+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 4. lipnja 2024.
Ažurirano: 5. lipnja, 2024.

Najbolje rezultate u liječenju debljine i pretilosti daje grupna lifestyle terapija

Print Friendly, PDF & Email

Najnoviji podaci o pretilosti u Hrvatskoj i smjernice za rješavanje tog problema izneseni su na skupu Hrvatske udruge za smanjenje šteta po zdravlje (HaRPH) održanom u Školi narodnog zdravlja Andrija Štampar. Predstavljeni rezultati prvog nacionalnog istraživanja o navikama i stavovima dugogodišnjih pušača i te najnoviji podaci o pretilosti u Hrvatskoj. I pušenje i pretilost rizični su faktori za brojna oboljenja, a mogu se uspješno prevenirati.

„Pušenje i debljina su biohevioralni čimbenici za razvoj najučestalijih nezaraznih bolesti poput kardiovaskularnih bolesti, šećerne bolesti i malignih tumora. Aktivnosti koje se poduzimaju trebaju biti zasnovane na znanstvenim spoznajama, a kad prevencija nije moguća, a rizično ponašanje je i dalje prisutno, potrebno je primijeniti aktivnosti usmjerene na smanjenje šteta po zdravlje“, rekla je prof. dr. sc. Slavica Sović.

20,7% djece u Hrvatskoj ima prekomjernu tjelesnu masu, a 15,4% debljinu

Prema posljednjim podacima HZJZ-a iz 2021./2022. o uhranjenosti djece po regijama, koje je iznijela prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender, 20,7% djece u Hrvatskoj ima prekomjernu tjelesnu masu, a 15,4% debljinu.

Prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender
Prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender /Foto: HARPH

 „Po pitanju debljine nemamo prave sustave koji mogu pomoći pacijentima, prepušteni su snazi svoje volje“, rekla je prof. dr. sc. Vranešić Bender. Istaknula je kako je važno krenuti s adresiranjem problema debljine od djetinjstva jer tu počinju problemi:

 „Mlade generacije žive nezdravije, pri čemu se kao najveći problemi ističu sjedilački način života, provođenje više od dva sata dnevno pred ekranima, kao i manjak sna, uz nepravilnu prehranu“, naglasila je Vranešić Bender.

Nedovoljna svijest o debljini kao bolesti

Prema EHIS istraživanju (EHIS, European Health Interview Survey – europska zdravstvena anketa) iz 2019. godine, čak 41,3% ispitanika u Hrvatskoj ima prekomjernu tjelesnu masu, dok 23,0% boluje od pretilosti. Gotovo svaki drugi muški ispitanik (49,5%) ima prekomjernu tjelesnu masu, dok je taj postotak kod žena 35,1%. 

„Ono što brine je da je debljina kao bolest neosviještena u liječničkoj praksi, manje od 1% se ta dijagnoza koristi iako govorimo o više od 30% pacijenata koji imaju prekomjernu tjelesnu masu“, naglasila je prof. dr. sc. Vranešić Bender.

Debljina uzrokuje brojne bolesti, od čega se posebno ističe dijabetes koji je na četvrtom mjestu zabilježenih smrti u Hrvatskoj, a više od 350.000 ljudi u Hrvatskoj boluje od dijabetesa.

Najbolje rezultate u liječenju debljine i pretilosti daje grupna lifestyle terapija

U liječenju debljine i pretilosti potreban je strukturiran i sveobuhvatan pristup, tzv. lifestyle terapija koji uključuje sudjelovanje stručnjaka raznih profila (kineziologa, psihologa, nutricionista, internista/pedijatara) kako bi se postigla uspješna lifestyle intervencija, pri čemu najbolje rezultate daje grupna terapija. Pristup je to koji se koristi, u primjerice, skandinavskim zemljama gdje se pokazao uspješnim i gdje pacijenti prvo prolaze kroz ovakvu vrstu terapiju te se samo u slučajevima neuspjeha razmatraju druge opcije kao što je farmakoterapija.

Prikaz grupne lifestyle terapija iz prezentacije prof. dr. sc. Darije Vranešić Bender
Prikaz grupne lifestyle terapija iz prezentacije prof. dr. sc. Darije Vranešić Bender

Preporuke Hrvatske udruge za smanjenje šteta po zdravlje za smanjenje štete po zdravlje na području debljine su:

Kod postojeće pretilosti treba smanjivati štetu izbjegavanjem stigmatizacije te korištenjem adekvatne terminologije (ne debela osoba nego osoba s pretilošću), definiranjem debljine kao bolesti, a ne voljne kategorije.

Aktivnosti treba usredotočiti se na poboljšanje kvalitete prehrane i važnosti povećanja tjelesne aktivnosti umjesto promicanja gubitka mase.

Potrebno je razvijati politike koje podržavaju zdrave navike, kao što su subvencije za voće i povrće ili ograničenja reklamiranja nezdrave hrane djeci, poboljšanje pristupa sigurnim i prikladnim mjestima za šetnju ili vožnju biciklom.

Potrebno je identificirati osobe s pretilošću koje imaju dominantnu psihološki uzrok bolesti te pružiti odgovarajuću psihološku i psihijatrijsku podršku i potporu.

Piše: Leon Tiska

Agencija za elektroničke medije

*Serijal tekstova “Što jedemo, što pijemo” na portalu Dobar život objavljuje se uz potporu Agencije za elektroničke medije sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija