+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 29. kolovoza 2019.
Ažurirano: 30. studenoga, 2021.

UPISI U TIJEKU: Tečaj apiterapija i apiturizam

Print Friendly, PDF & Email

Treću godinu za redom, u Zagrebu se održava tečaj APITERAPIJA – PROIZVODNJA I KORIŠTENJE PČELINJIH PROIZVODA  u organizaciji Hrvatskog apiterapijskog društva. S obzirom da s diplomom položenog tečaja apiterapije pčelari mogu proširiti svoju osnovnu djelatnost na turističku te aplicirati na natječaje za potpore Ministarstva turizma, prema rokovima raspisivanja tih natječaje tečaj započinjemo već krajem kolovoza, u subotu 31. 8. 2019. Zbog iznimnog ranije početka tečaja apiterapije, rokovi upisa bit će produženi, tako da se prijaviti možete i u rujnu.

U praksi pokazalo da je teško razdijeliti pčelarstvo, pčelinje proizvode, apiterapiju, apiinhalacije i apiturizam, posebice kod pčelara kojima je to primarna djelatnost. Većina polaznika tečaja se želi osim apiterapiji posvetiti i apiturizmu i izgradnji kušaonica i edukativnih kušaonica pčelinjih proizvoda, te mogu aplicirati na natječaje za potpore iz područja turizma i zdravstvenoga turizma.

U nastavku navodimo i potpore  iz sektora turizma koje su zanimljive i pčelarima jer se podržava razvoj novih i inovativnih turističkih proizvoda u destinaciji, internacionalizaciju poslovanja, održivi razvoj, diversifikaciju ponude, korištenje novih tehnologija i druge aktivnosti u cilju podizanja konkurentnosti turističkog gospodarstva.

Potpore iz sektora turizma zanimljive pčelarima koji djelatnost prošire na apiterapiju i apiturizam

KONKURENTNOST TURISTIČKOG GOSPODARSTVA – KTG 2019 i to:

 Mjera A3 (ostali ugostiteljski objekti za smještaj),

 Mjera A4 (obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo – OPG)

 Mjera B (razvoj posebnih oblika turizma)

Logičnim redosljedom potrebno je prvo steći potrebnu edukaciju i diplomu na tečaju apiterapije i apiturizma, registrirati djelatnost pri nadležnim institucijama te nakon toga aplicirati na natječaj za potpore.

Konkretni ciljevi programa sukladni su sa Strategijom razvoja turizma RH do 2020. godine i pripadajućim akcijskim planovima i nacionalnim programima vezanim za razvoj malog i srednjeg poduzetništva, unapređenje ponude malih obiteljskih hotela, održivi razvoj (zeleni turizam) i razvoj posebnih oblika turizma (zdravstvenog, kulturnog, cikloturizma, nautičkog, kongresnog, ruralnog). Uz glavni cilj – povećanje atraktivnosti i konkurentnosti hrvatskog turizma, Program treba doprinijeti ostvarenju i slijedećih strateških ciljeva turističkog razvoja:
– poboljšanju strukture i kvalitete smještaja
– novom zapošljavanju
– realizaciji novih investicija
– povećanju turističke potrošnje
– razvoju turizma na turistički nerazvijenim područjima
– produljenju sezone do cjelogodišnjeg turizma.

Tečaj je namijenjen i pčelarima za unaprijeđivanje prodaje pčelinjih proizvoda u direktnom kontaktu s kupcima

Tečaj je namijenjen i pčelarima koji svoje proizvode prodaju na kućnom pragu, raznim sajmovima, tržnicama i slično te su u stalnom i direktnom kontaktu s kupcima. Kupci često puta traže puno detaljnije informacije o pčelinjim proizvodima i njihovom korištenju koje pojedini pčelari ponekad pogrešno ili nerealno interpretiraju (primjerice da med od medljike nema peludnih zrnaca te ga mogu konzumirati i osobe alergične na pelud, ili da med u sebi ne sadrži vodu) što je doista u najmanju ruku nistinito i netočno.

Iz dosadašnjeg iskustva, polaznici tečaja su mladi pčelari koji žele da im pčelarstvo bude osnovna djelatnost koju nadograđuju kvalitetom ponude, proširenjem proizvodnje i raznim uslužnim djelatnostima (apiinhalacijama, masažom medom, izradom suvenira, slastica isl).

