+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 5. lipnja 2024.
Ažurirano: 5. lipnja, 2024.

Svjetski dan sigurnosti hrane 2024: Budimo spremni na sve

Print Friendly, PDF & Email

„Spremni na neočekivano“ (engl. Food safety: prepare for the unexpected), u slobodnom prijevodu na hrvatski „Budimo spremni na sve“, slogan je ovogodišnjeg Svjetskog dana sigurnosti hrane koji se obilježava 7. lipnja 2024, u suorganizaciji Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i UN-ove agencije za poljoprivredu i hranu (FAO). Tema je pripravnost na zdravstvene rizike vezane uz konzumaciju hrane – od malog incidenta u lokalnom dućanu do međunarodnih kriza s obzirom na globalizaciju opskrbe hranom gdje je potrebno uspostaviti veoma opsežnu kontrolu dugačkog puta od izvora hrane do stola.

Kako se navodi u informacijskom biltenu Svjetske zdravstvene organizacije do incidenata u sigurnost hrane može doći slučajno, zbog neadekvatne kontrole, zbog prevara s hranom, ili zbog prirodnih nepogoda, nestanka energije, poplava, a jasno je da sigurnost hrane može biti i dio terorističkog djelovanja ili specijalnog ratovanja..

WHO naglašava sljedeće brojke:

Svake godine 1 od 10 ljudi u svijetu oboli kao posljedica konzumacije kontaminirane hrane.

Uzročnik više od 200 bolesti je zagađena hrana.

Djeca mlađa od 5 godina ugrožena su skupina kod 40 posto bolesti koje se prenose hranom.

Kako se suočavati s incidentima u području sigurnosti hrane?

Preporuke Svjetske zdravstvene organizacije i FAO-a su da državne vlasti mogu raditi na razvijanju nacionalnih kriznih planova vezano uz sigurnost hrane, mogu povećati nadzor i koordinaciju dionika, te unaprjeđivati komunikaciju s proizvođačima hrane i javnošću. Pravovremena, točna i otvorena informacija svim dionicima, uključujući zdravstvene djelatnike, medije i javnost pomaže očuvati povjerenje u opskrbu hranom i prevenirati daljnje širenje bolesti uzrokovanih zagađenom hranom, savjetuje WHO.

Proizvođači hrane mogu unaprjeđivati svoje planove upravljanja sigurnošću hrane, dijeliti iskustva i međusobno surađivati u području sigurnosti hrane i unaprjeđivati načine kako komuniciraju s potrošačima. Potrošači hrane svakodnevno donose odluke o izboru hrane koju će konzumirati te se mogu educirati o tome kako da reagiraju i kako da prijave incidente sa sigurnošću hrane.

Okrugli stol u Osijeku u organizaciji Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) uz podršku Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) te tehničku podršku Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) u povodu nacionalnog obilježavanja ovogodišnjeg Svjetskog dana sigurnosti hrane organizira 10. lipnja 2024. godine u 11:00 sati u Osijeku, na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Osijek (Aula Magna) okrugli stol pod nazivom „Sigurnost hrane: Spremni na neočekivano“.

Panelisti su doc. dr. sc. Darja Sokolić, ispred Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, prof. dr. sc. Krunoslav Capak ispred Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Tomislav Kiš ispred Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, Gordan Jerbić ispred Državnog inspektorata RH i prof. dr. sc. Mirjana Turkalj ispred Dječje bolnice Srebrnjak.

Zainteresirani za sudjelovanje mogu se prijaviti mailom na: konferencija@hapih.hr

Svjetski dan sigurnosti hrane 2024: Spermni na sve, program Okruglog stola u Hrvatskoj
Svjetski dan sigurnosti hrane 2024: Spremni na sve, program Okruglog stola u Hrvatskoj

Piše: Leon Tiska

Agencija za elektroničke medije

*Serijal tekstova “Što jedemo, što pijemo” na portalu Dobar život objavljuje se uz potporu Agencije za elektroničke medije sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija