednom roditelju”, objasnio je Nick Woodall, dodajući: “To je više priklanjanje jednom roditelju nego odbijanje drugoga.” Odbijanje jednog roditelja – najneprirodnija stvar na svijetu

Prije početka predavanja prikazan je kratki film u kojem je majka bila roditelja od kojeg se dijete otuđilo i ona je iznijela kako se njezino dijete promijenilo, povuklo u sebe te smatra da nema zdrav odnos sa svojim ocem. Predavači su komentirali kako ljubav ne igra ulogu u priklanjaju roditelja nego strah od napuštanja i pritisak da će se to dogoditi stoga dijete bira jednog roditelja kako bi izbjeglo potencijalno napuštanje od oba.

Nick Woodall je objasnio da je djetetovo odbijanje jednog roditelja “najneprirodnija stvar na svijetu” jer su roditelji djeci biološki predodređeni kako bi se brinuli o njima te dijete osjeća strah i sram ako odbija svojeg roditelja.  Zašto se dijete odlučuje na otuđenje od roditelja? Strah od napuštanja je izrazito naglašen u ovom odnosu, a dijete će se prikloniti “moćnijem” roditelju. “Nerijetko je slučaj da se dijete prikloni primjerice ocu koji je nasilan prema majci jer sami ne žele doživjeti sudbinu majke pa biraju očevu stranu”, objasnio je Nick Woodall.

Otuđeno dijete je zlostavljano dijete

Otuđenje od roditelja je proces i posljedica manilupacije Karen Woodall je istaknula problem otkrivanja otuđenja roditelja jer ponekad naizgled roditelji koji su puni ljubavi, razumijevanja te mogu biti uzor drugim roditeljima su zapravo koristili manipulaciju kako bi dijete odbilo drugog roditelja. Uz to, postoje i različiti stupnjevi otuđenje jer svako je dijete jedinstveno pa tako i oblik i intenzitet mogu biti drugačiji. Važno je naglasiti da je otuđenje od roditelja “proces i posljedica psihološke manipulacije djeteta”, drugim riječima to je vrsta “emocionalnog zlostavljanja”. Otuđeno dijete je zlostavljano dijete.

Cijelo predavanje u trajanju 2 sata i 53 minute na engleskom možete pogledati na YouTube linku ovdje: