+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 30. ožujka 2023.
Ažurirano: 21. travnja, 2023.

CVJETNICA U ŽMINJU: Izbor najbolje pince, turnir u tucanju, peče se najveća pinca na svijetu…

Print Friendly, PDF & Email

I ove se godine u Žminju na Cvjetnicu (Uličnicu), u nedjelju 2. travnja 2023. održava tradicionalna priredba Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće. Priredba se održava Zad kaštela, a počinje u 13:30 h. Održavaju se natjecanja za najbolju pincu (uskršnjeg slatkog kruha), najukusnijih uskršnjih kolača, najljepše ukrašenih uskršnjih jaja, turnir u tucanju (sudaranju, pičenju) jajima pri čemu pobjednik dobiva za nagradu špaletu pršutane Jelinić (istarski specijalitet sušene svinjske lopatice u papru).

Istarske pince - Istrijanske pinci Žminj

Za sudjelovanje u izboru najbolje pince, najboljih uskrsnih kolača i najljepših uskrsnih jaja treba se prethodno prijaviti: preko TZ Žminj na mail: tzzminj@zminj.hr ili na mobitel 091 184 6251; ili kod Sare Mužine na mail: sara.muzina@gmail.com ili nazvati na mobitel 091 959 1553. Za prijavljene pince i kolače treba napisati recept, te pince, kolače i jaja za natjecanje treba donijeti u nedjelju između 11 i 13 sati organizatoru priredbe na mjesto zbivanja – Zad kaštela.

Održavaju se i radionice za djecu s kreativnim oslikavanje uskršnjih jaja i pletenjem vjenčića od maslinovih grančica. Posebno je privlačan sajamski dio priredbe, gdje će se nuditi tradicionalna blagdanska jela i pića iz cijele Istre: kobasice, panceta, ombolo, špalete, pince, kolači, vino …

Svoj dan imat će u nedjelju i poznati istarski specijalitet od vina – istarska supa, te posebno prilagođena „žminjska supa” sa dodatkom prepečene pince. Gosti Žminja iz Grobnika dolaze sa svojim kukujanskim presnacom, tradicijskim jelom Grobinštine.

No, najuzbudljiviji dio priredbe je tradicionalna priprema i pečenje najveće pince na svijetu. Priprema je promotorica tradicijske gastronomije Žminjanka Zdenka Jakus, koja iz godine u godinu obara vlastiti rekord. Posljednji je iz 2019. kada je zamijesila i ispekla pincu tešku 30 kilograma i promjera 80 centimetara. Čim Zdenka Jakus u nedjelju izvuče svoju novu mega-pincu iz čerepnje, pa kad se pinca ohladi i uredno poslika za povijest, moći će se i kušati.

Naravno bit će tu i ostale zabave. Nastupaju žminjski vrtićki mališani, učenice i učenici osnovne škole, žminjske mažoretkinje i sastav Kraineri.

Zdenka Jakus na slici desno, foto facebook
Zdenka Jakus na slici desno, promotorica tradicijske gastronomije s prošlom rekordnom pincom