+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 29. siječnja 2019.
Ažurirano: 13. prosinca, 2021.

Knjiga Znanost i umjetnost odgoja: “Stručno, relevantno, znanstveno, enciklopedija ljubavi…”

Print Friendly, PDF & Email

Svečana promocija knjige „Znanost i umjetnost odgoja – Praktični priručnik o suvremenom odgoju za roditelje i odgojitelje“ prof. dr. sc. Gordane Buljan Flander i suradnika u izdanju Geromara, koju su napisala 32 autora koji rade ili su u nekom periodu radili u Poliklinici za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i na Hrabrom telefonu, održana je jučer u prepunoj dvorani Stare gradske vijećnice u Zagrebu.  

Uz većinu autora, promociji su prisustvovali brojni uzvanici: zamjenica Gradonačelnika Zagreba dr. sc. Jelena Pavičić Vukičević, izaslanica Predsjednice Renata Margaretić Urlić, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, rektor Zagrebačkog sveučilišta prof. dr. sc. Damir Boras i rektor Zagrebačke katedrale mons. Josip Kuhtić, pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, te brojni drugi predstavnici ministarstava, Grada Zagreba i stručnjaci koji rade s djecom.

Uzvanici na promociji knjige Znanost i umjetnost odgoja
Uzvanici na promociji knjige Znanost i umjetnost odgoja
Grupa stručnjaka autora tekstova u knjizi Znanost i umjetnost odgoja
Grupa stručnjaka autora tekstova u knjizi Znanost i umjetnost odgoja
Gordana Buljan Flander i Ivana Portolan Pajić
Gordana Buljan Flander i Ivana Portolan Pajić

Prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander o potrebi da se napiše ovakva knjiga o odgoju

Događanje je počelo filmom „I ovo smo mi“ Odbora mladih Poliklinike koji prikazuje česte patnje mladih u današnjem društvu, kojima je potrebna podrška roditelja i stručnjaka.Film članova Odbora mladih Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba koji smo pogledali iskren je, potresan i snažan, kao što je i 18 000 priča djece naših pacijenata u ovih 16 godina. Patnja djece obvezala nas je pokušati pronaći način da do nje ni ne dođe, da djeca rastući imaju ono što im najviše treba – ljubav, podršku, razumijevanje, oslonac, poticaj i nekoga bezuvjetno svog  – sigurnost u svakom izazovu odrastanja. Kao naš odgovor na ova promišljanja došla je knjiga koju danas predstavljamo – rekla je u uvodnom govoru ravnateljica Poliklinike, prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander i dodala:

– Nastojali smo da ova knjiga bude upravo takav oslonac i poticaj svakoj odrasloj osobi koja ju uzme u ruke, svakom roditelju i obitelji koja ju pusti u svoj dom. Nadamo se da će naše stručno iskustvo kroz jednostavan jezik i suvremen pristup odgoju pomoći djeci i njihovim odraslima sigurnije i sretnije rasti zajedno. Dragi prijatelji, od srca vam hvala na podršci, u ime svih 32 autora, 3 urednice te brojne djece i obitelji na čiji će život ova knjiga, nadamo se, ostaviti trag… Zahvalit ćemo i izdavaču, nakladi Geromar, za veliki trud u nastanku, a posebno opremi ove knjige.

Jelena Pavičić Vukičević
Jelena Pavičić Vukičević

Zamjenica Gradonačelnika: “Praktični i stručni savjeti, ali i relevantni znanstveni okviri

– Hvala prof. dr. sc Gordani Buljan Flander koja nas je danas ovdje okupila i koja je cijeloj hrvatskoj javnosti omogućila ovaj priručnik kao njegova urednica, da malo dublje i  malo bolje prodremo  u sve one tajne koje djetinjstvo i adolescencija nose sa sobom, a koje su ponekad i nešto što smo i sami proživjeli,  ali smo nažalost to zaboravili – kazala je u svom govoru zamjenica Gradonačelnika dr. sc. Jelena Pavičić Vukičević te dodala:

– Ja sam bila jedna od onih privilegiranih koji su mogli ovaj priručnik vidjeti netom poslije objavljivanja, a uoči promocije. Malo sam u njega zavirila, nešto sam i pročitala i moram priznati da su ilustracije doista divne, da će se u ovome priručniku doista naći štivo za svakoga . Svaka obitelj koja drži do sebe, svaka obitelj koja svakog svog člana drži jednakopravnim, a to se posebno odnosi na djecu, vjerujem da će posegnuti za ovim priručnikom, vjerujem da će u njemu pronaći ne samo praktične i stručne savjete, već i relevantne znanstvene okvire. Ovo je veliki uspjeh za prof. dr. sc. Buljan Flander, isto tako za cijelu Polikliniku i za cijelu zdravstvenu djelatnost u Gradu Zagrebu. Na to smo jako ponosni i zahvalni – rekla je na kraju i čestitala svima koji su sudjelovali u pripremi ove knjige.

