+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 27. listopada 2022.
Ažurirano: 1. siječnja, 2023.

Predstavljen edukativni strip o pčelama “Pčelica Pipa i Točkica” za djecu i odrasle

Print Friendly, PDF & Email

Strip “Pčelica Pipa i Točkica” kroz razgovor djevojčice Točkice i Pčelice Pipe objašnjava važnost pčela za okoliš i blagodati pčelinjih proizvoda za ljudsko zdravlje, proces nastajanja meda i društvenu strukturu pčelinjaka. Autor stripa je Ivan Bračić, inovator i čelni čovjek tvrtke PIP za preradu i oplemenjivanje pčelinjih, ilustratorica je Zrinka Ostović, a uz nih su na promociji stripa u Tehničkom muzeju 25. listopada 2022. govorili i ravnateljica muzeja Markita Franulić te predsjednica Hrvatskog apiterapijskog društva dr. sc. Gordana Hegić.

Ivan Bračić s edukativnim stripom o pčelama
Ivan Bračić s edukativnim stripom o pčelama “Pčelica Pipa i Točkica”

Inspiracija za strip bila je unučica Ivana Bračića Eva, a a njena znatiželjna pitanja u stripu postavlja djevojčica Točkica, a odgovore joj daje Pčelica Pipa. PIP će Knjižnicama grada Zagreba donirati dio primjeraka stripa, a u planu je i donacija stripa gradskim vrtićima i dječjim bolničkim odjelima. Strip će se također diseminirati i u hrvatskim ljekarnama kako bi se kroz veći doseg povećala osviještenost o važnosti i vrijednosti konzumacije meda i pčelinjih proizvoda.

Ivan Bračić se već dugi niz godina posvećuje edukaciji građanstva o pčelama i pčelinjim proizvodima, pa je tako PIP Tehničkom muzeju prije 24 godine donirao tri staklene košnice s pčelama o kojima i danas skrbi, a dio su muzejskog postava o poljoprivredi. Staklene košnice imaju mali tunel koji pčelama omogućuje slobodni izlet u gradsku prirodu.

“U relativno malo riječi i s dosta originalnih likova rekla bi da ovaj strip čini esenciju mudrosti i znanja koja je potrebna svakom čovjeku (i djeci i odraslima) kao temelj za poznavanje pčela i pčelinjih proizvoda, za razvoj ljubavi prema pčelama, razumijevanja pčelarstva te poznavanje svijeta biljaka i pčela što se jednom riječju zove apikultura”, rekla je dr. sc. Gordana Hegić, predsjednica Hrvatskog apiterapijskog društva na predstavljanju stripa “Pčelica Pipa i Točkica”.

Djevojčica Eva je Točkica u slikovnici
Mala Eva na promociji edukativnog stripa u kojem je inspiracija za Točkicu

Fotografije: Gordana Hegić