+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 26. listopada 2022.
Ažurirano: 18. studenoga, 2022.

Martinje 2022: Kamo na feštu vina u Hrvatskoj i Sloveniji

Print Friendly, PDF & Email

Blagdan Sv. Martina, zaštitnika vinograda, vinara i vinogradara već se slavi stoljećima. Priređuju se ceremonijalne fešte s prigodnim bakanalijama, posebno u vinorodnim krajevima sjeverne Hrvatske i Slovenije. “Biškup” krsti mošt, daje mu ime vino, a zatim slijedi opće veselje uz puno zabave, dobroga jela i, naravno, vina.

Ove godine blagdan Svetog Martina 11. studeni 2022. pada u četvrtak, ali slavlja su iz praktičnih razloga u dane vikenda. Dakle, to su ove godine subota i nedjelja 12. i 13. studenog. U nastavku donosimo neke najave Martinja u Zagorju, Međimurju, Podravini, Slavoniji, Istri, Primorju, Zagrebu i okolici te u Sloveniji gdje se ta slavlja nazivaju – Martinovanje

Grb općine Sveti Martin na Muri
Grb općine Sveti Martin na Muri

Sveti Martin na Muri: Natjecanje u kuhanju Svetomartinskog vinskog gulaša

Počnemo s najmartinjskijom općinom u Hrvatskoj, Svetim Martinom na Muri. To se vidi već na općinskom grbu: guska koja u kljunu drži grozd. Otkud guska? Iz one legende prema kojoj sveti Martin nije htio biti biskupom pa se sakrio među guske. A ove su ga svojim gakanjem odale. Kako je Martin ipak postao biskup, guske sada izdaju plaćaju glavom. Postale su glavno jelo za Martinje, s mlincima.

Evo što za Martinje priprema grad Svetog Martina na Muri. Čini se da ipak štuju svoje zaštitni znak s grba, pa je glavno jedno sasvim drugo jelo. Naime, u subotu 12. studenoga održava se kod Skelarske kuće natjecanje u kuhanju Svetomartinskog vinskog gulaša. Mjesta ima za 40-tak ekipa po tri člana. Kotizacija je 200 kuna, prijave se primaju do 30. studenog na telefon 040/868-619 ili e-mail: info@svetimartin.hr Ekipa dobije kotlić (mora ga vratiti), drva i osnovne namirnice. Pripreme počinju u 10.30, a kuhanje u 11.00. Najbolja tri gulaša nagrađuju sponzori a mogu ih kušati – svi, sve dok šeflja ne zastruže po dnu. Nakon toga je velika zabava s “bogatim kulturno-zabavnim programom”.

Vuglec Breg kod Krapine: Meso iz banjice, guska s ražnja i dimljena svinjska pečenka iz paca

Iz Vuglec Brega u Škarićevu kod Krapine javljaju da će krštenje mošta biti 11. i 12. studenog s početkom u 19 sati. Martinjske špelancije vodi Biškup Cesargradski, uz zagorske mužikaše. Martinjski aranžman uključuje dobrodošlicu uz mošt i pečene kestene pri baki Rozi a martinjska večera ima tri slijeda: meso iz banjice, gusku s ražnja i dimljenu svinjsku pečenku iz paca. Prilozi su krumpir iz krušne peći, mlinci, crveno dinstano zelje, hajdina kaša, i na kraju pečeni štrukli i štrudla od jabuka. Aranžmana bez noćenja je 350 kun,a a s noćenjem i doručkom 795 kn po osobi. Kontakt: telefon 049 345 015, e-mail: info@vuglec-breg.hr, web: www.vuglec-breg.hr

Martinje u Novom Marofu
Martinje u Novom Marofu /Foto: www.novi-marof.hr

Novi Marof: Krštenje mošta prema Križevačkim štatutima, sajam, kotlovina i degustacija mladog vina

I ove godine Udruga vinogradara i voćara Pinta organizira Martinje v Marofu, koje počinje u subotu, 12. 11. 2022. u 10 sati kod KC Ivan Rabuzin.