Gordana Buljan Flander i Renata Margaretić Urlić
Gordana Buljan Flander i Renata Margaretić Urlić

Savjetnica Predsjednice: “Žao mi je da priručnik nije izašao puno ranije, kad sam bila mlada majka”

– Meni je jedino žao što priručnik nije izašao puno ranije, kad sam bila mlada majka, jer naravno da smo se svi našli u situaciji i svi smo imali tu rečenicu „kada bi postojao neki recept za roditeljstvo, kada bi postojao neki priručnik za roditeljstvo…“ – rekla je, među ostalim, izaslanica Predsjednice Renata Margaretić Urlić.

Gordana Buljan Flander i Mirna Šitum
Gordana Buljan Flander i Mirna Šitum

Akademkinja Mirna Šitum: “Najprikladnije bi bilo reći da je ovo enciklopedija o ljubavi”

Akademkinja Mirna Šitum  je napisala predgovor knjizi „Znanost i umjetnost odgoja“. Svoje obraćanje okupljenima započela je sljedećim riječima:

– Draga glavna urednice, cijenjeni autori ovog dijela kojeg su skromno kvalificirali kao priručnik, a po mojoj slobodnoj akademskoj procjeni to bi u najmanju ruku trebao biti udžbenik, jedna znanstveno-umjetnička monografija o ljubavi, a najprikladnije bi bilo reći enciklopedija o ljubavi.

U svom je emotivnom govoru akademkinja zaključila:

– Kada je riječ o knjigama, u njima ne smijemo tražiti recepte o roditeljstvu. U njima trebamo tražiti kako ćemo u slabosti reagirati da ne narušimo povjerenje i povezanost sa svojim djetetom, a ponekad i kako ćemo stvarno razumjeti što se događa u našem djetetu. U knjigama ne trebamo tražiti savjete o ljubavi. Konačno, knjiga “Znanost i umjetnost odgoja” nas uči kako roditeljstvo pomaže uspostaviti nježne spone našeg djeteta s ostatkom velikog svijeta.

Recenzenti Predrag Zarevski i Vesna Bilić na promociji knjige Znanost i umjetnost odgoja
Recenzenti Predrag Zarevski i Vesna Bilić na promociji knjige Znanost i umjetnost odgoja

Recenzentica prof. dr. sc. Vesna Bilić: “Zahvaljujem prof. dr. sc. Gordani Buljan Flander jer je sa svojim timom ponovo učinila nešto važno, veliko i konkretno za dobrobit djece”

O knjizi su potom govorili recenzenti  prof. dr. sc. Vesna Bilić i prof. dr. sc. Predrag Zarevski.

– U ovo naše vrijeme je jako teško biti roditelj. Vjerojatno je to uvijek bilo teško, a danas je zahtjevno više nego ikada. Razlog tome je što imamo jako puno suodgajatelja, nisu roditelji jedini odgajatelji. Drugo, izloženi smo moru informacija, koje su neprovjerene, često netočne, na društvenim mrežama, na forumima, čak zbunjuju roditelje. Ne znamo što je od toga stvarno, i možemo li se sukladno tome ponašati. Zato je izuzetno važno da se napisala jedna ovakva knjiga kakva je “Znanost i umjetnost odgoja” i da zapravo na neki način prevenira neke loše postupke koji nas dovode u situaciju da se djeca moraju liječiti cijelog života od lošeg djetinjstva, a i roditelji silno pate zbog nekih svojih krivih postupaka – kazala je prof. dr. sc. Vesna Bilić. – Zato zahvaljujem prof. dr. sc. Buljan Flander jer je sa svojim timom ponovo učinila nešto važno, nešto veliko i ono što mene fascinira, nešto konkretno za dobrobit djece pružajući pomoć njihovim roditeljima. Zaista je važno kad želite pomoći djeci pomoći njihovim roditeljima. Roditelji imaju i ljubav i dobre namjere, ali je potrebno ponekad i znati kako bi kvalitetno usmjeravali djecu i pomogli im da odrastu u zdrave ljude. Iako je ova knjiga prioritetno namijenjena roditeljima i budućim roditeljima, što je jako važno, procjenjujem da će ona biti jako zanimljivo štivo i za sve ostale stručnjake koji se bave djecom, s različitih aspekata. Vjerujem da će potaknuti odgovornost odraslih i doprinijeti razvoju zdrave i sretne djece, ali i zadovoljnijih roditelja.

