+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 18. svibnja 2013.
Ažurirano: 16. listopada, 2021.

Odgajam li dobro svoje dijete?

Print Friendly, PDF & Email

Teme koje na 262 stranice obuhvaća knjiga “Odgajam li dobro svoje dijete” autorica prof. dr. sc. Gordane Buljan Flander i Ane Karlović su sljedeće:

Prvo učenje djeteta (Učenje ljubavi, Kad dijete plače, Spavalice, Kahlica u kući, Dijete i hrana…)

Korak po korak (Pobune u dječjoj dobi, Dijete pod stresom, Seksualni razvoj djeteta, Kako s djecom razgovarati o seksualnosti, Odgajamo li moralno dijete, Priprema za školu, Strah od škole…)

Činim li dobro (Očekivanja roditelja i djetetove sposobnosti, Slobodne aktivnosti, Prepopustljivi i prezaštitnički roditelji, I riječi mogu boljeti, Što umjesto batina…)

Što ako… (Djeca s poteškoćama u razvoju, Hiperaktivno dijete, Nasilje među djecom, Kako odgojiti nenasilno dijete, I dijete tuguje, Roditelji u procesu razvoda – a djeca?, Samohrani roditelji i dijete, Život djeteta s pomajkom i poočimom,,,)

 Svakodnevica (Baka i djed – tko odgaja a tko uživa, Blagdani, Želim kućnog ljubimca, Televizor-je li član obitelji, Djeca i kompjutor, Kad i kako razgovarati s djecom o novcu).

Neki savjeti  iz knjige:

DJEČJE POBUNE:

“U kasnim tinejdžerskim i ranim adolescentskim godinama djeca snažne volje obično su mnogo lakša svojim roditeljima od poslušne djece. Poslušnu djecu lakše je voditi dok su mala jer slušaju na zadovoljstvo odraslih. Oni se isto tako lako vode i u svojim tinejdžerskim godinama jer još traže dvije iste stvari: odobrenje i da udovolje, samo ne više roditeljima, nego prijateljima.

Djeca snažne volje nikada se ne daju voditi ni od koga, ni od roditelja niti od prijatelja, što je vrlo važno kad se susretnu s izazovima odraslog svijeta.

Stoga ako pustite svoju djecu da dok su mala izraze se be na načine malih pobuna, izbora, odluka koje nisu opasne po život, nisu nemoralne niti nezdrave, kad dođu u treću razu pobune, tj. adolescenciju, imate će temelj na kojemu će izgraditi svoj identitet te će lakše i bezbolnije proći pobunu u pubertetu.”

DJEČJA PITANJA O SEKSUALNOSTI:

“Odgovaranja na dječja pitanja o seksualnosti predstavlja jednu od odgovornosti koje se roditelji najviše plaše. Čak se i inače samopouzdani roditelji često zakoče i osjećaju čudno kada se govori o seksu. Međutim, tu temu ne bi trebalo izbjegavati. Odgovarajući na dječja pitanja kako se ona pojavljuju, roditelji mogu potaknuti zdrave stavove i osjećaje o seksualnosti.”

RIJEČI KOJE NIKADA NE BI TREBALO UPUTITI DJETETU:

– glup si, koji si ti kreten

– grozna si

– samo budala te može voljeti

– gadiš mi se

– kako si nespretna

– bolje bi bilo da se nikada nisi rodio

– da nije bilo tebe tata i ja se ne bismo rastali

– zbog tebe se mama i ja nismo rastavili, a ti si ovako nezahvalna

– jednostavno si preosjetljiv

– s tobom uvijek samo problemi