Krštenje mošta prema Križevačkim štatutima predvodi ceremonijal meštar Krunoslav Čolo iz Varaždina, a članovi udruge pripremaju degustaciju mladog vina, kotlovine i kostanja. Predstavit će se i članovi Udruge čija su vina osvojila prestižnu nagradu Decanter. Održat će se i Martinjski sejem na kojem će se predstaviti novomarofski OPG-i sa svojim proizvodima. Za zabavu je zadužen glazbeni sastav Fiškali.

Ivanec: Planinarsko martinje, krštenje mošta, posjet vinskim podrumima na Ivanečkoj planinarskoj obilaznici

“Ivanečko planinarsko Martinje” se organizira uz potporu Grada Ivanca u organizaciji planinarskog društva, restorana “BVB”, Hotela “Orion” i niza kleti i vinogradarskih podruma udruženih u Udrugu vinara i vinogradara “Peharček”. Planinarsko druženje počinje u 9 ujutro u subotu 12. studenog 2022., s time da svaka planinarska grupa može birati svoj vlastiti program prema željama i mogućnostima svojih članova, a Planirarski klub Ivanec im dodjeljuje vodiče i prateće osoblje. Kotizacija je 10 kn po osobi.

Na programu su:

 • Posjet Muzeju planinarstva u Ivancu, razgled Grada
 • Odlazak na dio „Ivanečke planinarske obilaznice“, dolazak u neki od dogovorenih vinskih podruma (postoji i mogućnost prijevoza). Svaki objekt prima od 10-20 gostiju, individualno se posvećuje svakoj grupi, priređuje različitu ponudu tradicionalne i autohtone hrane uz vina iz vlastite proizvodnje. „Brankina klet“, objekt kapaciteta 30 gostiju ( kotlovina i isključivo domaće vino, 75 kuna po osobi). Svaka od kleti ima posebni ugođaj i različitu ponudu. U ponudi je degustacija 3 mlada vina (mošta uz sir, kruh) i jedan topli obrok (pečenka ili roštilj uz prilog) po izboru domaćina. Uz hranu na 4 osobe dolazi litra vina i mineralna voda. Sva druga konzumacija po vlastitom je izboru gostiju u dogovoru sa domaćinom. Kotizacija navedenog programa 75,00 kuna.
 • Uspon na Ivanščicu uz vodiče „Planinarskog kluba Ivanec“
 • Martinjska večera uz zabavni program u restoranu „BVB“ Ivanec s početkom u 17 sati: – krštenje i blagoslov mladog vina, neizostavna degustacija mladog vina u vinskom „reštu“, uz živu glazbu, glumačku družinu “Komedijaši” iz Stažnjevca i obilje dobre zabave, kao i prigodni gastronomski užitak uz meni i popularne cijene vina. Piće dobrodošlice (domaći aperitiv), juha (vrganji, krumpir, kaša) glavno jelo (zagorsko pečenje, krumpir, dinstano zelje, domaći mlinci, domaći kruh od kopriva), desert (pita od jabuka). I to nije sve, dolazi i odojak, devenice, salata… Po prvi puta kao iznenađenje i “slatki stol” (gibanek, luparek, makovnjača, štruklji…) !
  Cijena kompletnog programa je 150,00 kuna po osobi!
 • Martinjska večera u Hotelu “Orion” uz ceremonijal krštenja mošta: – zagorska juha ( hajdina kaša, špek, gljive, krumpir), meso s roštilja (pečenice, carsko, čevapi, pileći ražnjići), pileći bečki odrezak, restani krumpir, povrće na maslacu, salata miješana, štruklji. Piće u neograničenim količinama (vino, mineralna, sokovi – cola, fanta, juice)!
  Cijena programa 150,00 kuna po osobi!
 • Za sve one koji žele produžiti svoj boravak u ivanečkom kraju, odnosno prethodna noć im je bila previše „naporna“, također imamo rješenje, Hotel “Orion” nudi smještaj u svojim sobama po cijeni od 150,00 kuna po osobi s uključenim doručkom!
 • Za sve one koji će noćiti, “Planinarski klub Ivanec” ima spremljen plan i za nedjelju, nakon doručka, odlazak u Prigorec i uspon na vrh Ivanščice (ili nešto niže do prijevoja i skretanja na stazi preko Mrzljaka), te silazak na drugu stranu do planinarskih domova Belecgrad ili Majer, gdje će Vas čekati prijevoz.

