+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 3. travnja 2016.
Ažurirano: 23. studenoga, 2021.

TULIPANI: Veliki proljetni cvjetovi u svim bojama, nezahtjevni za uzgoj i njegu

Print Friendly, PDF & Email

Tulipani (lat. Tulipa, eng. tulip) su uz narcise najpopularniji proljetni ukras cvjetnjaka i u privatnim vrtovima i u javnim parkovima. Nezahtjevni su za uzgoj, a u ponudi je veliki izbor od 4 tisuće hibrida u raznim bojama i oblicima cvjetova, visine stabiljke te vremena cvatnje.

Dolina Gacke tulipani uz tradicijsku drvenu kuću
Dolina Gacke tulipani uz tradicijsku drvenu kuću Foto: Ana Herceg

Običan tulipan cvate u ožujku i travnju, no ima vrsta tulipana koje cvatu u siječnju i veljači te svibnju i lipnju. Vjerojatno ne postoji nijansa boje koju želite u vrtu, a da ne postoji takav tulipan. U pogledu oblika cvjetova, to mogu biti obični uspravni cvjetovi oblika pehara, ili cvjetovi kovrčastih i spiralnih latica (kultivar Parrot), ili otvoreni dvostruki cvjetovi poput božura ili zvjezdasti koji se na suncu mogu potpuno  rastvoriti.

Postoje veoma sitne planinske vrste tulipana, visoke 10 cm, prikladne za uzgoj na vrtnom kamenjaru, ali i visoki hibridi, do 70 cm, koji se sade u javnim parkovim. Mogu se uzgajati i kao lončanice na balkonima,  i kao sobne biljke koje će cvasti zimi.

Proljetno cvijeće na balkonu: tulipan i narcisi s dragoljubom
Proljetno cvijeće na balkonu: tulipan i narcisi s narančastim dragoljubom i vrbinim šibama cica-macama Foto. iStock

Sade se s drugim proljetnim cvijećem

U cvjetnjaku se sade zajedno sa drugim ranim proljetnim cvijećem, primjerice sa narcisama, zumbulima, plavim presličicama, đurđicama, jaglacima. Tulipani će ih nadvisiti, a imaju i dulje trajanje cvatnje. Sade se kako bi živim bojama uveselili vrt. Kao i druge lukovice uglavnom se sade u grupama, po 10, na cvjetnim gredicama, a mogu imati i ulogu orubitelja vrta (ili povrtnjaka kao na fotografiji).

Botanički vrt u Zagrebu, tulipani, narcisi, presličice, povrtnjak
Botanički vrt u Zagrebu, tulipani, narcisi, presličice uz povrtnjak Snimila: Ana Herceg

Biljke običnog vrtnog tulipana visine su 25  do 40  cm. Iz lukovice rastu dva ili više sivozelenih listova kopljastog oblika i cvjetna stapka koja nosi jedan cvijet. Postoje i varijeteti sa 2 i više cvjetova po stabiljci. Cvjetovi imaju po 6 latica i 6 prašnika, a obično su u obliku pehara ili zvjezdasti.

Zvjezdasti tulipani
Zvjezdasti tulipani

Traže sunčano mjesto u vrtu

Uzgoj tulipana nije zahtjevan. U vrtu ih treba smjestiti na sunčanom mjestu, na plodno i ocjedito tlo. Lukovice su kruškastog oblika, a sade se od rujna do prosinca na dubini 3 puta većoj od veličine lukovice. Međusobni razmak treba biti dva puta veći od promjera lukovice. Uvijek se sadi u skupinama od barem desetak lukovica. Nakon cvatnje treba ukloniti ocvali cvijet – tako biljka neće gubiti snagu na stvaranje ploda, već će se više hranjivih tvari akumulirati u lukovici pa će biti snažnija za rast stabiljke i cvatnju sljedeće sezone.

Tulipan u cvatnji
Tulipan u cvatnji

Vaditi lukovice ili ne?

Uobičajeno je nakon što listovi tulipana požute i posve povenu, iz tla vaditi lukovice, očistiti ih od zemlje i pohraniti u čistom papiru na suhom i prozračnom mjestu do ponovne jesenje sadnje. Međutim, ako rastu na mjestu gdje u vrtu ne smetaju, nije ih nužno vaditi. Mogu godinama dobro rasti bez posebne njege. Kad u proljeće okopavate cvjetnjak, pažljivo okopajte zemlju oko tulipana koji tada niču, i prihranite ih kompostom ili gnojivom.

Seoski vrt tulipan i koka
Seoski vrt u proljeće: tulipan i koka Foto: FB Svi mi koji volimo Kosinjski Bakovac
Tulipani s cvijetom u obliku pehara
Tulipani s cvijetom u obliku pehara

Piše: Snježana Ivić Gerovac

Fotografije: Ana Herceg, Snježana Ivić Gerovac i iStock