+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 1. lipnja 2020.
Ažurirano: 16. listopada, 2021.

ZAŠTITA OD SUNCA Kreme za sunčanje i pripravci od aloe

Print Friendly, PDF & Email

Zbog refleksije sunčevih zraka od površine vode, na brodu je koža izloženija štetnom utjecaju sunca nego na kopnu. Na katamaranu je primjerice stalno obasipaju odbljesci sunca i sa površine mora, i sa jedara i sa mosta. Pa iako vjetar i sitno prskanje vode ima hladi kožu, to osvježenje neće umanjiti štetno djelovanje UV zraka na kožu. Zato su na brodu veći rizici od sunčanog udara i opeklina, oštećenja očiju i prijevremenog starenja kože.

Zaštititi se treba odjećom, po mogućnosti majicama i hlačama sačinjenim od anti-UV tkanina. U obaveznu odjeću spadaju kape ili šeširi sa širokim obodom koji će zakloniti lice, uši i stražnji dio vrata.

Izbor autora za boravak na brodu su zaštitne sunčane naočale tzv. glečerice retro model Sherpas francuske tvrtke Julbo namijenjene alpinistima

Oči zaštitite sunčanim  naočalama sa polarizirajućim staklima, koja će filtrirati različite UV zrake. Preporučljivo je uzeti naočale sa filterima kategorije 3 ili 4. Polarizirajuća stakla smanjuju efekte refleksije sunca od površine vode.

Sve otkrivene dijelove tijela mažite kremama za sunčanje. Osim odabira kvalitetne kreme važno je i da je pravilno primjenjujete. Osnovni savjet je da se za boravak na brodu koristi zaštitni faktor (SPF) barem 30. Taj broj znači da krema blokira 97 posto štetnih zraka. Odaberete li faktor SPF 50 to znači da je zaštita 98-postotna. Ako imate svjetliju put i osjetljvu kožu, odaberite faktor 50. Na deklaraciji kreme treba stajati da štiti i od UVA i od UVB zračenja. Oznaka SPF pokazuje faktor zaštite od UVB zraka, a PPD od UVA zraka.

Kiehl’s krema za lice i tijelo SPF 30 Izvor: Kiehl’s webshop

Za plovidbu odaberite i kremu koja je vodootporna, jer ćete biti izloženi prskanju vode. Vrhunski brandovi deklariraju odolijevanje vodi 80 minuta. Bez obzira na to, poslije kupanja i brisanja ručnikom nanesite novi sloj kreme.

Općenito je pravilo da se krema nanosi na kožu 20 do 30 minuta prije izlaska na sunce. To je vrijeme potrebno da se krema upije u kožu i da počne djelovati. Ponovo se mažite svakih 2 sata. Činite to i ako je oblačno, jer UV zrake prodiru i kroz oblake. Na deklaracijama krema za sunčanja uz oznaku zaštitnog faktora potražite i oznaku ustanove koja kontrolira istinitost tog navoda.

Za zaštitu od sunca ne preporuča se koristiti pripravke iz kućne radinosti.  Razni kućni pripravci dobrodošli su kod njege kože nakon sunčanja, primjerice od aloe vere. Kod sunčanih opeklina uzmite komad lista, pa vlažnu unutrašnjost prislonite na opeklinu.

Aloe vera / Snimila: Marija Filipaj

Losion za lice od aloe i kokosova ulja

Sastojci:  filetirani gel (meka unurašnjost)  iz manjeg lista aloepola šalice kokosovog ulja otopljenog na sobnoj temperaturi (extra vergine), 3 kapi eteričnog ulja lavande

Priprema: U blenderu dobro usitnite svježi gel iz lista Aloe. Dobivenu masu ulijte u zdjelicu sa kokosovim uljem. Mikserom 10 minuta miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Dodajte još 3 kapi eteričnog ulja lavande, pa stavite u staklenku koja dobro zatvorena u hladnjaku može stajati i nekoliko tjedana.

Upotreba: Koristi se za njegu i hidratizaciju kože i lica i tijela, posebno nakon jedrenja, dugog boravka na suncu, kupanja i sunčanja.

Ledene kocke aloe

Led aloa vere – hladi i liječi kožu Snimio: Mladen Gerovac

Ako ste ipak pretjerali evo jednog jednostavnog savjeta da ublažite muke. Sok iscijeđen iz svježeg lista aloe vere ili onaj kupljen u ljekarni zamrznite u kalupu za led. Kada zatreba jednostavno izvadite kocke i prijeđite lagano trljate po opečenim dijelovima kože. Hladi i liječi.

Piše i snimio: Mladen Gerovac

Naslovna fotografija: silviarita/Pixabay.com