Prijave i dodatne informacije na tel. 098 928 84 13 ili 091 763 46 55.

Eko-imanje Bolfan Vinski Vrh, Hraščina: tiblica, hrustavac od čvaraka i hrena, dimljeni sir sa špekom…

Eko-imanje Bolfan iz Hrašćine priređuje Martinjsku večeru u petak 11. studenog i Martinjski ručak u subotu 12. studenog 2022. Evo menija: najprije tiblica, hrustavac od čvaraka i hrena i dimljeni sir sa špekom, zatim bistra juha s raviolima punjenim mesom i povrćem, pa glavni jelo teleće pečenje s krumpirom i korjenastim povrćem, pečeni lungić s gljivama i ječmena kaša s kremom od poriluka, te složena salata s preljevom od mladog mošta. I na kraju desert – kolač od buče s kremom od kestena i redukcijom od vina. Cijena menija po osobi: 220 kuna (29,20 eura). Pozivnice vas čekaju na web adresi
https://www.bolfanvinskivrh.hr/martinje-bolfan-vinski-vrh-2022

Martinje u Kutjevu: Dan otvorenih podruma i Martinjski obred već ovaj vikend – 5. studenoga

Kako najavljuju na web portalu kutjevačke turističke zajednice, u subotu 5.11. je Dan otvorenih podruma i to u 14, 16 i 18 sati. Sudjeluju vinarije Kutjevo, Bodugrajac, Soldo, Svitok, Sontaki, Perak, Tandara i Škoro. Istoga dana u 9,00 je na Trgu graševine okupljanje planinara uz slavonski doručak, a u 10.00 kreće se na planinarski izlet. U nedjelju 6. studenog u 13,30 je Martinjski sajam uz tamburaški sastav De Gotho, a u 14,00 ispred crkve kreće povorka na blagoslov mošta. U 15,00 je Martinjski obred uz Vinskog biskupa i zabava uz tamburaški sastav Bisernica i Nevera band.

Martinje u Požegi: Obred krštenja mošta uz vinskog biskupa i nastup Požeških tamburaša

Ovogodišnja manifestacije započinje ujutro 12. studenog 2022. prigodnim jesenskim sajmom, s vinskim kućicama uz besplatno kušanje vina i OPG štandovima na kojima se nude domaći suhomesnati proizvodi, famozni kulen i njegova seka, šunka, slanina … A i sokovi i domaći čajevi, med, i slastice, te rukotvorine i suveniri. Nastupaju tamburaški sastava DeGotho, učenici požeških osnovnih škola, folklorni ansambl Požega i KUD-a Požeška dolina. Obred krštenja mošta uz vinskog biskupa, održat će se u predvečernjim satima uz nastup Požeških tamburaša. U suradnji s HPD Gojzerica i HPD Sokolovac organiziran je izlet Požeškom gorom Martinjskim putem.

Jastrebarsko: Martinjska procesija i tamburaši u nekadašnjoj svetojanskoj kuriji grofa Erdodyja

Klet “Šumski dvor” obitelji Kolarić iz Ivančića kod Jastrebarskogna rubu parka prirode Žumberak poziva na martinjsku procesiju 12. studenoga od 13 sati kada se pripremaju gulaš i roštilj za goste, a od 15 sati nadalje nastupaju tamburaši. Sjedeće mjesto treba rezervirati na mob. 095 560 63 10 ili samo dođite na feštu s naljepšim pogleom na jaskanske brege u kakvom su nekoć uživali i grofovi Erdody jer je klet u nekadašnjoj njihovoj svetojanskoj kuriji.

