+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 27. ožujka 2016.
Ažurirano: 1. siječnja, 2022.

POVIŠENE GREDICE: Vrtlarenje na savršenoj zemlji

Print Friendly, PDF & Email

Ako oko kuće imate mjesta za uzgoj biljaka, ali je zemlja loše kvalitete, ili  biste se željeli baviti vrtlarstvom, ali se teže krećete i  saginjete, u oba su slučaja rješenje za vas povišene gredice: ograđen prostor  visine  do 100 cm, ispunjen kvalitetnom zemljom pomiješanom s kompostom, u kojoj možete saditi razičite vrste biljaka – povrće, cvijeće, voće, začinsko bilje…

Povišene gredice sa salatom
Povišene gredice sa salatom Foto: iStock

Prednost podignutih gredica u odnosu na obične gredice:

#1. zemlja se u njima brže zagrijava od one u tlu pa je moguća ranija sadnja i povrće ranije dospijeva
#2. zbog bolje drenaže i prozračnosti te veće kvalitete tla biljke se mogu saditi gušće
#3. zimi ih je lako prekriti tzv. tunelom odnosno agrofolijom i pretvoriti u plastenik
#4. lakše ih je obrađivati ne samo zato što nije potrebno saginjanje, već se uređuju i na takvoj širini da je svaki dijelić gredice lako dostupan vrtlarevoj ruci bez ulaska na gredicu i gaženja zemlje. Preporučena širina gredice bit će do 200 cm, a ako je dostupna za rad samo s jedne strane onda 80 – 100 cm (primjerice uz zid). Moguće je urediti ju i kao ključanicu, kao što, primjerice možete vidjeti na fotografijama sa ZMAG-ovog recikliranog imanja u Vukomeriću uređenog po principima permakulture
#5. na povišenim gredicama manje je korova jer ih je lakše plijeviti, posađenom povrću je olakšan razvoj i zakorijenjivanje pa za korov i nema mjesta
#6. ako su lijepo uređene od materijala koji su skladni okolišu, mogu biti dekorativne u vrtu
zemlja je rahla jer obrađuje se bez gaženja po njoj, pa je pogodna za organsko vrtlarenje uz malčiranje i sa prozračivanjem zemlje (bez prevrtanja tla štihanjem ili oranjem koje šteti mikrobiomu tla)
#7. povrće u povišenim gredicama lakše je zaštiti od najezde puževa golaća, a mogu se zaštiti i od voluharica i krtica ako se na dno gredice ispod zemlje i komposta poslože kameni obluci ili kamene ploče… kroz koji te štetočine neće moći rovati.

Visoke gredice Stupnik - Elvira i Hrvoje Jakopinec
Mrežicom zaštićene visoke gredice, priručni povrtnjak obiteljske kuće u Stupniku, Elvira i Hrvoje Jakopinec
Snimila: Snježana Ivić Gerovac

Nedostaci podignutih gredica:

#1. potrebno je dodatno početno ulaganje u materijal – prirodno drvo, kamen, opeka, pocinčani vijci, metalni okovi, rad…
#2. teže zadržavaju vlagu i zahtjevnije su za zalijevanje od običnih gredica, bez obzira što ih malčem štitite od sušenja
#3. poželite li promijeniti raspored gredica u vrtu, imat ćete više posla sa uklanjem povišenih gredica nego samo preoblikovanjem običnih gredica na tlu

Kupus na povišenoj gredici
Kupus na povišenoj gredici u gradskom vrtu Snimila: Snježana Ivić Gerovac

Kako napraviti povišene gredice

Prvi korak pri uređenju povišenih gredica je odabir mjesta u vrt u – po mogućnosti neka bude sunčano, zaštićeno od vjetra i ravno. Isplanirajte unaprijed veličinu i širinu gredica te dubinu i raspored, na način da se oko i između gredica možete kretati noseći alat, a optimalno bi bilo da mogu proći i tačke.

Ako je tlo ispod gredica plodno, preštihajte ga i očistite od trave, korova i korijenja – gredica tada može biti visoka samo 15 cm, jer će korijen biljaka rasti u tlo ispod.

Ako je tlo glineno i tvrdo, tada dno povišene gredice zaštitite kamenjem, geotekstilom, novinskim papirom ili kartonom, pa naspite dobru zemlju i kompost u kojima će biljke rasti.

Prilikom izrade gredica posebno obratite pozornost da su sve stranice okvira iste visine i da površina gredica bude ravna. Ne bude li, voda će se slijevati i skupljati na nižem dijelu gredice, što može dovesti do truljenja. Ako je tlo neravno, dno gredice možete izravnati dodajući kamenje, karton ili novinski papir.

Permakulturno imanje kružne povišene gredica na Recikliranom imanju Vukomerić
Permakulturno imanje kružne visoke gredica na Recikliranom imanju Vukomerić Foto: ZMAG
Ljetno bujanje biljaka na kružnim gredicama Recikliranog imanja Vukomerić Zmag
Ljetno bujanje biljaka na kružnim gredicama Recikliranog imanja Vukomerić Foto: ZMAG

Koliko visoka treba biti povišena gredica

Za uzgoj salate, mrkve, rotkvica, rokule, radiča, špinata.. bit će dovoljna visina gredica od 30 cm. Za mrkvu, peršin, celer, grašak, bob, jagode, niske mahune, niski grah… neka bude 40 cm, a za rajčicu, tikvice, patlidžan, papriku, kupusnjače, krastavac, maline… neka bude 50 cm i više.

Povišene gredice s medonosnim biljem u Stupniku, OPG Jakopinec
Povišene gredice s medonosnim biljem u Stupniku, OPG Jakopinec Snimila: Snježana Ivić Gerovac
Povišene gredice u Bregani
Povišene gredice u Bregani Snimio: Alen Šilobod
Paradajzi na povišenoj gredici u Bregani
Paradajzi na povišenoj gredici u Bregani Snimio: Alen Šilobod
Priprema za podizanje drvenih povišenih gredica
Priprema za podizanje drvenih povišenih gredica Snimio: Alen Šilobod

Drvo za izradu povišenih gredica

Odaberite materijal za izradu gredica – neka bude prirodni materijal, koji neće uslijed vlage brzo propasti, a nije obrađivan kemikalijama koje bi se mogle otpustiti u tlo i zatrovati biljke koje uzgajate. Staro i trulo drvo izbjegavajte jer će privući mrave. Za spojeve drva koristite pocinčane vijke ili okove, a samo drvo možete zaštititi i tako da donjim rubom ne bude u zemlji nego iskopajte žlijeb i ispunite ga šljunkom, pa se voda neće nakupljati oko drva. Također, drvene okvire s unutrašnje strane možete zaštititi oblogom od PVC folije (koja ne smije prekrivati tlo ispod gredice).

Prije podizanja gredica obradite tlo ispod njih štihačom ili motokultivatorom, po potrebi pokrijte zaštitnim slojem kamena, geotekstila ili kartona. Kad su okviri gredice podignuti provjerite jesu li ravni, poravnajte ih ako je potrebno, pa ih tek onda ispunite zemljom i kompostom, a možete dodati i zreli stajnjak.

Suština povišene gredice je da je to gredica sa savršenom zemljom.

Povišena gredica s rajčicom i salatom
Povišena gredica s rajčicom i salatom Foto: iStock
Tikvice u sanducima povišenim gredicama -
Tikvice u sanducima kao visokim gredicama Snimio: Alen Šilobod

Piše: Snježana Ivić Gerovac

Fotografije: Snježana Ivić Gerovac, Alen Šilobod, iStock i ZMAG