+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 27. svibnja 2015.
Ažurirano: 3. studenoga, 2021.

Položite ispit za coprnicu i napravite si sami vještičju metlu u Lukavcu

Print Friendly, PDF & Email

Coprnice, čarobnjaci, moguti i mitska bića glavna su tema drugog izdanja LegendFesta, obiteljskog festivala narodnih priča, legendi i mitova Zagrebačke županije koji će se održati ovog vikenda, 30. i 31. svibnja 2015. u Starom gradu Lukavcu, u Gornjoj Lomnici, između Zagreba i Velike Gorice.

Dobrodošli su posjetitelji svih uzrasta – dakako da će najviše uživati najmlađi, sva su događanja besplatna, a oba dana događanja počnu u 16 sati, a završavaju u 23 sata. Sudjeluje više od 100 umjetnika i kreativaca svojim izložbama, kazališnim predstavama, glazbenim nastupima, radionicama, čitanjem priča i predavanjima. Nikako nemojte propustiti nedjeljno suđenje vještici nakon kojeg slijedi revija frizura, posjeta vještici u zatvoru pa akrobatski performans i vatreni spektakl zatvaranja “Laku noć, coprnice”.

Tijekom dva dana programa posjetitelji će se moći konzultirati sa coprnicom u Vještičjem brlogu, upoznati Lukavečku gataru, položiti ispit za copprnicu, u Metlaonici napraviti vlastitu vještičju metlu, ali i priključiti se poznatom umjetniku Nikoli Falleru u izradi slamnate Skulpture velike Coprnice. Na nekoliko lokacija moći će se pogledati i prigodne izložbe, poput Mjesečevih sjena Zdenka Bašića, Vještica iz Mjesečevih sjena Ive Lulić, izložbe lutaka Tihane Ostreš, poslušati srednjovjekovnu glazbu na nekoliko koncerata, pogledati kazališne predstave Bilogorska čarolija: Prinčeva staza, Preko grama, preko trna, predavanja i pričanje priča o coprnicama, mitskim čarobnicama i legendama…

IZ PROGRAMA:

Slamnata skulptura Nikole Fallera

Poznati umjetnik i predsjednik Udruge Slama na festivalu će oba dana izrađivati pet metara visoku slamnatu skulpturu vještice. Zajedno s Ri Teatrom zadnjeg dana festivala u nedjelju 31. svibnja Udruga Slama priredit će vatreni spektakl pod nazivom „Laku noć coprnice” kojim će festival biti i zatvoren.

Kak plesti koše, košare, pleter i delati FUĆKULU.

Za sve koji će se htjeti okušati u izradi predmeta od šiblja, članovi Etno udruge Kurilovec Josip Pavišić i Vladimir Leder pripremili su zanimljivu radionicu Kak plesti koše, košare, pleter i delati FUĆKULU. Odjeveni u odjeću srednjevjekovnih Turopoljaca okupljenima će kazati i pokazati što se sve izrađivalo te i danas može izrađivati od šiblja, a najsretniji će moći i zasvirati u, na radionici im poklonjenu, fućkalu.

Priča sa sretnim završetkom

U gustoj Turopoljskoj šumi, koja je obilovala starim i debelim hrastovima, nisu živjele samo divlje svinje, zečevi, srne i srndači, puno raznih ptica, nego i…, tako počinje priča za velike i male koju su za festival pripremili članovi Etno udruge Kurilovac. Nakon priče, koja, barem tako kažu, ima sretan završetak, za one sretne ruke, članovi udruge pripremili su i poklone.

Preko grma, preko trna…

Nešto drugačiju priču pripremio je Teatar Tirena. Oni će na festivalu izvesti kazališnu predstavu Nine Horvat „Preko grma, preko trna…” o čudnovatim bićima koja se pojavljuju u hrvatskim narodnim predajama. Predstava je namijenjena djeci, koja se kroz priču o vili tinejdžerici upoznavanju s narodnim mitovima i legendama koje su dio hrvatske kulturne baštine. Predstava je nastala uz poticaj Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport grada Zagreba te Ministarstva kulture Republike Hrvatske.
Interaktivna radionica Luda sova

Luda sova

Ovo je projekt s kojim će na festivalu nastupiti Udruga ARTemida. Riječ je o kreativnim čitateljskim radionicama u trajanju od tri sata, namijenjenim djeci od 10 do 13 godina. Tijekom radionice članice udruge na temelju pročitane bajke s djecom uz igru i interaktivne zadatke rade na aktivnostima poput slikanja i novinarskih formi.