Pogled s terase kleti Šumski dvor u Svetoj Jani
Pogled s terase kleti Šumski dvor u Svetoj Jani / Foto: FB Šumski dvor

Ivanić-grad: Martinjska fešta u hotelu Sport uz sarmu i patku s mlincima
Aranžmane za proslavu Martinja u Ivanić-gradu nudi tamošnji hotel Sport, a evo ponude s cjenikom:

Martinje u Hotelu Sport 2022 - jelovnik

Crikvenica: Degustacija vina i krštenje vina od 9 ujutro u centru mjesta

Crikvenička tradicionalna proslava Martinja održat će se 11. studenog u centru na Crikveničkom trgu uz more, s početkom u 9,00 sati. O protokolu krštenja vina kao i ostalim sadržajima brine Udruga vinogradara, vinara i maslinara “Sveta Lucija”. Posjetitelji će moći degustirati vino članova Udruge.

Martinje u Crikvenici
Martinje u Crikvenici / Foto;: PR

Momjan: Međunarodna smotra muškata i otvoreni podrumi momjanskih vinara

Zaštitnik malog istarskog povijesnog gradića Momjana upravo je Sveti Martin. Smješten sjeverno od Buja, nedaleko od granice sa Slovenijom, Momjan se posebno ponosi svojim jedinstvenim slatkim muškatom. Naravno, tu su i malvazija i poznati istarski teran. I ove godine momjanski vinari pozivaju za Martinje posjetitelje u svoje podrume da kušaju njihova vina. Da podsjetimo to su: Kozlović, Markežić, Prelac, Sinković, Clai, Činić, Bassanese, Celega. Održava se i tradicionalna međunarodna smotra “Vitrina muškata”, u kojoj sudjeluju brojni proizvođači tog vina iz Istre, Slovenije i Italije. Najboljima se dodjeljuju medalje i titule Muškatira, znak vrhunskog postignuća.

Pitoreskni vinogradi Santa Lucia vinarije Kozlović u Momjanu
Pitoreskni vinogradi Santa Lucia vinarije Kozlović u Momjanu / Foto: www.kozlovic.hr

Sad smo već blizu granice pa ako vas privlače harmonika, polke i slovenski puhački melos, evo par ponuda “martonovanja” u deželi.

Ljubljana: Velika subotnja fešta na ulicama i trgovima staroga grada

U subotu 12. studenog 2022. sveti Martin se slavi na ulicama i trgovima starog grada Ljubljane uz mnoštvo štandova s ponudom slovenskih vinara, hranom i prikladnim programom. To je ujedno i uvertira za 24. Slovenski festival vina koji će se 17. i 18. studenog održati u Cankarjevom domu. Ulaznice su već u pretprodaji. Više na linku: https://ljubljanskavinskapot.si/

Ljubljanska vinska pot Martinje 2022
Ljubljanska vinska pot Martinje 2022

Martinovanje u Mariboru: Glavna fešta u Sloveniji s 20 000 posjetitelja

Najveća slovenska proslava Martinja održava se već tradicionalno u Mariboru. Fešta okupi 20.000 ljudi, a ove će se godine održavati u petak 11. studenog od 11:11 do 22 sata navečer, s različitim programima na 6 lokacija u gradu. Glavna je fešta na gradskom trgu Leona Štukelja gdje će se na štandovima moći kušati vina iz vinorodnog kraja slovenskog Podravja, uz tradicijonale štajerske specijalitete i zabavni program u kojem nastupaju: Pihalni orkester Pošta, Malečniški brači, Prisrčniki, Poskočni muzikanti
i Karneval band. Više informacija na linku: https://www.visitmaribor.si/si/kaj-poceti/dogodki-in-prireditve/vsi-dogodki-in-prireditve/5927

Ptuj: Ptujska vinska kraljica, Martinova vinska tržnica i Martinova gradska kuhinja u centru grada