Recenzent prof. dr. sc. Predrag Zarevski: “90% roditeljstva treba biti znanje, a ova knjiga nudi to korisno znanje”

Prof. dr. sc. Predrag Zarevski osvrnuo se posebno na temu odgovornog roditeljstva:

– Po mojoj prosudbi je tema odgovornog roditeljstva bila vrlo zanemarena u našem društvu, zbog dva potpuno kriva stereotipa. Prvi je “I moji roditelji nisu ništa pročitali o tome, pa što mi fali!” A druga je: “Ljubav je dovoljna”  Je, ljubav je jako važna, ali nije dovoljna… Neki ljudi su prirodno dobri roditelji, glazbenici, prijatelji, ali 90% roditeljstva treba biti znanje, a ova knjiga nudi to korisno znanje.

Izvršna urednica knjige Mia Roje Džapić
Izvršna urednica knjige Mia Roje Džapić

Izvršna urednica Mira Roje: “Knjiga prenosi naše znanje i iskustva, uz puno podrške i razumijevanja za roditelje”

Izvršne urednice knjige su psihologinje Poliklinike Mia Roje i Tea Brezinšćak. Okupljenima se obratila Mia Roje:

– Meni je kao urednici bilo jako važno da ova knjiga ne daje instant savjete i rješenja. Isto tako ne osuđuje i ne proziva roditelje. Ona prenosi znanje i iskustva, ali to čini uz puno ljubavi, podrške i razumijevanja za roditelje, istovremeno dajući vrlo jasnu strukturu. A to je upravo ono što uvijek kažemo roditeljima i odgojiteljima, da djeca trebaju nježno vodstvo kroz njihov razvoj.

Dječji odbor Poliklinike govori svoje dojmove o knjizi Znanost i umjetnost odgoja
Dječji odbor Poliklinike govori svoje dojmove o knjizi Znanost i umjetnost odgoja

Najmlađe recenzentice – članice Dječjeg odbora Poliklinike

Potom su pred govornicu izašle djevojčice iz Dječjeg odbora Poliklinike, kao  najmlađe recenzentice knjige u kojoj su posebno zastupljene  dječje poruke odraslima, njihovi crteži i pisma. Pročitale su svoje dojmove o tome što knjiga poručuje roditeljima:

  • “Brinite se više o našem ponašanju nego o ocjenama”
  • “Mislite na naše osjećaje – budite ponosni na svoju djecu”
  • “Provodite vrijeme s djecom, pazite svoju djecu, volite svu svoju djecu jednako, pružite djeci ljubav” “
  • Poštujte svoju djecu, poštujte prava djece, ohrabrujte svu svoju djecu čak i kad pogriješe, podržite djecu u onome što vole i u onome što ih zanima, ali u granicama normale”
  • “Potičite svoju djecu, pružite svojoj djeci ono što im je potrebno, djeci su bitni prijatelji i obitelj”
  • “Roditelji,  i vama ponekad treba podrška, slobodno ju potražite”
Govori mama Stela iz Roditeljskog odbora Poliklinike
Govori mama Stela iz Roditeljskog odbora Poliklinike

Iskustvo mame Stele iz Odbora roditelja Poliklinike

Ispred Odbora roditelje Poliklinike govorila je mama Stela koja je podijelila svoje iskustvo dolaska u Polikliniku:

– Prvo što su me naučili u Poliklinici prof. dr. sc. Buljan Flander, dr. Domagoj Štimac i svi koji su imali zadovoljstvo raditi s nama, je da ja ne moram biti savršeni roditelj nego jedino isključivo dovoljno dobar roditelj. Teško je naći tu mjeru, ali oni su nama pomogli da nekako relaksiramo cijelu situaciju. I uvijek je tu ta Poliklinika koja će vas usmjeriti i koja će vam pokazati kojim putem ići. Zašto? Danas u 21. stoljeću putem interneta postoji čitav niz informacija, smjernica, konvencija, zakona, pozitivnih i drugih propisa, i ostalih standardnih operativnih postupaka kako odgojiti svoje dijete. Međutim, što sam više čitala ja sam bila sve zbunjenija. I trebao mi je netko tko će me uzeti za ruke i reći: “Ovaj je put OK i samo idi i nastavi dalje”, što je temelj, ljubav i potpora vašem djetetu. Teško je, ne kažem da nije, ali mogu naglasiti da se u Poliklinici većinom bave uobičajenim stresnim životnim situacijama, ne moraju to biti teške životne traume. Bave se adolescencijom kao čudovištem za sebe, pobunom djeteta, neprihvaćanjem djeteta u razredima, poteškoćama djeteta , gubitkom u obitelji, tugom i rastavom braka…

Promociju su svojim nastupima uljepšala i djeca-glazbenici, brat i sestra Dino i Karla Miklaužić.

FOTOGALERIJA:

Piše: Agatha Borošak

Snimio: Robert Valai