+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 4. travnja 2016.
Ažurirano: 22. studenoga, 2021.

PRESLIČICA: Proljetni plavoljubičasti oblak u vrtu

Print Friendly, PDF & Email

Presličica (lat. Muscari Botryoides, eng. grape hyacinth) jedna je od popularnih lukovica koja cvate u proljeće. Osim plave, cvjetovi presličice mogu biti i grimizni i bijeli, ali rjeđe. Cvate u rano proljeće, u ožujku i travnju. Sadi se na sunčano do polusjenovito mjesto, u propusnu i plodnu zemlju. Iz lukovice rastu tanki listovi visine 10 do 15 cm,  te  stapka 10-tak cm visine na kojoj je grozd cvjetića plavoljubičaste boje. Gornji cvjetovi stoje horizontalno, a donji vise.

Plava presličica, grm
Plava presličica, grm
Snimila: Snježana Ivić Gerovac

Koriste se u vrtu na više načina. Mogu biti raštrkane u travnjaku, kao što bude i jaglac. Travu u tom slučaju kosite nakon što ove proljetnice ocvatu. I inače, travnjake bi trebalo kositi nakon što ocvatu cvjetnice u njemu, posebno maslačak koji je proljetna hrana za pčele i druge oprašivače.

Presličice možete posaditi i u grupi, primjerice uz zidić. Lukovice se sade po općenitom pravilu: na dubinu 3 puta veću od duljine lukovice, međusobnog razmaka 2 puta većeg od promjera lukovice. Ako želite proljetni plavoljubičasti oblak u vrtu, posadite grupu od najmanje 10 lukovica. Vodite računa da će se s vremenom one na tom mjestu i raširiti.

Plava presličica sadi se i uz rubnjake, te u cvjetnim gredicama s ostalim lukovičastim proljetnicama: uz narcise, tulipane, zumbul i đurđice. Plava presličica i đurđica, kao najniže među njima, a kontrastnih boja – jedna bijela, a druga duboko plava, bit će s prednje strane te cvjetne gredice.

Plava presličica raste na travnjaku
Plava presličica raste na travnjaku, s maslačcima i jaglacima

Lukovice plave presličice ne treba nakon cvatnje vaditi i ne zahtjeva posebnu njegu, osim proljetne prihrane kompostom ili gnojivom. Tijekom proljetne cvatnje ih, ako je sušno vrijeme, treba zaliti.

Bijela presličica
Bijela presličica Foto: Pixabay

Piše: Snježana Ivić Gerovac

Fotografije: Snježana Ivić Gerovac i Pixabay