+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 6. ožujka 2016.
Ažurirano: 23. studenoga, 2021.

PROLJETNI ŠAFRAN: Otporna trajnica koja traži sunce

Print Friendly, PDF & Email

Proljetni šafran (lat. Crocus vernus, eng. spring crocus) trajnica je u vrtu koja procvate rano u veljači, ne smeta mu ako još ima i snijega, i cvate do svibnja. Kao samonikla biljka šuma i livada bijele je i plave boje, dok su kultivari šafrana većeg cvijeta i bogatijih boja: osim bijelih i plavih, nalazimo još i ljubičaste, ružičaste i žute šafrane, te bijele prošarane ljubičastim.

Proljetni šafran u cvatu, žuti kultivar u vrtu
Proljetni šafran u cvatu, žuti kultivar u vrtu Snimila: Snježana Ivić Gerovac

Proljetni šafran ne treba miješati sa šafranom od čijeg se tučka dobiva dragocjeni začin: začinski šafran, lat. Crocus sativus koji cvate najesen, ima drugačije oblikovan, veći i širi cvijet sa intenzivno žuto-crvenkastim tučcima koji su znatno dulji od latica cvijeta (što kod proljetnog šafrana nije slučaj).

Šafran u proljeće, uz rub šume
Šafran u proljeće, uz rub šume Snimio: Miroslav Antolčić

Sadnja lukovica

Kao proljetni ukras cvjetnjaka ili kamenjara sade se kultivari šafrana, čije se lukovice prodaju u vrtlarijama. Sade se na jesen, na ocjedito, pa i pjeskovito tlo, na sunčanom mjestu. Sunčeve zrake potaknut će šafran na rano izbijanje i cvatnju. Za tmurnoga dana i u sjeni cvjetovi se neće otvarati. Prvi izbijaju listići, koji izgledaju poput vlati trave, sa karakterističnom uzdužnom, središnjom bijelom crtom. Potom iz lukovice raste stapka na kojoj se otvara jedan cvijet.

Šafran u vrtu, početak cvatnje
Šafran u vrtu, početak cvatnje Snimila: Snježana Ivić Gerovac

Za jednom posađene lukovice više ne trebate posebno brinuti – okopajte i prignojite na proljeće. Otporni su na niske temperature, šire se razmnožavanjem iz matične lukovice, pa prilikom sadnje među lukovicama predvidite dovoljno prostora. Dubina sadnje neka bude 5-8 cm, a međusobni razmak po 12-15 cm.

Piše: Agatha Borošak
Snimila: Snježana Ivić Gerovac i Miroslav Antolčić