+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 26. svibnja 2023.
Ažurirano: 28. studenoga, 2023.

NOVO IZDANJE: Razvod roditelja u očima djeteta: Priručnik za podršku djeci rastavljenih roditelja

Print Friendly, PDF & Email

Ugledni hrvatski psiholozi prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, prof. dr. sc. Predrag Zarevski i Mia Roje Đapić napisali su knjigu za djecu i mlade čiji su roditelji razvedeni ili je proces njihovog razvoda u tijeku: “Razvod roditelja u očima djeteta: Priručnik za podršku djeci rastavljenih roditelja”.

Koliko djece i mladih koji prolaze kroz proces razdvajanja svoih roditelja točno ima ne znamo sa sigurnošću, ali znamo da ih ima sve više. U prijašnjim je generacijama biti dijete rastavljenih roditelja bilo nešto rijetko, drugačije, a danas zasigurno svatko od nas poznaje barem nekoliko djece čiji roditelji više nisu zajedno.

Posljednjih se godina razvodi približno svaki treći brak, a rastaju se i mnogi parovi koji imaju djecu izvan institucije braka. Znanstvena istraživanja i svakodnevna klinička praksa pokazuju da je djeci i mladima u toj situaciji često potrebna podrška u razumijevanju promjena koje se događaju, tuđih i vlastitih emocija, kao i u nalaženju načina kako si pomoći.

Prvi dio knjige uključuje pitanja djece rastavljenih roditelja na koja su autori pokušali dati odgovore te su i izdvojili najvažnije poruke

Drugi dio knjige zamišljen je kao radna bilježnica, dijalog između autora i malih i mladih čitatelja, a vezano za teme koje su autorima kao važne preporučila djeca – pomagači u pripremi ovog priručnika: Moje emocije; Što da radim kada mi je teško; Mali tečaj iz pozitivne psihologije; Majstori komunikacije: kako razgovarati; Halo, tata / Halo, mama; Neželim birati strane ni biti „poštar“. 

Knjiga “Razvod roditelja u očima djeteta” obraća se:

• tebi čiji se roditelji razvode ili su se već rastavili

• vama koji se rastajete ili ste se već rastali, a želite biti podrška svojoj djeci

• vama koji imate dijete rastavljenih roditelja u svojoj obitelji, susjedstvu ili među prijateljima i želite mu/joj biti oslonac

• vama koji susrećete djecu rastavljenih roditelja u svojoj učionici, igraonici, ambulanti ili na nekoj drugoj radnoj adresi, a želite se podsjetiti što im je potrebno

IZ RECENZIJA:

U ovom priručniku je na zanimljiv, dijaloški i interaktivan način predstavljen problem velikog broja djece razvedenih roditelja i načini kako se oni sami mogu suočiti s takvom situacijom i olakšati ju, dobiti odgovore na pitanja koja ih muče. Međutim ovaj priručnik može poslužiti kao pristup i pomoć u radu stručnjacima koji rade s djecom čiji se roditelji razvode ili su već razvedeni, on može doprinijeti razumijevanju analiziranog fenomena i unaprjeđenju savjetodavnog, terapijskog i preventivnog djelovanja.

prof. dr. sc. Vesna Bilić

Autori su etablirani eksperti u području rada s djecom. S njihovim bogatim znanjem i kliničkim iskustvima oni veoma uviđavno adresiraju iskustvo djeteta koje je suočeno s roditeljskim razvodom i ohrabruju djecu na osobni rast. Osobne priče djece koja su već prošla kroz proces roditeljskog razvoda su poseban doprinos u stvaranju ovog priručnika. Njihova pitanja, misli i iskustva pomoći će drugoj djeci da prepoznaju, normaliziraju i izraze svoje emocije na primjeren način.

doc. dr. sc. Sara Jerebic

Ovaj priručnik se ne zaustavlja na postavljanju pravih pitanja i davanju odgovora, dapače. Ide korak dalje, dublje, potiče na introspekciju, samopomažuća ponašanja i djecu stavlja u poziciju aktivnih stručnjaka za svoj unutarnji svijet umjesto pasivnih promatrača sudbine, što je izuzetno važno svima nama, posebno onda kada se osjećamo bespomoćnima.

izv. prof. dr. sc. Mirko Lukaš