Vatreni performansi Acrofunkersa i Antonia Kordića

Vatreni performans izvest će„pljuvač vatre” Antonio Kordić. Vatreni show izvest će i skupina Acrofunkers. U predstavi koja uključuje akrobatski performans, plesnu točku na svili i vatreni show s više rekvizita donose priču o dvoje zaljubljenih i njihovoj ljubavi koja pobjeđuju svo zlo.

Glazba 15. i 16. stoljeća Ansambla Triola

Domaću i stranu svjetovnu i sakralnu glazbu 15. i 16. stoljeća na festivalu će izvoditi vokalno – instrumentalni ansambl Triola. S ciljem promicanja i izvođenja manje poznatih i rjeđe izvođenih glazbenih djela hrvatskih i stranih skladatelja iz razdoblja renesanse i srednjeg vijeka, ovaj ansambl djeluje od 2005. godine. Samostalno i u suradnji s drugim ansamblima i zborovima, nastupaju na različitim manifestacijama poput Legendfesta, koprivničkog Renesansnog festivala, zagrebačkog Markovog sajma te na raznim humanitarnim koncertima i kulturnim obljetnicama, a objavili su i svoj album prvijenac pod nazivom „Viva, viva la pazzia” u izdanju kuće Aquarius Records.

Prikaz bajke „Prinčeva staza”

Šestoro mladih glumaca iz Osnovne škole Veliko Trojstvo u Lukavcu će izvesti skraćeni prikaz bajke „Bilogorska čarolija: Prinčeva staza”. „Prinčeva staza” prva je ilustrirana bajka autorice Romane Kovačić u planiranom serijalu pod imenom „Bilogorska čarolija” koju je napisala u želji da stvori nešto lijepo, autentično i bilogorsko za sve one koji vole bajke, koji sanjaju i vjeruju u nemoguće. Radnja je smještena u bilogorsku šumu, a likovi su: Biljkos Uzvišeni, Princ Glođana, Otac Glođana, Coprnica, Vila Pasjeg zuba, Vila Trojačke ruže, mačak Mici i skulpture „Svijetle pruge”.

Radionica Centra za djecu, mlade i obitelj Velika Gorica

Čarobna igra Coprnica i Moguta naziv je radionice koju će oba dana trajanja festivala održati Centar za djecu, mlade i obitelj Velika Gorica. Tijekom radionice likovi coprnica i moguta izrađivat će se od listova kukuruza, žica obloženih plastikom i ugljena za crtanje i crtati motivi iz starih legendi i priča o coprnicama i vilama, uz ispijanje čudotvornog napitka za spoznaju i maštu iz kotla – čaj od šumskog voća. Centar je uz radionicu pripremio i igraonicu starih zaboravljenih igara i igara za socijalizaciju i opuštanje.

Frizeraj za turopoljske bide, coprnice i vile

Zabavnu radionicu za djecu i roditelje „Coprnički frizeraj” na Legendfestu je pripremila i Udruga za promicanje kulture uljepšavanja i njege tijela “Sorte room”. Tradicijske frizure turopoljskog kraja proizvod su seljačkih ruku i duha te predstavljaju dio hrvatske kulturne baštine, pa će i svi zainteresirani imati priliku upoznati se raznovrsnim načinima češljanja, ukrašavanja kose i oglavlja mitoloških bida, vila i coprnica, ali i žena i muškaraca turopoljskog kraja.

KUD Mičevec izvodi „Djecu Turopoljskog luga” i „Kipce z Turovoga pola”

S životom u Turopolju u sredini 16. stoljeća posjetitelje će upoznati Kulturno umjetničko društvo Mičevec kroz imaginarnu glazbeno-dramsku predstavu na kajkavskom dijalektu s etničkim i povijesnim detaljima iz tog razdoblja pod nazivom „Djeca Turopoljskog luga”. Riječ je o interaktivnoj predstavi u koju će se moći uključiti i posjetitelji, a kroz koju će osim povijesnih događanja biti predstavljena i jela i pića te danas već pomalo zaboravljeni zanati iz prošlosti. Etničke i povijesne detalje iz Turopolja prikazat će i glazbeno-dramskom izvedbom „Kipci z Turogova pola”.