Kako je organiziran tečaj apiterapije i  apiturizma

Tečaj počinje pismenim ispitom i provjerom predznanja polaznika s ciljem što jasnijeg uvida u određene cjeline koje je  potrebno detaljnije obrazložiti i prezentirati s ciljem što kvalitetnije edukacije. Zatim slijedi teorijski dio nastave uz kratke radionice i demonstracije, po želji polaznika može se u proljeće organizirati i posjet vrtu aromatičnog i ljekovitog bilja uz stručno vodstvo; pismeni ispit provjere znanja, izrada seminarskog završnog rada uz prezentaciju, te praktične radionice tehnologije proizvodnje matične mliječi, skupljanja peluda, skupljanja pčelinjeg otrova, uzgoja matica za vlastite potrebe uz iskusne pčelare mentore-praktičare. Moderna apiterapija temelji se na čvrstim znanstvenim dokazima te jasnim standardima struke. I dok se često u praktičnoj prezentaciji pčelinjih proizvoda krajnjim korisnicima (potrošačima) koriste stare i neprovjerene informacije koje su ponekad neistinite i znanstveno neutemeljen, Hrvatsko apiterapijsko društvo ima za cilj korektno promovirati apiterapiju i pčelinje proizvode;  educirati svoje članove kao i dio zainteresirane javnosti  suradnjom s medijima, apiterapijskim savjetovalištima na raznim pčelarskim događanjima, radio emisijama isl.

Teme koje ćemo obrađivati na tečaju namijenjene su stručnjacima raznih profila: liječnicima, ljekarnicima, nutricionistima, veterinarima, biokemičarima i farmaceutima, proizvođačima i distributerima pčelinjih proizvoda, pčelarskim udrugama i udrugama potrošača, djelatnicima wellness i kozmetičkih centara koji žele ponuditi nove proizvode i usluga u svome području  rada;  pedikerskim i frizerskim salonima koji u svome radu žele koristiti pčelinje proizvode kao novi oblik usluge; kuharima i slastičarima koji žele proširiti svoja znanja iz primjene pčelinjih proizvoda u zdravoj prehrani i gastronomiji,  sanitarnim inžinjerima i svim stručnjacima koji se bave navedenim temama. Kroz radionice i vježbe polaznici će naučiti kreativno razmišljati, razviti organizcijske sposobnosti, komunicirati s klijentima i rješavati eventualne probleme te će na taj način tečaj Apiterapije obogatiti i vaše kompetencije a ne vam dati samo formalno znanje.

Tečaj je namijenjen kao dopuna već postojećem znanju i vještinama a sam program nastave osmišljen je kao nadogradnja znanja iz različitih stručnih i praktičnih segmenata s ciljem napredovanja u struci. Kroz praktični dio nastave polaznici će se upoznati s najčešćim kritičnim točkama u proizvodnji pčelinjih proizvoda te u izradi preparata, a steći će i znanje kako realizirati vlastitu ideju. Nakon završenoga tečaja članovi imaju mogućnost sudjelovanja na simpoziju o apiterapiji, održavati razna apiterapijska savjetovališta, radionice idr. Sada postoji mogućnost da svi koji žele nauce o blagotvornom učinku pčelinjih proizvoda na ljudski organizam te na taj način pomognu sebi i svojima najbližima u očuvanju zdravlja i podizanju kvalitete života. Također, kupci postaju sve više informirani i educirani stoga je svakako poćželjno da i pčelari prate taj nivo edukacije koji Vaši kupci očekuju.

Nakon boljega upoznavanja s tematikom polaznici najčešće dobiju ideje za nove proizvode i usluge te se na samome tečaju upoznaju sa Zakonskom regulativom i mogućnostima realizacije.

Novost od ove godine je i mogućnost stručne podrške za apliciranje na razne vrste natječaja za bespovratne potpore iz područja poljoprivrede, turizma i sl.

Upisi i način plaćanja

Tečaj se održava u Zagrebu na adresi Lopatinečka 17 (Vrbani) subotom od 12:30 do 19 sati prema rasporedu koji će biti objavljen na web stranici www.api-had.hr. Broj polaznika je ograničen, cijena tečaja iznosi 3.500 kn, plativo u 3 rate (1500 kn prilikom upisa i početka tečaja i 1 000 kn rujan ili listopad te 1000 kn studeni). Tečaj je ponekad sufinanciran od strane lokalnih institucija, u određenom postotku ili u cjelosti pa se raspitajte i o takvim mogućnostima podrške. Dodatne informacije mogu se dobiti na e-mail ghegic@gmail.com ili na telefon 01 6181 600 svaki utorak od 12-14 sati.

Piše: dr. sc. Gordana Hegić mag.ing.agr., predsjednica Hrvatskog apiterapijskog društva