+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 25. lipnja 2024.
Ažurirano: 3. srpnja, 2024.

POZIV: Okusi i mirisi mora – kulinarske radionice soljenja ribe i pripreme ribarskog brudeta od srdela

Print Friendly, PDF & Email

Okusi i mirisi mora naziv je promocije tradicijskih jela u sklopu 16. smotre regate tradicijskih barki na jedra koja se održava od 12. do 14. 7. 2024. na rivi u Mošćeničkoj Dragi. U nedjelju navečer od 19 do 21 sat radionice održavaju Udruga Palagružam koja predstavlja jela i pića sa područja UNESCO geoparka Viški arhipelag, i Ekomuzej Mošćenička Draga.

Riva ispred Kuće od mora u Mošćeničkoj Dragi
Riva ispred Kuće od mora u Mošćeničkoj Dragi u kojoj je prikazan tradicijski način života ovdašnjih ribara/ Foto: Leon Tiska

Palagružani će održati kulinarsku radionicu „Papin brujet“ na kojoj će prikazati spavljanje tradicionalnog ribarskog brudeta pripremljenog od srdela, a kojeg su komiški ribari ponudili i papi Aleksandru III čiji je brod bio na putu za Veneciju, ali je zbog nevremena 13. ožujka 1199. godine morao pristati na Palagružu. Komiški su ga ribari ugostili i priredili mu večeru. Bio je to prvi papinski posjet Hrvatskoj. Nakon Palagruže je posjetio još Vis, Zadar i Rab.

Domaćini iz Ekomuzeja Mošćenička Draga održat će radionicu „Ča su jili naši stari: Slana riba na salatu i lešo kompir“, na kojoj je prikazati kako se soli riba.

Uz ove gastro radionice mediteranske prehrane koja je upisana u Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva i smatra se najzdravijom prehranom na svijetu, na rivi se održava i degustacija kvarnerskih vina, a sve uz primorsku glazbu i evergrine do kasne večeri.

Piše: Leon Tiska

*Serijal tekstova “Što jedemo, što pijemo” na portalu Dobar život objavljuje se uz potporu Agencije za elektroničke medije sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija