+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 29. listopada 2016.
Ažurirano: 5. prosinca, 2021.

NOVA KUHARICA: Zdravo, slasno i slatko bez glutena

Print Friendly, PDF & Email

Kuharica Helene Jakoliš “Zdravo i slasno bez glutena”  sadrži stotinu zdravih i slasnih recepata sa prekrasnim fotografijama, od recepata za osvježavajuće sokove i smoothieje i ideja za zdravi doručak, preko pečenih kolača, sirovih torti i slastica, do zdravih sladoleda. Sastojci u receptima prirodni i zdravi za svakoga. Knjiga sadrži 100 recepata – u uvodu opisuje namirnice koje koriste, prirodne zaslađivače i kućanske aparate, namakanje orašastih plodova i sjemenki te zamjene za sastojke u receptima.

Kuharica Zdravo i slasno bez glutena
Kuharica Zdravo i slasno bez glutena

Kuharica nas potom vodi kroz zdravi doručak sa receptima za bademovo i kokosovo mlijeko, zlatno mlijeko od kurkume, paleo čokoladnu granolu, toplu kašu od quinoe i jabuke… Potom slijede recepti za zdrave smoothije, pa za pečene slastice od paleo mirisnih keksa do lješnjak nougat pločica do torte od prosa i jagoda i paleo lava kolača. U poglavlju o sirovim tortama 12 je recepata (torta od avokada i limete, glamour torta s lješnjacima, mini torte od jagode, zimska torta od maka i jabuka, torta od bijele čokolade i maline, čokoladna čarolija s narančama, torta od trešnje i čokolade, torta od borovnice i naranče, ledena torta od kokosa, čokoladn poslastica s datuljama, osvježavajuće mini torte od limuna, kinderlina). Potom su tu još i sirove slastice i sladoledi – sve ilustrirano sjajnim fotografijama.

Autorica Helena Jakoliš autorica je popularnog bloga sa bezglutenskim receptima Zdravoislasno.net i pokretačica FB stranice Bezglutenski recepti koja broji 15000 članova. Do 17 godine živjela je kao zdrava djevojka, a onda su počeli zdravstveni problemi koji su nakon 7 godina dobili i odgovarajuću dijagnozu – celijakija, uz koju se bori još i sa alergijama i preosjetljivošću na hranu  Helena Jakoliš tada je prešla na bezglutensku prehranu koja joj je jedini doživotni lijek.

Helena Jakoliš
Helena Jakoliš

“S obzirom da sam nutricionistima bila prekompliciran slučaj i zagonetka, te mi nisu uspjeli sastaviti jelovnik s mnogobrojnim ograničenjima ili su uspjeli, ali to nije odgovaralo mom organizmu počela je moja potraga za receptima u kojima ću osmisliti način prehrane za sve nas s mnogobrojnim ograničenjima. Istraživala sam različite stilove prehrane od LCHF, paleo, sirove prehrane. Na kraju sam se pronašla u kombinaciji sirove , veganske i paleo prehrane. Pronalaskom pravilne prehrane moje tijelo je dobilo nevjerovatni oporavak, a poletnost i sreća koja me ispunjava ne može zamijeniti niti jedan trenutak boli koje sam proživjela zadnjih godina. Svu svoju energiju ,ljubav prema hrani i zdravlju odlučila sam predočiti u svojoj knjizi gdje ću opisati svoju dugogodišnju borbu sa bolešću, oporavak kroz novi način života te dokazati svima da bezglutenska prehrana unatoč preprekama ne mora biti dosadna i neukusna, već da uistinu može biti zdrava i slasna”, opisala je svoju potragu za zdravljem Helena Jakoliš.

Urednica knjige je Anita Šupe, koja je u predgovoru knjizi napisala:

” Osobe koje pate od alergija i nepodnošenja različitih namirnica, kao da su osuđene na bezukusne i nutritivno siromašne zamjenske prerađevine, bezglutenske kruhove i kolače, ”sojina” i druga zamjenska mlijeka i slično. Danas je ponuda bezglutenskih prerađevina postala izuzetno profitabilna jer je potražnja za hranom bez glutena sve veća. Pored celijakije postoji i ”necelijakijska osjetljivost na gluten”, znanstveno dokazan vrlo ozbiljan problem koji je vrlo često skriveni uzrok mnogih kroničnih bolesti, posebice onih autoimunih i upalnih. Međutim, ako prehranu baziramo na komercijalnim bezglutenskim zamjenskim namirnicama kao što su bezglutenski kruh, tjestenina i peciva (tj. na brašnu i tijestu) upadamo u istu zamku visoko procesirane hrane koja je siromašna vitalnim nutrijentima, bogata rafiniranim ugljikohidratima (šećerom i škrobom) te puna margarina i kemijskih aditiva. Umjesto toga, možemo birati pravu, nutritivno bogatu hranu koja prirodno ne sadrži gluten a koja nam dolazi u svom izvornom cjelovitom obliku. Jasno mi je da je u slučaju ozbiljnih alergija i intolerancije primarno izbjegavati alergene, ali ipak, uz malo volje i mašte, možemo učiniti puno više. Helena Jakoliš je učinila upravo to. Iz svoje teške zdravstvene situacije, gdje je kroz dugi niz godina zbog nedijagnosticirane celijakije razvila cijeli niz drugih bolesti i zdravstvenih poteškoća, izvukla je najbolje što je mogla i time pomogla ne samo sebi, nego i tisućama drugih u sličnim situacijama. Uz velika ograničenja namirnica zbog celijakije i intolerancije, radi čega se našla u situaciji da ne može konzumirati skoro ništa od komercijalnih namirnica, umjesto da se prepusti očaju Helena je pronašla jedan novi put. Istražujući i samostalno se educirajući, pomalo je počela eksperimentirati i isprobavati nove recepte. “

Na kraju evo i jednog slasnog recepta:

Sirove čokoladne praline Helena Jakoliš
Sirove čokoladne praline Helena Jakoliš

SIROVE ČOKOLADNE PRALINE

Sirove čokoladne praline/ Fotografija: Helena Jakoliš/zdravoislasno.net

Sastojci:

  • 115 gr sirovog kakao maslaca
  • 1 1/2 žlica kokosovog maslaca
  • 30 gr sirovog kakao praha
  • 40 gr kokosovog šećera
  • za punjenje: po želji goji bobice, dehidrirano bobičasto voće, chia sjemenke, suho voće

Priprema:

Na vodenoj kupelji lagano rastopite kakao maslac i kokosov maslac.Maknite smjesu sa vodene kupelji nakon što se svi sastojci fino rastope. U blender dodajte kokosov šećer i sameljite do fine smjese praha. Zajedno u rastopljenu smjesu prebacite kakao prah i mljeveni šećer i dobro pomiješajte da se svi sastoci ujednače. Uzmite silikonske kalupe za čokoladu, punite smjesom te u svaki dio ubacite malo goji bobica, chia sjemenki, dehidriranog voća po želji. Stavite na kratko u zamrzivač da se stisne. Kad se čokolada stisnula, prebacite je u hladnjak gdje je možete čuvati i nekoliko dana.

AŽURIRANJE 5. 12. 2021. Knjiga je rasprodana, a 2020. je izdano “Zdravo i slasno II”