Adela Babić  o filcanju nepredene vune

U program LegendFesta ove se godine uključila i Adela Babić koja će održati zanimljivu likovnu radionicu filcanja vune. Filcanje je postupak izrade uporabnog materijala od nepredene vune od koje se onda izrađuju različiti oblici poput prigodnih lutaka vještica. Prilika je to za djecu i roditelje da steknu praktična znanja o obradi nepredene vune i u opuštenoj atmosferi razvijaju osjećaj za boje i oblik.

Radionica izrade maski Marine Lapadatović i Tihomira Marinkovića

Vuna je pak samo jedan od materijala koje će u svojoj radionici namijenjenoj prvenstveno djeci koristiti akademski kipari Marina Lapadatović i Tihomir Marinković. Svi koji se priključe ovoj radionici imati će priliku, nakon uvodnog predavanja o legendama i mitovima turopoljskog kraja, izraditi i svoje jedinstvene maske od raznih prirodnih materijala poput rafije, kora, naplavine, suhog cvijeća i već spomenute vune. Valja reći da je Tihomir Marinković priznati majstor masaka, a zanat je izučavao kod najboljih izrađivača venecijskih maski. S kiparicom Marinom Lapadatović surađuje već sedam godina, a njihove se maske pojavljuju brojnim u filmovima, spotovima i u raznim multimedijalnim projektima.

Ri Teatar vodi vas u mračno doba spaljivanja vještica

Jeste li kad prisustvovali suđenju jednoj vještici? Jeste li doživjeli apsurd “pravičnog” suđenja coprnici? Jeste li ju kada gledali kako biva u lancima mučena te spaljena? E pa, prilika za to ovogodišnji je LegendFest I to zahvaljujući riječkom Ri Teatru. Oni nas svojim performansima u prikazu pod nazivom “Lukavečka coprnica” oba dana festivala vode u davni srednji vijek poznatiji i kao mračno doba, doba spaljivanja žena za koje se vjerovalo da su vještice.

Neobičan koncert „Mjesto za mene”

Posebni glazbeni doživljaj “Mjesto za mene” na LegendFest dovodi pak neobična prikolica Mokuc – mobilni obrazovno-kulturni centar. Riječ je o spoju koncerta i pročišćenog igrokaza s natruhama kazališnog izraza ispunjenom zvukom, mimikom i energijom redatelja Kristijana Majića u izvedbi Anite Valo, Meri Jaman i Jelene Radan. Okosnica ovog, kako sami izvođači kažu, neobičnog koncerta, koji nikad ne miruje i nikad nije isti, je album Mjesto za mene nastao kao svojevrsni hommage glazbenim radionicama održanima u sklopu Zemlje bez granica udruge Breza iz Osijeka koje su vodile Anita, Meri i Jelena.

Izložba Čarobne cipelice

Muzej Turopolja na festivalu će predstaviti zanimljivu izložbu „Čarobne cipelice” nastale kao kreativan izazov djeci, učenicima velikogoričke osnovne škole Eugen Kvaternik na radionicama održanima u muzeju gdje su reciklirali svoju staru obuću i obuću svojih roditelja napravivši prava mala umjetnička djela. Radionice su dio projekta obilježavanja 18. svibnja – Međunarodnog dana muzeja u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva i Sekcije za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju u koju se uključilo 88 muzeja, galerija i arhiva iz cijele Hrvatske na temu održivosti, pa tako i Muzej Turopolja.

Iva Lulić i Zdenko Bašić predstavljaju vještice iz Mjesečeve sjene

Mjesečeve sjene naziv je izložbe ilustracija Zdenka Bašića koju će pokazati na ovogodišnjem LegedFestu, a nastalih za njegovu istoimenu knjigu u kojoj je oživio obiteljsku usmenu predaju vezanu za sjeverozapadni dio Medvednice i Samoborski kraj. Osim ilustracija na izložbi će biti pokazane i lutke, makete te drugi rekviziti korišteni pri nastanku ove knjige. Vještice iz Mjesečevih sjena pokazat će i fotografkinja Iva Lulić. Riječ je također o fotografijama snimanima za knjigu Zdenka Bašića u malom zagorskom mjestu Marigutić 2012. godine.

Izvor fotografija: www.legendfest.hr