Martinovanje će u najstarijem slovenskom gradu s najstarijom slovenskom kleti Ptuju biti 11. studenog na glavnom mjesnom trgu i okolnim ulicama. Počinje u 10:30 otvorenjem Martinove vinske tržnice, Martinove gradske kuhinje i Martinove Art promenade. U 11:11 je svečano otvorenje Martinja i krunidba ptujske vinske kraljice i blagoslov vina. U 12 sati nastupa Komorni muški zbor Ptuj. Glavna fešta kreće od 15 sati kada počnu Vinske vinogradarske igre uz glazbeni program i martinova zabava s Dejanom Vunjakom i bendom Brendijeve Barabe. U Ptuju će sljedećih dana biti niz vinskih događanja od manifestacije “Vino nije voda” do kušanja vina u starim gradskim tunelima ili u hotelu Mitra, pa tematska večera na Martinje u Dominikanskom samostanu… Više na linku: https://visitptuj.eu/dozivite-ptuj/aktualni-dogodki/martinovanje-2022/

Kopar: Degustacija vina u najvećem slovenskom vinskom podrumu Vinakoper

Najveći slovenski vinski podrum Vinakoper u Kopru organizira poseban program predstavljanja vina vinara slovenske Istre i proslave Martinja u četvrtak 10. studenog 2022. s početkom u 17 sati. Ulaznica je 25 eura, a uključuje degustaciju i zalogaje iz restoracije Kogo. U subotu od 19 sati počinje večera u restoraciju Kogo, s vođenom degustacijom vina Vinakoper. Cijena po osobi je 60 eura. Više informacija na linku: https://www.vinakoper.si/sl/martinovanje-2022

U obližnjem selu Marezige s pogledom na koparski zaljev fešta počinje u počinje u petak 11. studenoga u 18 sati, uz degustaciju vina vinara slovenske Istre i domaća jela: kruh iz krušne peći, istarsku platu, domaći sir, bakalu (bakalar), pršut s palentom, domaće, pancetu, pečene kestene … a raspoloženje diže i Puhački orkestar Marezige. U Marezigi se nalazi fontana vina.

Uz sve ovo mnoštvo je restorana i hotela, i u Sloveniji, a posebno širom vinorodne kontinentalne Hrvatske, kao i u većim gradovima, koji nude svoj program Martinja.

Za inspiraciju proslave Martinja evo i jedne od martinjskih vinskih litanija:

OSLOBODI NAS!
Od praznih bačvi
Od popucanih obruča
Od peronospore
Od tuče i nerodne godine
Od tudoma i lošega vina
Od pajdaša vodopije
Od praznih kleti
Od policije na cesti
Od ciroze jetre
Od preslabega gemišta
Od malog prihoda
Od lude babe i babjeg jezika
Od premalih čaša
Od prevelikih cena
Od ženske papuče
Od zločeste punice…

Posebno valja paziti na završnicu: “Krstil bu mošta, Vinček se bu zval, zbog njega pajdaš mnogi v grabi bu spal”. Da to ne bi baš tak loše završilo, valja imati trezvenog vozača ili pošteno odspavati, pa tek onda voziti. Jer, svi pokušaji da policija bude pokrovitelj Martinja, propali su. Iako neki od njih više ili manje slave Martinje, nisu baš svi zakleti trezvenjaci. Ali, služba je služba a družba je družba.

Ovo možda niste znali o Svetom Martinu i Martinju

Sveti Martin bio je rimski legionar, vinogradar i ljubitelj vina a prije svega dobar čovjek. Uvijek je najpotrebitijima bio spreman pomoći. Poslije vojne službe zaredio se i potom je izabran za biskupa. Umro je 11. studenog 397. godine pa se slijedom toga slavi Martinje. Osim vinara i vinograda sveti Martin je zaštitnik države Francuske, te vojnika, konjanika, izliječenih alkoholičara, uzgajivača konja i gusaka, Švicarske papinske garde, te mnogih mjesta u Europi i Hrvatskoj.

Hrvatsko Martinje upisano je u Registar zaštićene kulturne nematerijalne baštine, i već se više od 20 mjesta priključilo velikom putu “Via Sancti Martini”. Prvo je 2007. godine bilo Dugo Selo – grad martinske baštine.