+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 20. svibnja 2013.
Ažurirano: 5. siječnja, 2022.

U POVRTNJAKU: Koje su biljke dobri susjedi – zaštitnici

Print Friendly, PDF & Email

Združivanje biljaka jedan je od prirodnih načina zaštite bilja, nastalo kao rezultata dugogodišnjeg rada i iskustva vrtlara. Evo koji su najčešći dobri parovi u povrtnjaku:

SALATA I ROTKVICA 

Ove dvije vrste povrća jedna uz drugu uspijevaju izrazito dobro. Salata će također dobro uspijevati s koprom, graškom, porilukom korabom, radičem, lukom ili rajčicom. Nemojte je saditi blizu celera ili peršina jer uz njih ne raste tako lijepo.

Salata posađena uz luk Snimila: Snježana Ivić Gerovac

MRKVA I LUK 

Mrkva i luk zajedno na gredici zaustavljaju napad mrkvine odnosno lukove muhe koja može uništiti cijeli urod. Mrkvini dobri susjedi su i salata, radič, češnjak, kopar, poriluk ili rajčica.

KUPUSNJAČE I KADULJA 

Aromatične biljke, kao kadulja, ružmarin, timijan i mažuran svojim mirisima iritiraju kupusnog bijelca. Uz ove biljke ovaj štetni leptir neće naći kupusnjače i neće moći odložiti svoja jaja. Kupusne muhe će također zbog njihovog jakog mirisa izbjegavati sve vrste kupusnjača koje bi inače rado napale.

JAGODE I PORILUK ILI ČEŠNJAK

Jagode su podložne gljivičnim oboljenjima pa lako obole od, primjerice, sive plijesni. Sva gljivična oboljenja jagoda mogu se spriječiti ako se između jagoda posadi poriluk. Također će koristiti i češnjak ili luk kozjak.

KORABICA I CRNI KORIJEN

Korabica i crni korijen su dvije vrste koje izrazito dobro štede prostor dok zajedno rastu.Tako dok se koraba razvija treba nadzemni prostor, a crni korijen ide u dubinu. Ovakvo združivanja i jednom i drugom povrću omogućuje i zdrav rast.

KRASTAVCI I CIKLA

I ove dvije vrste se vole. Krastavci se mogu sijati i s koprom, češnjakom, kupusnjačama, celerom, salatom ili lukom. Nepoželjni susjedi krastavcima su radič, rotkvica i rajčica. 

KUPUS I GRAŠAK

Razvoj i rast kupusa se harmonizira s graškom. Kupus kao susjede podnosi i grah, mahune, krastavac, salatu, poriluk, radič, špinat i rajčicu. Loši su mu susjedi mrkva, luk i češnjak. Kupus svake godine posadite na drugoj gredici.

ŠPINAT I CELER

Iznimno zdravo združivanje nastaje pri zajedničkoj sadnji špinata i celera. Jaki miris celera odbija sve značajnije štetočine. Špinat i celer se također dobro slažu s kupusnjačama, korabicom, visokim grahom i rajčicom.

 Piše i snimila: Snježana Ivić Gerovac